Tento zápas sme nezvládli v hlavách, znie zo slovenskej šatne po prehre s Nemeckom

SLOVENSKO - Nemecko Slovenský brankár Šimon Latkóczy inkasuje gól z hokejky Nemca Justina Voleka Foto: TASR/AP

Slovenskí hokejisti do 20 rokov prehrali na majstrovstvách sveta juniorov s Nemeckom 3:4 po predĺžení. Po výbornom zápase s Kanadou, ktorý neskončil síce víťazne, ale ukázal konkurencieschopnosť nášho tímu, očakávali hokejisti trojbodový zisk. Oslabení Nemci so skromnou súpiskou 14 korčuliarov zabojovali a Slovákom dovolili vybojovať si iba bod. Avšak pre náš tím veľmi dôležitý bod.

Slovenskí hokejisti v zápase viedli dvakrát, no ani raz si gólový náskok nedokázali udržať. Vyrovnaný stav z druhej tretiny držali obe strany až do predĺženia, v ktorom rozhodol o víťazstve v presilovke presným zásahom nemecký obranca Mario Zimmermann. Slováci v rozlietanom zápase ťahali za kratší koniec, Nemci dokázali zo slabšej pozornosti a disciplíny nášho tímu vyťažiť maximum.

Autor dvoch dôležitých gólov Michal Mrázik priznal, že problém bol v hlavách hráčov.

„Proti Kanade sme boli viac nahecovaní a lepšie pripravení mentálne ako teraz proti Nemcom. Myslím, že tento zápas sme nezvládli v hlavách. To sa prenieslo do tej prvej tretiny, kde bol ten úvod slabší,“ skonštatoval Mrázik.

Súpera sme nepodcenili, len bol lepší

Odmieta, že by dôvodom prehry bolo podcenenie súpera, ktorý mal k dispozícii iba štrnástich korčuliarov a dvoch brankárov.

„My ako tím sa nemôžeme pozerať proti komu hráme, či ich je 14, 15 alebo 16. Na ľade sú vždy piati. Tí chalani proste makali a makajú každý zápas, korčuľovali a snažili sa. Nepovedal by som, že sme ich podcenili, len sme to nezvládli. Mali sme na to viac tlačiť od úvodu zápasu, mal byť lepší a ráznejší,“ zhodnotil výkon tímu.

Ani dva góly, a ani zisk jedného bodu slovenského útočníka veľmi nepotešili. Cieľ pred zápasom bol totiž úplne iný.

„My sme išli do toho jednoznačne s tým, že chceme tri body. Myslím, že zatiaľ sme tu predviedli dobré výkony ako tím. Dnes sme mali hrať ešte viac ako tím a viac do toho búšiť. Nie sú tri, je jeden,“ dodal sklamane.

Tréner Róbert Petrovický: Nevedeli sme sa dostať do tempa

Tréner reprezentácie Róbert Petrovický taktiež poprel, že by prehru zapríčinilo nezdravé podcenenie súpera. Aj on videl problém v psychickom rozpoložení tímu.

„Svedomito sme sa pripravili, chceli sme udržať ten trend, ktorý sme tu ukazovali doteraz. Je jasné, že Nemci majú tiež svoju kvalitu, majú tam šikovných hráčov. Ten začiatok zápasu nám trošku ušiel, bolo to o hlave, tým že sme sa nedokázali dostať do tých správnych pozícií. Povedali sme chlapcom, že to je súčasť turnaja. Že niekedy veci nejdú takou cestou, ako by sme chceli, a musíme sa tým veciam podriadiť. Teraz je potrebné oddýchnuť si, dobre sa z toho vyspať a ideme ďalej.“

Tím sa podľa trénera nedokázal dostať do zápasového rytmu, bol rozlietaný, hra sa rozkúskovala, čo nás pripravilo o veľa síl. Nepomohli ani zbytočné vylúčenia, to posledné v predĺžení nás pripravilo o dva body.

Kapitán tímu Kňažko: Môžeme bojovať o tie najvyššie priečky

Ani Samuel Kňažko, kapitán tímu, nebol spokojný s výkonom tímu proti Nemecku.

„Keďže sme odohrali veľmi dobrý zápas s Kanadou, stúplo nám sebavedomie. Dnes sme ho ale nepreniesli na ľad. Ja som určite chcel tri body, keďže vidím v tomto tíme aj veľký potenciál. Môžeme bojovať o tie najvyššie priečky a dúfam, že v ďalšom zápase to potvrdíme a zoberieme tri body,“ zhodnotil ambície mužstva slovenský obranca.

Najbližší zápas odohrá Slovensko proti Fínsku vo štvrtok 30. decembra. Fínski mladíci na turnaji nezaváhali ani raz, o body ozbíjali Nemecko i Švajčiarsko. Aj po prípadnej prehre so severanmi, majstrovstvá pre slovenský tím neskončia. Jedným získaným bodom proti Nemecku si juniori vydreli postup do štvrťfinále, a tak sa na turnaji predstavia ešte minimálne v dvoch zápasoch.


Ďalšie články