Vylúčené lokality vytvárajú ich obyvatelia, povedal český ombudsman. Čelí kritike rómskych organizácií

Stanislav Křeček. Foto: reprofoto/Youtube.com Stanislav Křeček. Foto: reprofoto/Youtube.com

Vyjadrenia českého verejného ochrancu práv Stanislava Křečka nepotešili rómsku organizáciu Romodrom. Ombudsman nedávno uviedol, že je známe, kto vytvára vylúčené lokality. Treba to preto podľa neho nazvať pravými menami, aby bolo možné nájsť riešenie.

Český ochranca práv Stanislav Křeček čelí kritike od českej rómskej organizácie Romodrom. Predmetom sporu sa stal Křečkov blog, zverejnený v utorok 8. februára na portáli Aktuálne.cz, informuje český denník Lidovky.

Křečkov text má názov „Vylúčené lokality vytvárajú hlavne ich obyvatelia“ a ide o odpoveď na článok, ktorý hovorí o chudobe a dlhoch v týchto problematických miestach, po novom politicky korektne nazývaných vylúčených lokalitách.

Ombudsman podotýka, že v spomínanom článku autor nevystihuje úplne realitu, keď ignoruje fakt, že takzvané vylúčené miesta vznikli až po tom, keď do nich nasťahovali Rómov začiatkom 90. rokov minulého storočia.  

Predtým neboli vylúčené

„Všetci predsa vedia, že tieto lokality neboli vždy vylúčené a stali sa zdevastovanými a vylúčenými súčasťami nášho života až činnosťou úplne konkrétnych ľudí,“ podotýka ochranca práv. Súhlasí s tým, že chudoba je tu sprievodným faktorom, avšak chudobní ľudia sa nájdu aj inde po krajine. Tí však napriek tomu neničia štátne byty a nevytvárajú vylúčené miesta.

Podľa Křečka je ťažké riešiť tento problém, pretože je ho takmer nemožné dobre pomenovať zo strachu pred obvineniami z rasizmu či diskriminácie. Zároveň väčšinou chýba ochota zmeniť samého seba zo strany obyvateľov vylúčených lokalít, teda predovšetkým Rómov.

„Že na tom má svoj podiel aj štátom vybudovaný, stále rastúci a pre budúcnosť ťažko udržateľný systém nárokovej kultúry povinných výdavkov, to je úplne jasné,“ zakončuje ochranca práv.

Tieto slová nenašli pochopenie u rómskych organizácií. Riaditeľ Romodromu Nikola Taragoš vo svojej reakcii uviedol, že Křeček nerozumie problematike vylúčených lokalít a bude sa snažiť, aby ombudsmana odvolali. „Ide o poulizmus,“ tvrdí Taragoš.

Ľudia vraj súhlasia

„Pokiaľ ide o moje odvolanie, tak pán riaditeľ len preukazuje neznalosť právneho poriadku a právnej reality Českej republiky. Ombudsman nemôže byť odvolaný, pokiaľ nespáchal úmyselný trestný čin, takže to len svedčí o tom, ako málo je hodný a zorientovaný v právnom poriadku,“ vyjadril sa ochranca práv pre český denník iDnes.

Křeček tiež odmietol, že by jeho slová vyvolali vlnu kritiky na sociálnych sieťach. Naopak, osobne si vraj všimol len všeobecný a masívny súhlas a za svojimi výrokmi si jednoznačne stojí.  

„Ak sa niekto nasťahuje na nejaké miesto, a vzápätí ho svojím chovaním zmení na vylúčené, tak koho je to vina? Kto zničil tie domy? Kto počmáral steny? Kto zdevastoval dvere? Každý obyvateľ a každý starosta vám povie, kto to urobil. Tí obyvatelia, ktorí tam bývajú, nikto iný to nemohol spraviť. Takže pokiaľ si toto nepriznáme, tak sa tu k riešeniu nedostaneme,“ dodal ombudsman.


Ďalšie články