Rok nula sa v USA odkladá. Zatiaľ

Skúsme si z americkej politiky odmyslieť to, čomu sa hovorí „wokeness“, „kritická rasová teória“, „cancel culture“ a všetky podobné pojmy, ktorých primárnym, aj keď dnes už nie jediným semeniskom, sú univerzitné kampusy a sociálne siete. Všetko to, kde ide primárne o jazyk, vyjadrovanie, klasifikácie a nálepky. Pretože nielen rozprávaním je človek živý. Čo zo súčasného amerického radikalizmu zostane?

Ilustračné foto: TASR/AP Ilustračné foto: TASR/AP

Napodiv je toho dosť, aj keď by sa to v lomoze spôsobenom nejakou novou bizarnou požiadavkou, ktorá prichádza každý týždeň, mohlo ľahko stratiť. Niektorí exponenti tejto vlny sa koniec koncov angažujú v politike v užšom zmysle toho slova. Sú členmi regulárnej politickej strany menom Demokratickí socialisti Ameriky a nechávajú sa v demokratických voľbách zvoliť do zákonodarných zborov. V politike nemôžete nadlho vystačiť s protestmi a obštrukciami. Musíte mať v zásobe aspoň nejaké konkrétne kroky. Inak stratíte vietor z plachiet.

Existujú prinajmenšom dve iniciatívy, ktoré mali rozhodne radikálnejší cieľ než len to, aby mali Spojené štáty sociálny systém väčší ako Dánsko, aby sme citovali obľúbenú rétorickú figúru obhajcov tejto ideologickej vlny. Je to jednak presadenie názoru, že inflácia je umelá hrozba a v skutočnosti neexistujú limity pre schodkové financovanie štátnych výdavkov. A potom je to akcia známa ako „Defund the Police“, ktorej cieľovým stavom má byť zrušenie policajných zborov.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami