Tlačili na mňa, aby som nevravela, že omikron je mierny, tvrdí objaviteľka tejto mutácie

lekárka Angelique Coetzeeová. Foto: YouTube

Juhoafrickú expertku, ktorá je považovaná za objaviteľku koronavírusového variantu omikron, podľa jej slov zahraniční vedci a politici obviňovali z klamstva a tlačili na ňu. Nepáčil sa im totiž jej prvotný opis tejto mutácie ako ochorenia vyvolávajúceho mierne príznaky.  

Juhoafrická lekárka a predsedníčka miestnej lekárskej asociácie Angelique Coetzeeová je považovaná za objaviteľku variantu omikron, ktorý bol prvýkrát detegovaný minulý rok v novembri. Už pri jeho nástupe vravela, že táto mutácia spôsobuje predovšetkým mierne príznaky.

S odstupom času v uplynulých dňoch v rozhovoroch pre zahraničné mienkotvorné médiá priznala, že ju pre túto charakteristiku omikronu kontaktovali vedci a politici z celého sveta, ktorých tvrdenie rozhorčilo. „Prosím, nevravte, že je to ľahké ochorenie,“ apelovali na ňu.

„Obvinili ma, že klamem, že zľahčujem omikron,“ popísala doktorka. „Podľa nich nie je možné, aby choroba s viac ako 38 mutáciami bola mierna,“ cituje odborníčku český portál Echo 24 s odvolaním sa na svetové médiá ako Die Welt, britské denníky Telegraph či Daily Mail.

Konkrétne mená politikov a vedcov neprezradila, no šlo podľa nej o ľudí zo zahraničia, predovšetkým z európskeho kontinentu, a ich správanie opísala ako „veľký tlak“ na jej osobu. Takisto skonštatovala, že nechápe, prečo ju politici nepočúvajú, napriek tomu, že videla dôsledky tejto mutácie na vlastné oči. 

Podľa Coetzeeovej mali tí, ktorí sa nakazili týmto variantom v Juhoafrickej republike, v porovnaní s variantom delta oveľa miernejšie príznaky a často pociťovali iba bolesť v krku a únavu. Omikron je v zmysle jej slov závažnejší pre neočkovaných, ale pre väčšinu tých, ktorí sa nakazia, je mierny.

Zistenia o zásadne priaznivejších parametroch tohto variantu sú dnes prijímané jednohlasne. Čoraz viac svetových medicínskych autorít dokonca hovorí o tom, že by omikron mohol preklopiť covid do endemickej fázy ochorenia.

Zo začiatku ale omikron spôsobil veľkú paniku. Mnohé štáty kvôli nemu sprísnili opatrenia alebo zatvárali svoje hranice. V prvých týždňoch po jeho objavení platili aj pre zaočkovaných Slovákov vracajúcich sa z juhu čierneho kontinentu a Izraela sprísnené karanténne režimy.


Ďalšie články