Prechod na elektromobilitu vôbec nemusí byť jednoduchý. Ceny lítia medziročne vzrástli päťnásobne

Nabíjanie elektromobilu na ulici. Foto: TASR/AP Nabíjanie elektromobilu na ulici. Foto: TASR/AP

Prechod k elektromobilom v posledných rokoch nabral rýchly spád a na cestách sa premáva stále viac áut s elektrickým pohonom. Tento prechod však môže výrazne zabrzdiť vysoký nárast cien lítia, ktoré neodmysliteľne patrí k výrobe batérií.

Lítium je kov nevyhnutne potrebný pre výrobu batérií do rôznych typov zariadení. Batérie, ktoré ho obsahujú, sa stali bežnou súčasťou technologického priemyslu od mobilných telefónov až po elektromobily. V posledných rokoch sú elektromobily výrazne diskutovanou témou a mnohí očakávajú, že o niekoľko rokov budú dominantným typom automobilov.

Takéto ambície automobiliek i krajín, ktoré rozvoj elektromobility podporujú, môže výrazne spomaliť vysoký nárast cien. Hodnota lítia za posledný rok vzrástla päťnásobne. Tento jav odráža strach investorov o jeho dostupnosť po rokoch zlacňovania výroby elektromobilov, píše agentúra Bloomberg.

Cenný kov sa dnes ťaží v krajinách ako Austrália, Kanada alebo Čile, ktoré vlastnia najväčšie zásoby lítia na svete. Napriek ekologickému zámeru ťažby sa v posledných rokoch spoločnosti stretávajú s politickým odporom. Srbsko zastavilo dvojmiliardový plán firmy Rio Tinto na ťažbu lítia a problémy sa objavujú aj v Čile. Automobilky zatiaľ zostávajú pokojné.

Pri snahe zistiť, koľko lítia máme a koľko ho v najbližších rokoch budeme potrebovať, vzniká ďalší rozpor. Odhady analytikov sú protichodné a zatiaľ čo niektorí očakávajú prebytok, iní sa obávajú nedostatku, upozorňuje Bloomberg. Oba prípady prekračujú desať percent. Priemer šiestich odhadov však ukazuje, že medzi rokmi 2021 a 2025 bude dopyt i ponuka lítia rásť o dvadsať percent ročne.


Ďalšie články