Ruský stratég: Štáty s infraštruktúrou NATO sa stávajú možným cieľom nášho útoku

Ak si odmyslíme občasné citáty a parafrázy slov Vladimira Putina alebo jeho ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ruský pohľad v diskusiách o súčasnej kríze na rusko-ukrajinskej hranici väčšinou chýba. Preto Daniel Kaiser spravil rozhovor so Sergejom Karaganovom, profesorom pre medzinárodnú politiku v Moskve, ktorému sa už Štandard venoval v niekoľkých článkoch. Karaganov síce nikdy nebol zamestnaný vo vládnej alebo politickej funkcii, napriek tomu je vďaka svojmu prepojeniu a vplyvu na zahraničnopolitický establišment niekedy nazývaný „ruským Kissingerom“. Rusi boli v 90. rokoch slabí a naivní. To sa už nesmie opakovať. Západ má množstvo vlastných problémov, kolabuje pred očami a potrebuje nejakú výhovorku. To je hlavný dôvod hier proti Rusku, hovorí v rozhovore Karaganov.

Sergei_Karaganov__Dean_Faculty_of_World_Economy_and_International_Affairs_National_Research_University_Higher_School_of_Economics_Foreign_policy_adviser_to_the_Presiden Foto: Chatham House London, CC BY 2.0, wikimedia

Musím začať horúcou novinkou. Americké tajné služby vraj zistili, že Rusko chystá nejaké falošné video s mŕtvymi civilistami na povstaleckých územiach, zrejme po ukrajinskom nálete. Vraj to video má poslúžiť ako zámienka na inváziu na Ukrajinu. Britská ministerka obrany Liz Trussová v tejto súvislosti hovorí priamo o šokujúcich dôkazoch.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami