Spor medzi Českom a rodom Lichtenštajnovcov pokračuje, súd údajne neprihliada na ich dôkazy

20190801_111100 Lednický zámok. Foto: Martin Minka

Lichtenštajnovci boj o majetky, ktoré im boli údajne ilegálne zhabané v rámci Benešových dekrétov, stále nevzdávajú. Po neúspechu na okresnom súde v Břeclavi sa sťažujú na neprihliadanie dôkazov a hodlajú sa odvolať.

Kniežatský rod Lichtenštajnovcov patril v minulosti medzi najmajetnejšie rody na území dnešného Česka. O väčšinu svojich majetkov prišiel v rámci pozemkových reforiem v povojnových obdobiach. Najspornejšími sú pre rod tzv. Benešove dekréty po roku 1945, pre ktoré sa súdia dodnes. Vo veci sporu sú napríklad zámky ako Valtický či Lednický.

Spor prebieha hlavne okolo otázky národnosti posledného držiteľa majetkov, Františka Jozefa II. Podľa dobového správneho orgánu sa ako pôvodný občan Lichtenštajnska v 30. rokoch minulého storočia prihlásil k nemeckej národnosti. Nadácia kniežaťa z Lichtenštajna však údajne má dôkazy o tom, že zostal po celý život občanom neutrálneho Lichtenštajnska, píše portál Echo24.

Okresný súd v Břeclavi ako jeden z 26 adresátov žaloby nadácii nevyhovel. Benešovými dekrétmi sa podľa vyjadrenia sudkyne v minulosti už zaoberal Najvyšší súd i Ústavný súd, obe k prerokovaným záležitostiam vypracovali závery. Na základe súdnej hierarchie teda nemôže okresný súd rozhodovať o veciach najvyššieho súdnictva.

Právnik Aleš Linhart v mene nadácie uviedol, že sa plánuje odvolať. Odmietnutie žiadosti o návrat majetkov a náhradu škody ako neodôvodnenej očakával, neplánuje však prestať v snahe o to, aby súd prihliadol na nadáciou poskytované dôkazy. Diplomacia s Českom a Slovenskom je zo strany Lichtenštajnska poznačená týmto sporom, ktorý trvá prakticky od konfiškácie majetkov.

(min)


Ďalšie články