Čína pritvrdzuje v boji o pôrodnosť, zameria sa na mladistvé páry i potraty

Cisárske Zakázané mesto otvorili brány pre deti Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR)

Ríša stredu posledné roky bojuje so značným prepadom pôrodnosti. Desaťročia rozhodnutí, ktoré mali za úlohu okresať rýchly prírastok obyvateľov, sa teraz Peking snaží zvrátiť. Pomôcť má k tomu aj nová smernica a informačná kampaň. Vládne noviny však uisťujú, že nejde o zákaz potratov.

Čínska asociácia plánovania rodiny (CFPA) koncom januára oznámila nové nariadenie, ktoré má riešiť otázky rozmnožovacieho zdravia medzi špecifickými skupinami osôb. Ako informuje Radio Free Asia (RFA), nariadenie má podľa úradu „posilniť povedomie mladých ľudí o manželstve, láske a rodine, ako aj rozšíriť kultúru rodičovstva, aby prijali mnohodetné rodiny“.

Súčasťou smernice bude spustenie informačnej kampane na sociálnych sieťach. Konkrétne sa má zamerať na zdôraznenie spoločenskej hodnoty pôrodu, presadzovanie sobášu a rodenia detí v správnom veku či vhodné vychovávanie ratolestí.

Podľa deviateho odseku text CFPA bude obsahovať aj „zásah do potratov medzi nezosobášenými ľuďmi a mladistvými, aby sa bojovalo proti nechceným tehotenstvám a vylepšilo sa rozmnožovacie zdravie“.

Nejde o zákaz

Táto zmienka vyvolala búrlivé diskusie na čínskych sociálnych sieťach. Expert na vývoj obyvateľstva Chuang Wen-čeng uviedol pre provládne noviny Global Times, že vraj nejde zo strany Pekingu o snahu zakázať potraty.

Podľa jeho slov sa chce štát zamerať na zníženie nechcených tehotenstiev a z toho plynúcich potratov skrz jemné opatrenia, akým je napríklad vzdelávanie v oblasti rozmnožovania. „Môže to byť vysvetlené ako konkrétny krok na ochranu národnej pôrodnosti, ale určite nie ako zákaz potratov,“ zdôraznil Wen-čeng.

Podobný argument uviedol aj výskumník Che Ja-fu, ktorý podotkol, že táto informačná kampaň je v súlade s predchádzajúcimi cieľmi asociácie pre plánovanie rodiny. Zníženie mimomanželských tehotenstiev má prispieť k obmedzeniu vykonávania umelých potratov, ktoré môžu viesť k úplnej neplodnosti.

Snaha o ovládanie davov

Kritici vidia nové nariadenia skôr ako ďalšiu snahu o kontrolu obyvateľstva. „Ukazuje to, že zmeny v politike plánovania rodiny, ktoré sme videli za posledných desať rokov, majú máločo dočinenia s reprodukčným zdravím národa, ale všetko s dosahovaním populačných cieľov vlády,“ podotkol pre RFA Lu Ťun, spoluzakladateľ neziskovej zdravotnej organizácie Centrum Ji-žen-pching.

Pripomína, že keď chcel Peking menej obyvateľov, štát podporoval umelé potraty či dokonca ich v niektorých prípadoch povinne nakazoval. „Teraz, keď chcú podporiť takzvanú národnú pôrodnosť, žiadajú, aby ženy nechodili na potraty,“ dodal Lu.

Súčasná politika čínskej vlády sa orientuje na zvrátenie neblahých demografických ukazovateľov, predovšetkým prepadu pôrodnosti a starnutia obyvateľstva. Medzi opatrenia patrí napríklad zrušenie politiky jedného dieťaťa, ale aj snaha o obmedzenie umelých potratov, ktoré nie sú vykonávané zo zdravotných dôvodov.

Na porovnanie, v roku 2020 bolo podľa oficiálnych zdrojov v Číne vykonaných 10 miliónov potratov. Neoficiálne odhady však hovoria o čísle 13 miliónov, čo je viac ako počet narodených detí. Tých bolo zhruba 12 miliónov.  


Ďalšie články