Hnutie Sme rodina pomôže exekučnou amnestiou viac ako miliónu Slovákov

D35A0835 Boris Kollár. Foto: Kancelária NR SR

V rámci programu aktuálne prebiehajúcej schôdze parlamentu rokujeme aj o reforme súdnictva ministerky spravodlivosti Kolíkovej, ktorá je súčasťou takzvanej súdnej mapy, o ktorej viem, že jej bola na ministerstve venovaná značná pozornosť počas uplynulého roka. Verím, že rovnaká pozornosť, aká sa venuje tejto reforme, bude venovaná aj exekučnej amnestii, ktorá je jednou z priorít nášho hnutia Sme rodina.

Všetci dobre vieme, že táto reforma sa stretla počas dlhých mesiacov príprav s mnohými problémami, keď musela ministerka čeliť neustálej kritike nielen opozície, ale aj nás koaličných partnerov. O pár dní sa dozvieme, či si pani ministerka získa podporu poslancov, ale musím povedať, že to určite nebude mať jednoduché.

Verím, že rovnako, ako venovala čas a pozornosť príprave svojho návrhu na reformu súdnictva, bude venovať aj príprave návrhu zákona o exekučnej amnestii, ktorý už dlho leží na ministerstve a je neustále odkladaný. A pritom tento zákon patrí k jedným z najdôležitejších, pretože dokáže reálne pomôcť viac ako miliónu ľudí, ktorí sa dostali do náročnej situácie a trápia ich exekúcie. Je to približne 1,2 milióna našich občanov, ktorí majú na svojich pleciach nejakú exekúciu. Niektorí „len“ jednu alebo dve, ale mnohí z nich, bohužiaľ, aj päť alebo aj viac exekúcií, čo sú hrozné čísla. Úroky a rôzne poplatky sa za roky trvania exekúcie často vyšplhajú až na niekoľkonásobok samotnej istiny dlhu, čo predstavuje obrovské bremeno, ktoré si títo ľudia nesú vo svojom živote.

Je zároveň smutné, že aj keď sa exekúcie dotýkajú každého štvrtého dospelého Slováka, tak sa žiadna doterajšia vláda týmto problémom nezaoberala. Naše hnutie Sme rodina prišlo s návrhom exekučnej amnestie ešte v roku 2017, keď sme sedeli v opozícii, ale náš návrh bol opakovane zamietnutý. V rámci nášho návrhu ide o konkrétnu pomoc ľuďom, ktorí sa roky nevedia dostať z finančných problémov kvôli exekúciám. Exekučnú amnestiu sme presadili aj do Programového vyhlásenia vlády a už nejaký čas sa našim návrhom zaoberajú aj na ministerstve spravodlivosti. Zdá sa ale, že mu nevenujú ani zďaleka takú pozornosť ako súdnej mape. Pri všetkej úcte, exekučnú amnestiu pokladám za dôležitejšiu, pretože môže pomôcť státisícom ľuďom dostať sa z problémov, do ktorých sa často ani nedostali vlastnou vinou.

Podstatou nášho návrhu je, že budú občanovi odpustené úroky z omeškania a poplatkov, dôjde k odpusteniu od vymáhania pohľadávky štátu a následnému zastaveniu exekúcie. To všetko pod podmienkou, že občan uhradí svoj dlh v zmysle zásady, „čo si si požičal, to aj vráť“.

Základ je dostať ľudí s exekúciami z tohto začarovaného kruhu. Nemajú často motiváciu pracovať, pretože im všetko zoberie exekútor. Pracujú na čierno alebo žijú zo sociálnych dávok. Následne nemajú peniaze na splácanie dlhu a takto to ide stále dookola. Ide teda nielen o záťaž pre ich súkromný život, ale aj o záťaž pre celú ekonomiku.

Očakávam a pevne verím, že sa pani Kolíková spolu so svojím tímom bude návrhu zákona o exekučnej amnestii venovať rovnako dôsledne, ako sa venovala reforme súdnictva. Musíme si všetci uvedomiť, že exekučnú amnestiu nutne potrebujeme, aby sme vedeli ľuďom pomôcť dostať sa z úverového otroctva a dali im šancu na lepší život.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články