ZOH: Biatlonový šprint vyhrala Nórka Röiselandová. Paulína Fialková skončila na 14. mieste

Paulína Fialková biatlon šprint Paulína Fialková. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková obsadila v piatkovom šprinte na ZOH 2022 v Pekingu 14. miesto, keď minula na strelnici až posledný desiaty terč. Zlato získala Nórka Marte Olsbuová Röiselandová. Na stupňoch víťazov ju doplnili strieborná Švédka Elvira Öbergová a bronzová Talianka Dorothea Wiererová.

P. Fialková mala v cieli odstup +1:27,7 min. Ak by nemusela zamieriť na trestný okruh, mohla by v cieli bojovať o 5. priečku, ktorá patrila Nórke Ingrid Landmarkovej Tandrevoldovej s mankom +1:00,2. V prípade úspechu by si vyrovnala pod piatimi kruhmi svoje osobné maximum, ktorým tak zostáva piata priečka z vytrvalostných pretekov v Pjongčangu.

Ivona Fialková minula štyrikrát a obsadila 41. priečku s odstupom +2:27,5. Na strelnici mala bilanciu 1+3. Henrieta Horvátová obsadila 72. priečku, keď netrafila jeden terč v ľahu a v cieli mala manko +3:36,4. Nepredstaví sa tak v stíhacích pretekoch.

Zvíťazila líderka Svetového pohára

Röiselandová potvrdila post najlepšej biatlonistky sezóny. Vo Svetovom pohári jej patrí žltý dres líderky celkového poradia i červený pre najlepšiu ženu šprintu. Pri ideálnych poveternostných podmienkach  neminula terč, tak ako päť najlepších žien v cieli a triumfovala s pohodlným náskokom 30,9 s. „Dnes to bola pre mňa dokonalá jazda. Zrejme to boli moje najlepšie preteky v kariére a vyšlo to práve na olympiáde. Tieto trate mimoriadne bolia, no cítim sa silná. Už mám tri medaily a olympiáda iba začala. To je sen,“ tešila sa zlatá Nórka v rozhovore, ktoré TASR spracovala z Eurosportu.

Röiselandová vybojovala svoj prvý individuálny najcennejší kov pod piatimi kruhmi po zlate z miešanej štafety v Pekingu. Vo vytrvalostných pretekoch bola bronzová. Celkovo už má v zbierke päť medailí. Strieborná Öbergová získala svoju prvú medailu na vrcholnom podujatí. Prvého individuálneho cenného kovu sa dočkala aj 31-ročná talianska stálica biatlonových podujatí Wiererová. Tá mala doteraz na konte z olympiády iba dva bronzy zo štafiet.

Fialková bola spokojná

Paulíne Fialkovej konečne vyšli preteky na zimnej olympiáde v Pekingu podľa predstáv a nebyť poslednej rany tesne mimo, mohla pomýšľať na umiestnenie okolo 5. až 10. miesta. Slovenská biatlonistka nakoniec obsadila s bilanciou 0+1 14. priečku a v nedeľňajšej stíhačke sa ju pokúsi ešte vylepšiť.

V šprinte dosiahla najlepší výsledok v prebiehajúcej sezóne a tesne zaostala za svojím olympijským maximom v tejto disciplíne. Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu finišovala na 11. pozícii. „Dnes sa to určite hodnotí lepšie ako po predchádzajúcich pretekoch. Snažila som sa urobiť naozaj všetko, čo bolo v mojich silách, aby som zlepšila svoju výkonnosť a podala optimálny výkon. Taký, s ktorým budem spokojná. Myslím si, že dnes budem, pretože som do toho dala všetko,“ zhodnotila svoje vystúpenie po piatkovom šprinte.

Úvod zimnej olympiády sa jej nevydaril, keď v mixe musela na trestné kolo a vo vytrvalostných obsadila so štyrmi chybami až 42. miesto. Po pretekoch priznala, že aklimatizácia na náročné podmienky v Číne jej trvala dlho. Ako vtedy pre TASR uviedla, počas troch dní bez súťaží sa chcela čo najlepšie pripraviť na druhú časť olympiády. A podarilo sa. „Predovšetkým som si oddýchla. Mala som pár úplne ľahučkých tréningov. Cítila som, že stále nie som dobre aklimatizovaná na ázijské podmienky a potrebovala som pozbierať čo najviac síl do šprintu. Na trati sa mi išlo lepšie, v poslednom kole to však už bolo cítiť a bola som dosť ´tvrdá´, ale bolo to aj tým, že v predchádzajúcich dvoch som do toho dala maximum. Tu nie je priestor na šetrenie sa,“ povedala.

Trojdňovú pauzu využila na načerpanie nie len fyzických, no hlavne psychických síl. „Snažila som sa tieto posledné dni prestať ľutovať, že sa mi nedaria veci tak, ako by som chcela a ako som drela. Povedala som si, že do konca olympiády chcem ešte zabojovať,“ uviedla pre TASR.

Nebyť chybičky pri poslednom výstrele mohla preniknúť do prvej desiatky, na piatu Nórku Ingrid Landmarkovú Tandrevoldovú stratila len 27 sekúnd. Piata priečka je pritom jej olympijské maximum z vytrvalostných pretekov v Pjongčangu: „Jedna chybička sa tam ‚vloudila‘. Myslím, že bola tesná hore. Pomyslela som si pred ňou, že tú poslednú si už musím postrážiť a nakoniec mi to tesne ušlo. Čo sa dá robiť, napriek tomu som sa snažila bojovať. Na tejto strelnici sa dosť chybuje, takže s jednou sa dá ešte relatívne dobre súťažiť.“

Výkon zo šprintu by rada vylepšila v nedeľňajšej stíhačke na 10 km. Ako povedala, kontaktné preteky jej sedia viac, keďže bude mať čistejšiu hlavu. „Je to aj o taktike, zhone a ďalších dievčatách. Nebudem mať toľko času rozmýšľať len nad sebou, ale aj nad nimi a možno práve to by mi mohlo vyhovovať. Ja som typ pretekárky, čo potrebuje riešiť v hlave iné veci a nie seba, aby to dopadlo lepšie. Dúfam, že sa mi tieto slová potvrdia,“ dodala.

ZOH 2022 – Biatlon
rýchlostné preteky žien na 7,5 km: 1. Marte Olsbuová Röiselandová (Nór.) 20:44,3 min (0 tr. okruhov), 2. Elvira Öbergová (Švéd.) +30,9 sek. (0), 3. Dorothea Wiererová (Tal.) +37,2 (0), 4. Lisa Hauserová (Rak.) +47,3 (0), 5. Ingrid Landmarková Tandrevoldová (Nór.) +1:00,2 min, 6. Kristina Rescovová (ROC) +1:05,0 (2), 7. Anna Magnussonová (Švéd.) +1:05,9 (0), 8. Julia Džimová (Ukr.) +1:07,5 (1), 9. Anais Bescondová (Fr.) +1:08,8 (1), 10. Alina Stremousová (Mold.) +1:15,2 (0), … 14. Paulína FIALKOVÁ +1:27,7 min (1), 41. Ivona FIALKOVÁ +2:27,5 (4), 72. Henrieta HORVÁTOVÁ +3:36,4 (1), 88. Veronika MACHYNIAKOVÁ (všetky SR) +5:28,9 (3)

(tasr)


Ďalšie články