Pápež: Kultúra blahobytu chcela odstrániť smrť, no pandémia ju v okázalej forme opäť dostala do pozornosti

Pápež František

Tento týždeň sa svetu i cirkvi prihovorili aktuálny aj emeritný pápež. František vystúpil v talianskej televízii a na generálnej audiencii povedal, že „život je právo“ a nie smrť. Benedikt XVI. súcití s obeťami sexuálneho zneužívania a zamyslel sa nad tým, čo veriaci opakujú na každej omši, keď vyjadrujú „moju preveľkú vinu“.

Pápež František na generálnej audiencii zopakoval slová svojho predchodcu Benedikta XVI. o tom, že je „pred temnou bránou smrti“. Jorge Bergoglio ocenil, s akou jasnosťou sa Joseph Ratzinger vyjadril vo svojich temer 95 rokoch, a dal tým veriacim „dobrú radu“. Kultúra blahobytu chcela odstrániť smrť, no pandémia ju v okázalej forme opäť dostala do pozornosti, vysvetlil argentínsky pápež:

„Bolo to hrozné: smrť bola všade a mnohí bratia a mnohé sestry stratili blízkych bez toho, aby im mohli byť nablízku, a to ešte viac zhoršilo prijatie a spracovanie smrti. Zdravotná sestra mi hovorila, ako zomierajúca stará mama na covid povedala: ,Chcela by som pozdraviť mojich blízkych, skôr než odídem´. A odvážna zdravotná sestra vzala telefón a spojila ju s nimi. (Aká) nežnosť tej rozlúčky. Napriek tomu sa všetkými prostriedkami snažíme zavrhnúť myšlienku našej pominuteľnosti a sme v ilúzii, že tým odstránime silu smrti a zaženieme strach. Ale kresťanská viera nie je spôsob, ako zahnať strach zo smrti, skôr nám pomáha postaviť sa jej. Skôr či neskôr všetci prejdeme touto bránou.“

Pápež zdôraznil, že treba „pomôcť ľuďom umrieť v pokoji“ a sprevádzať ich v smrti. Avšak je nutné nespôsobiť popritom smrť ani nijakým spôsobom nepomáhať pri samovražde. Podľa vatikanistov sa tým vyjadril k prebiehajúcej debate v Taliansku o eutanázii:

„Život je právo, nie smrť, ktorú treba prijať, nie spravovať.“

Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi dodal, že skutočné svetlo, ktoré osvetľuje tajomstvo smrti, „vychádza od Krista“. V tom je istota, lebo Kristus je vzkriesený, vstal z mŕtvych, „je nažive medzi nami“, dodal pontifex.

Pripomenul si aj Svetový deň chorých, ktorý bol 11. februára, a pútnikov a veriacich opäť vyzval na modlitbu za pokoj na Ukrajine.

Benedikt XVI. cíti preveľkú vinu tak, ako veriaci vyznávajú na každej omši

Emeritný pápež Benedikt XVI. sa tento týždeň vyjadril k správe o sexuálnom zneužívaní v jeho bývalej arcidiecéze v Mníchove a Freisingu. V liste svojej lokálnej cirkvi napísal, že hlboko súcití so všetkými obeťami sexuálneho zneužívania a cíti smútok za všetky tieto prípady. Stále viac sa ho silne dotýka, ako veriaci na každej svätej omši vyznávajú „moju preveľkú vinu“ a aj sám ju vyjadril:

„Modlime sa verejne k živému Bohu, aby nám odpustil našu vinu, našu veľkú a preveľkú vinu. Je jasné, že slovo ‚preveľkú‘ sa nevzťahuje rovnakým spôsobom na každý deň, na každý jeden deň. Ale každý deň mi kladie otázku, či by som aj dnes nemal hovoriť o preveľkej vine. A s útechou mi hovorí, že bez ohľadu na to, aká veľká je dnes moja vina, Pán mi odpúšťa, ak sa ním nechám úprimne preskúmať a som skutočne ochotný zmeniť sa.“

Všetci máme právo na odpustenie, ak oň žiadame

Pápež František vystúpil v talianskej televízii cez videohovor. V odpovediach na otázky moderátora hovoril o ničivosti vojny a utrpení ľudí v Jemene, o smrti migrantov, ktorá poukazuje na „kultúru ľahostajnosti“, ako aj o tom, že klerikalizmus „je zvrátenosťou cirkvi“. Upozornil na ekologické problémy ako početný plastový odpad v mori a vyzval k vzdelávaniu v tejto oblasti, lebo sa máme „starať o Matku Zem“. Moderátor v televíznej šou sa lídra katolíckej cirkvi tiež opýtal, či si niekto nezaslúži odpustenie či milosrdenstvo.

„Schopnosť odpúšťať je ľudským právom, čo možno niekoho pohorší. Všetci máme právo na odpustenie, ak o odpustenie žiadame… Zabudli sme, že ak niekto prosí o odpustenie, má právo na odpustenie. Niečo si urobil, zaplatíš za to. Nie! Máš právo na odpustenie, a ak máš dlh voči spoločnosti, riadne ho zaplať, ale s odpustením.“

To, ako Bergogliov mediálny výstup prijali komentátori, sme priniesli v pravidelnom prehľade vatikanistov. LINK


Ďalšie články