Rakúsko – dystópia za humnami

Protest proti sprísneniu pandemických opatrení vo Viedni Ľudia zapaľujú svetlice počas protestu proti sprísneniu pandemických opatrení vo Viedni v sobotu 20. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Na demontáž demokracie, zdá sa, stačí málo. Aj ochorenie, ktorého smrtnosť už prestávame rátať v desatinách percent, ale skôr v stotinách.

Plošné očkovanie, najmä mladej produktívnej populácie bez chronických zdravotných problémov, bolo sporné už pri delta mutácii koronavírusu, hoci ho viac odborníkov pre istotu odporúčalo, ako a priori zavrhovalo.

Príchod a následná rýchla dominancia variantu omikron však dôvody na skepsu ešte posilnili. Reč je nielen o zásadne priaznivejších parametroch tejto juhoafrickej mutácie, ale aj o zotrvačnom podávaní starších vakcín, ktoré na jej potlačenie zatiaľ ani nie sú prispôsobené.

O to viac zaráža, že práve v tejto situácii v Rakúsku nadobudol platnosť dlho diskutovaný zákon o plošnom povinnom očkovaní celej populácie nad 18 rokov. Prezident ho podpísal len pred pár dňami. Pôvodný návrh legislatívy hovoril dokonca o povinnom očkovaní 14+. Za nesplnenie povinnosti hrozí občanom v správnom konaní pokuta až do výšky 3 600 eur.

V slobodnej Európe nezašiel tak ďaleko ako Viedeň nikto. Niet divu. Narúšanie osobnej integrity jednotlivca v mene nedosiahnuteľného mýtu o absolútnom kolektívnom blahu (v tomto prípade zdraví) do našej civilizačnej výbavy skrátka už dlho nepatrí. Na to máme vo svete komunistické diktatúry.

Novým rodiacim sa trendom v Európe je, naopak, otváranie a opätovné zrovnoprávňovanie všetkých občanov, ktoré lepšie odráža pestrú medicínsku realitu, nie čiernobiele videnie sveta zarytých koronaoptimistov. Návrat do normálu ešte síce potrvá, ale zaobchádzaniu s covidom ako s bežným sezónnym ochorením sa napokon aj tak nevyhneme.

Ako keby toho nebolo málo, rakúsky experiment prichádza v tieni varovania Európskej liekovej agentúry (EMA), podľa ktorej môže plošné podávanie štvrtých dávok vakcíny spôsobiť problémy s imunitou. Tých štvrtých dávok, ktoré budú musieť prví občania Rakúska dostať už relatívne čoskoro, keďže platnosť covidpasu tamojšia vláda skrátila iba na šesť mesiacov a očkovať treťou dávkou sa začalo na jeseň.

Suma sumárum, možno už o pár týždňov (podľa informácií tu a tu až po lete) začne rakúska vláda riskovať ohrozenie imunitného systému svojej populácie. A to vrátane ľudí v neskorom násťročnom veku, ktorí by infikovanie sa omikronom v absolútnej väčšine prípadov buď ani nezaregistrovali, alebo za pár dní bez problémov vyležali. Ak s očkovaním majú problém, vláda ich pokutami rýchlo ošklbe.

Ak máme veriť autoritám ako EMA a mnohým ďalším, ktorí očkovací kolotoč odporúčajú brzdiť, výsledkom môžu byť v nasledujúcich mesiacoch či rokoch početné žaloby na štát plynúce zo zbytočne poškodeného zdravia. Tieto problémy nemôže vykompenzovať ani fakt, že obrovskej mase prevažne starších ľudí očkovanie predtým, naopak, preukázateľne pomohlo.

Na programe pritom nie sú len povinné štvrté dávky – či už prídu tento rok na jar, alebo až na jeseň – ale zrejme aj piate, šieste a ďalšie. Na webe rakúskeho parlamentu sa totiž uvádza, že predmetný zákon bude platiť až do 31. januára 2024.

Tento donedávna v demokracii nemysliteľný stav, pochopiteľne, značnej časti obyvateľstva prekáža. V mestách ako Viedeň alebo Graz sa preto nedávno uskutočnili desaťtisícové demonštrácie a v mnohých menších sídlach zase protestovali tisíce v drvivej väčšine slušných občanov.

Keďže ani to nepomohlo, časť odporu sa v týchto dňoch mala viesť takpovediac ostrou kanadskou formou, ktorá sa neskôr ujala aj na Novom Zélande. Kamionisti pod požičanou značkou „Konvoj slobody“ chceli protestovať vo Viedni a blokovať mesto, čo je síce sporná forma odporu, ale prekvapilo by skôr to, keby sa k nej ľudia neuchýlili.

Rakúska polícia však konanie tohto protestu zakázala. Ako jeden z dôvodov pritom uviedla to, že by konvoj spôsobil „neprijateľné“ množstvo emisií. Takže aj ulice ostanú bez CO2 a aj občania hlava-nehlava očkovaní. Všetko bude v poriadku.

Ehm. Aj vy to vidíte? Veľký klaun, ktorého rakúska administratíva týždne stavala odvtedy, keď nápad o povinnom plošnom očkovaní skrsol v hlave prvého premotivovaného úradníka, práve dostal svoj obrí červený nos. Hotovo. Cirkus, nebezpečný cirkus, je dokonaný.


Ďalšie články