Veľký čínsky plot? Peking buduje rozsiahlu bariéru, tentoraz na juhu

Èínsky múr je znovu otvorený Čínsky múr. Foto: TASR/AP

Nedávne správy o budovaní oplotenia na južnej hranici Číny rýchlo vyvolali špekulácie v západných denníkoch. Zdá sa, jeho účel nebude zodpovedať oficiálnym dôvodom.

Čína si svoju politiku v boji proti pandémii nastavila prísne. Už pri pár stovkách prípadov mieria do karantény a lockdownov miliónové mestá. Najnovším príspevkom do boja má byť aj plot s ostnatým drôtom, ktorého stavba sa bude uskutočňovať na čínskej hranici s Vietnamom a Mjanmarskom.

Oficiálna pravda o plote ako nástroji proti šíreniu covidu je však deravá. Susedné krajiny pandémiu nezvládajú oveľa horšie v porovnaní s Čínou a pendlerov medzi krajinami je len niečo okolo 30-tisíc, píšu Lidovky.cz.

Oveľa pravdepodobnejším scenárom je budovanie oplotenia ako záťah proti migrácii či pašerákom. Do miliardovej krajiny sa údajne pašujú nielen hospodárske plodiny, ale aj drogy. Plot by mohol udržať čínskych občanov za plotom a zabrániť tak prípadným útekom do cudziny. Prezývku veľký južný múr získal od používateľov na sociálnych sieťach.

V minulosti sa výstavba plotov ukázala ako efektívny spôsob zvýraznenia hraníc medzi štátmi. Z histórie je známy napríklad Berlínsky múr ako symbol železnej opony, novším príkladom je výstavba plotu na poľsko-bieloruskej hranici. Ak Čína oplotenie na hranici s Vietnamom a Mjanmarskom dokončí, bude mať dĺžku okolo 4 800 kilometrov, čo je polovica z dĺžky Veľkého čínskeho múru.

(min)


Ďalšie články