NAKA obvinila Pavla Gašpara z krivej výpovede a prísahy v kauze poľovníckej chaty

Pavol Gašpar Advokát Pavol Gašpar, november 2021. Foto: TASR / Jaroslav Novák

AKTUALIZOVANÉ V kauze poľovníckej chaty vyšetrovateľ NAKA obvinil Pavla Gašpara, syna bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Obvinenie sa týka zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pavol Gašpar považuje obvinenie za účelové a nezákonné.

TASR o tom informovala Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru. „V súvislosti s medializovanou chatou vyšetrovateľ NAKA 9. februára začal trestné stíhanie a súčasne vzniesol obvinenie voči osobe P. G. zo zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu príprav,“ uviedla Dobiášová s tým, že vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie nie je možné poskytnúť bližšie informácie.

V súvislosti s poľovníckou chatou v stredu vyšetrovateľ obvinil tri osoby z prečinu pytliactva a zločinu legalizácie výnosu z trestnej činnosti. Obvinenia sa týkajú osôb M. M., Ing. A. J. a Ing. T. S.

Kauza poľovníckej chaty je známa z videí, ktoré boli medializované vlani v októbri. Zobrazujú, ako sa stretávali šéf Smeru-SD Robert Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašpara Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora Gašpara. Nitrianska krajská prokuratúra na jeseň trestné stíhanie pre pytliactvo zrušila. Vznik odposluchov mala podľa prokuratúry umožniť nesprávna právna kvalifikácia.

Pavol Gašpar považuje svoje obvinenie v súvislosti s kauzou poľovnícka chata za účelové a nezákonné. Napísal to na sociálnej sieti.

Kritizuje, že mu uznesenie doručovali operatívci z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v čase, keď bol s rodinou. Podľa neho išlo o operatívcov, ktorých majú preverovať pre podozrenie zo zneužitia právomoci v prípade, kde vystupuje ako poškodený.

„Účelovosť tohto konania podčiarkuje aj fakt, že je postavené na jedinom nezákonnom dôkaze a vyšetrovateľ skutok zámerne nadkvalifikoval,“ uviedol. Je presvedčený, že zákonným spôsobom preukáže svoju nevinu.

(tasr, haj)


Ďalšie články