Od pondelka štartuje Národný týždeň manželstva. Zúčastní sa aj premiér

couple-4615557_1920 Ilustračný obrázok. Foto: pixabay.com

Národný týždeň manželstva sa už tradične uskutoční počas valentínskeho týždňa, od nadchádzajúceho pondelka do nedele. Cieľom podujatia je, aby manželia venovali svojmu vzťahu náležitú pozornosť. Zúčastní sa ho aj premiér so svojou manželkou.

Manželstvo je dlhodobý vzťah, ktorý čelí mnohým výzvam. Jedným z nich je úplne nenápadný „zabijak“, tým je každodenná rutina. Avšak, nemusí to tak byť – manželstvo nemusí byť nudné a monotónne. Národný týždeň manželstva (NTM) všetkým párom pripomína, že manželstvo potrebuje každodennú starostlivosť.

Pre spoločný úspech a pre dobré spolužitie v manželstve je užitočné osvojiť si určité zručnosti, ktoré vzťah obohatia a posilnia. NTM je príležitosťou prehodnotiť vzťahy, naučiť sa novým zručnostiam a priniesť potrebné osvieženie. Zdravé a dobre fungujúce manželstvo vytvára stabilitu a bezpečie, z čoho prosperujú nielen obaja partneri, ale aj ich deti, pokiaľ ich majú. A zatiaľ čo niektorým párom stačí vzájomné spolužitie len kozmeticky revitalizovať, iné páry potrebujú svoj vzťah podrobiť hlbšej údržbe.

Aktuálny 12. ročník Národného týždňa manželstva štartuje presne na Valentína. Sviatok všetkých zamilovaných je často vnímaný ako symbol romantickej lásky a v dobrom manželstve romantika má určite svoje miesto. Podobne ako aj priateľstvo, dobrá komunikácia, odpustenie, humor. NTM vytvára príležitosť a súčasne povzbudzuje partnerské dvojice k tomu, aby zhodnotili úroveň vzájomného prepojenia a venovali zvýšenú pozornosť oblastiam, v ktorých sa im až tak nedarí.

Manželský trojuholník?

Hoci má tento slogan podozrivú konotáciu, existujú trojuholníky, ktoré môžu byť pre manželstvo prospešné a NTM upriamuje pozornosť práve na také. Jedným z užitočných manželských trojuholníkov je takzvaný triangulárny model lásky, ktorý zahŕňa tri aspekty spokojného vzťahu: oddanosť, blízkosť a vášeň. Tento model popísal psychológ Robert Sternberg so svojím tímom na základe rozsiahleho výskumu spokojnosti manželských párov.

Ďalším možným pohľadom na manželský trojuholník môže byť aj ochota priznať, že v niektorej oblasti vzťahu sa nám nedarí a vyhľadať pomoc niekoho „tretieho“ – napríklad skúsenejší manželský pár, psychológa, párového poradcu či duchovnú autoritu. Je lepšie požiadať o pomoc v čase, keď to vo vzťahu ešte len začína škrípať, ako keď je tam už poriadne dusno. NTM na svojom webe ponúka celý zoznam odborníkov pripravených pomôcť tým, ktorí to potrebujú.

Premiér s manželkou k téme NTM 2022

Národný týždeň manželstva je celospoločenská iniciatíva a premiérsky pár, Eduard a Lucia Hegerovci, v súvislosti s témou aktuálneho ročníka NTM poodhalili niečo z toho, čo pre nich a pre ich manželstvo znamená oddanosť, blízkosť a vášeň.

Ponuka NTM 2022 je aj napriek pandémii pestrá 

Aj tento rok NTM prináša podnetné tipy a inšpirácie pre manželské dvojice v kombinácii živých stretnutí aj virtuálnych programov. Je možné vybrať si z celonárodných aj z miestnych aktivít. Väčšina aktuálnej ponuky programov a aktivít aktuálneho ročníka sa nachádza na webe NTM už teraz a postupne budú sprístupňované ďalšie.

On-line podujatia:

► odporúčania skúsených odborníkov, napríklad aj o tom, „koho pozvať do manželského trojuholníka“, 7 živých on-line programov každý večer počas Týždňa manželstva vždy v čase 19 – 20 hod.,

► celonárodný náučno-zábavný kvíz o manželstve Kahoot! V sobotu 19. 2. o 20.30 hod. cez stream na Youtube kanáli NTM,

► manželský budíček formou SMS alebo e-mailu: občerstvujúce povzbudenie na každý deň Týždňa manželstva, stačí sa prihlásiť na odber a povzbudenia si nájdu cestu k prihláseným.

Živé podujatia:

► večer pre dvoch – špeciálny večer s večerou, hudbou a zaujímavým programom pre manželské dvojice v Ružomberku,

► sobotné popoludnie pre manželov (aj čerstvo zamilovaných) v bratislavskej Dúbravke.

Vychádzka do prírody pre manželov s aplikáciou plnou inšpiratívnych úloh

Mobilná aplikácia so zaujímavými otázkami a úlohami pre tých, ktorí radi spolu chodia, premýšľajú a hovoria na rôzne témy s bonusom pohybu na čerstvom vzduchu.

Odznak ako malý symbol posolstva o dobrom manželstve

Možno počas NTM stretnete dvojice či jednotlivcov s odznakom loga NTM na kabáte alebo kabelke. Sú to tí, ktorí sa rozhodli aj takto viditeľne prihlásiť sa k odkazu NTM. Prípadne sa môžete pridať k nim.

Termín NTM  

Národný týždeň manželstva prebehne už tradične počas valentínskeho týždňa od pondelka do nedele. Tento rok je to v termíne 14. – 20. februára.

Viac informácií o Národnom týždni manželstva nájdete na www.ntm.sk


Ďalšie články