USA vyzvali Kanadu, aby voči blokádam kamionistov na hraniciach použila federálne sily

Demonštranti proti oèkovaniu na ochorenie Covid-19 zablokovali dia¾nicu Nákladné auto s kanadskými vlajkami stojí v kolóne, ktorá blokuje diaľnicu neďaleko frekventovaného hraničného priechodu s USA v kanadskom meste Coutts. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vo štvrtok vyzvali kanadskú vládu premiéra Justina Trudeaua, aby na uvoľnenie blokády na spoločných hraniciach, ktorú spôsobili vodiči nákladných áut protestujúci proti pandemickým opatreniam kanadskej vlády, použila „federálne sily“. TASR informuje na základe správy AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Bieleho domu.

Nemenovaný predstaviteľ administratívy prezidenta Joea Bidena uviedol, že minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas „telefonoval so svojimi kanadskými rezortnými kolegami a vyzval ich, aby použili federálne sily na vyriešenie situácie na našej spoločnej hranici a ponúkol im plnú podporu“ jeho rezortu. Taktiež americký minister dopravy Pete Buttigieg „hovoril so svojím kanadským náprotivkom ohľadom dôležitosti amerických dodávateľských reťazcov“.

Nemenovaný americký predstaviteľ priblížil, že Bidenova administratíva sa zameriava hlavne na ukončenie blokády na moste Ambassador Bridge spájajúcom kanadské mesto Windsor v provincii Ontário s americkým mestom Detroit, ktorá trvá už štyri dni, ale i na uvoľnenie ďalších blokovaných hraničných priechodov. Keďže Ambassador Bridge slúži ako dodávateľská trasa pre detroitských výrobcov automobilov, niektoré veľké automobilové spoločnosti v USA aj Kanade preto museli obmedziť výrobu.

Kamionisti zablokovali vo štvrtok v poradí už tretí hraničný priechod s USA, tentokrát v provincii Manitoba. Už niekoľko dní blokujú tiež americko-kanadský hraničný priechod v provincii Alberta.

Protestná akcia v kanadskom hlavnom meste Ottawa sa začala koncom januára príchodom stoviek kamiónov. Tento tzv. Konvoj slobody (Freedom Convoy) a jeho stúpenci sa „utáborili“ neďaleko kanadského parlamentu a vyhlasujú, že budú protestovať, pokým nebudú pandemické obmedzenia zrušené. Protesty podnietila požiadavka kanadských úradov na očkovanie kamionistov vracajúcich sa z USA.

(tasr)


Ďalšie články