Rast cien potravín a energií pokračuje. Inflácia môže podľa analytikov NBS atakovať aj 10 percent

Ilustračné foto: TASR/Henrich Mišovič Ilustračné foto: Henrich Mišovič/TASR

Medziročná hodnota inflácie v januári 2021 vzrástla na 8,4 percenta, najviac ju potiahli rastúce ceny energií a potravín. Medzimesačne ceny vzrástli o 2,7 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročný rast cien v januári 2022 dosiahol najvyššiu mesačnú hodnotu inflácie v SR za viac ako sedemnásť rokov (od júla 2004). Medzimesačne aj medziročne hýbali cenami najdôležitejšie položky spotrebného koša slovenských domácností, a to rastúce ceny potravín o viac ako 8 percent, bývania a energií, palív o 12,6 percenta. Január však pohol cenami naprieč celým spotrebným košom a zvyšovanie sa prejavilo pri mnohých službách a tovaroch.

Infláciu medziročne najvýraznejšie podporil rast cien potravín o 8,1 percenta, čo je najvyššia hodnota od septembra 2008. Najvýznamnejšie tento výsledok ovplyvnili rastúce ceny mlieka a syrov, chleba a obilnín, obe zložky boli medziročne drahšie o viac ako 9 percent. Drahšie bola aj zelenina a oleje a tuky, medziročne stála až o štvrtinu viac (v decembri to bolo 18,5 percenta). Mierny tlmiaci účinok malo medzimesačne iba zlacnenie odevov a obuvi.

Rast cien v odbore bývanie a energie, ktorý tvorí najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností, dosiahol na medziročnej báze hodnotu 12,6 percenta. Pod vysoký rast sa podpísali úpravy cien energií v rámci regulovaných sieťových odvetví aj skutočnosť, že pred rokom tieto ceny klesali. Ceny plynu vzrástli o 19,6 percenta, elektriny o 11,7 percenta, tepelnej energie o 11,8 percenta aj pevných palív o 9,2 percenta. Okrem toho, aj vplyvom naštartovaného rastu cien stavebných materiálov, naďalej rástlo imputované nájomné (o 14,7 percenta) aj údržba a oprava obydlia (o 14 percenta).

Vysoká medzimesašná inflácia

Medzimesačne ceny vzrástli o 2,7 percenta. Tempo rastu cien výrazne zrýchlilo, vyššia medzimesačná inflácia bola naposledy pred osemnástimi rokmi (v januári 2004).

Medzimesačne vrástli ceny najmä v odbore bývanie a energie, a to nielen vplyvom drahších stavebných materiálov, ale aj úpravou cien energií. Energie zvýšili ceny v priemere o 13 percent, z toho elektrina o 11,7 percenta, plyn o 19,4 percenta a tepelná energia o 11,3 percenta. Imputované nájomné (zohľadňuje náklady na vlastné bývanie) oproti decembru zdraželo o 2 percentá a súčasne boli vyššie ceny aj za údržbu a opravy obydlia o 3,1 percenta.

Index spotrebiteľských cien sa v januári oproti decembru zvýšil v domácnostiach zamestnancov o 2,6 percenta, v domácnostiach dôchodcov o 3,3 percenta, v nízkopríjmových domácnostiach o 2,8 percenta. Index spotrebiteľských cien sa v januári 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov, za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 8,3 percenta, za domácnosti dôchodcov o 9,1 percenta.

Pri januárovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 8,4 percenta dosiahla jadrová inflácia hodnotu 7,1 percenta a čistá inflácia 6,8 percenta.

Čo hovoria analytici

Medziročné tempo rastu cien potravín bude v najbližších mesiacoch pravdepodobne atakovať úroveň 10 percent. Vyplýva to z komentára analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS) k januárovej inflácii zverejnenej ŠÚ SR.

„Rast cien energií a potravín zasiahne najmä najnižšie príjmové skupiny v dôsledku ‚fixného‘ charakteru týchto výdavkov. Konflikt na Ukrajine by, samozrejme, prispel k ďalšiemu rastu cien obilnín a energetických komodít. Nákladové faktory sú naďalej zdrojom aktuálne vysokej inflácie tak v SR, ako aj v krajinách EÚ,“ spresnili analytici Z NBS.

„Po skokovom zrýchlení inflácie v úvode roka už ďalšie zásadnejšie zrýchlenie inflácie neočakávame. Inflácia by sa najbližšie mesiace mala stabilizovať na rekordných úrovniach nad 8 percent a udržať sa na nich až do jari. Následne by už vyprchanie efektu minuloročného zvýšenia spotrebných daní na tabak a cigarety (tohtoročné by už malo byť približne len polovičné), ale aj vysoká porovnávacia báza pri cenách tovarov, imputovaného nájmu, pohonných látok i potravín mali postupne prispievať k zvoľňovaniu dynamiky medziročného rastu cien,“ myslí si Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Inflácia by sa však podľa Koršňáka až do konca roka mala udržať nad úrovňou 5 percent, pričom jej nárast v priemere za celý rok by sa mal pohybovať až okolo úrovne 7 percent. „Rizikom pre nasledujúce mesiace naďalej ostávajú najmä ceny energií, ktoré sú pod silným geopolitickým tlakom, ale k ich zdražovaniu prispieva aj silnejúci globálny dopyt či snaha o ekologizáciu ich výroby,“ upozornil.

„Kým v januári 2021 dosahovala inflácia úroveň 0,7 percenta, v máji 2021 spoľahlivo prekročila 2 percentá, pričom v decembri 2021 dosiahla až 5,8 percenta. Celoročná inflácia pre rok 2021 tak dosiahla úroveň 3,2 percenta. Očakávame, že v prvom štvrťroku 2022 bude ešte vyššia, dokonca vyššia ako 7 percent. V ďalších kvartáloch tohto roka by zdražovanie malo postupne spomaľovať. Priemernú infláciu za rok 2022 momentálne očakávame na úrovni 5 až 6 percent, zrejme bližšie k 6 percent. Podobný cenový vývoj očakávame aj v prípade potravín,“ priblížila Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

Najvyššiu úroveň by podľa nej inflácia potravín mala dosiahnuť v prvom kvartáli, a to okolo 7 percent. Následne by už malo prísť k spomaleniu medziročného tempa rastu cien potravín a nealkoholických nápojov. Kým v v roku 2021 boli energie (elektrina, plyn a teplo) medziročne lacnejšie, v roku 2022 sa tento trend otočil, a to pod vplyvom rastúcich cien energií na svetových trhoch počas vlaňajšieho roka.

„Slovákom tak náklady na bývanie v tomto roku rastú aj z dôvodu vyšších cien elektriny a plynu. Aj v roku 2022, najmä v najbližších mesiacoch budeme ešte v inflácii pociťovať efekt drahšieho tabaku, pohonných látok či stavebných materiálov,“ dodala Sadovská.

(tasr)
    



Ďalšie články