Fenomén z Netflixu: Zo žien vytiahol 10 miliónov dolárov, do väzenia však išiel len na päť mesiacov

simon Simon Leviev. Foto: Instagram

Posledný týždeň je hitom Netflixu dokumentárny film Podvodník z Tindru. Už niekoľko dní sa drží na prvom mieste ako najsledovanejší film na Slovensku. O čom to vlastne je?

Ide o skutočné príbehy žien, ktoré oklamal muž a okradol ich o veľa peňazí. Hlavnými hrdinkami príbehu sú tri ženy, no oklamaných bolo omnoho viac. Každá z nich bola slobodná a hľadala ai priateľa na zoznamke Tinder. Niet sa čomu čudovať, v dnešnej dobe, po nej siaha čoraz viac ľudí.

Pri prezeraní fotiek natrafili na muža, ktorý ich zaujal. Klasický príbeh. Ženy boli odvážne a hneď v prvý deň zoznámenia sa s ním stretli na káve v luxusnom hoteli. Vyzeralo to, že muž, ktorý sa nazýval Simon Leviev, nemal o peniaze núdzu. Vidieť to bolo už na fotkách, ktoré mal na profile. Vždy bol elegantne upravený, v značkovom oblečení na rôznych miestach sveta. Vyzeral scestovane.

Najprv ako z rozprávky

Prvý mesiac vzťahu bol vždy krásny. Pozýval ich na večere, vozil v súkromnom lietadle. S jednou hlavnou hrdinkou dokumentu si dokonca začal hľadať spoločné bývanie . Po mesiaci sa však vyjavili problémy. Simon svojim priateľkám tvrdil, že je synom diamantového magnáta. Mal to dobre premyslené, pretože takýto magnát s priezviskom Leviev skutočne existuje. Aj firma LLD Diamonds, v ktorej mal údajne pracovať. No to, že nejde o jeho syna, si už ženy nemali ako zistiť.

Vyzeralo to ako dokonalý plán. Tým, že sa Simon tváril, že obchoduje s diamantami, musí veľa cestovať a so ženami mal skôr vzťahy na diaľku. Mal vymyslenú parádnu historku, v ktorej ženám posielal fotky akože svojho zraneného bodyguarda. Tvrdil, že ho prepadli a teraz ho sledujú. A aby nezaznamenali jeho aktivitu, nemôže používať svoju kreditku. Prvá priateľka, ktorá vo filme vystupuje ako Cecília, mu ju poskytla. Veď nemala prečo váhať. Ľúbila ho a verila mu. No Simon peniaze na karte veľmi rýchlo minul a o pár dní ju žiadal o ďalšie peniaze. Vtedy sa spustil kolobeh.

Cecília si začala brať pôžičky, pretože si myslela, že jej ich Simon vráti hneď, ako bude môcť používať svoju kreditku. On však už vtedy začínal podobnú hru s ďalšou ženou, ktorej platil večere, kupoval darčeky a výlety z Cecíliiných peňazí. Vyzerá to ako zjavná pyramídová hra. Kým jedna mu dávala peniaze, on ukazoval druhej, aký je bohatý.

Podvedených žien bolo viacero

Každú ženu, ktorú si vybral, bola z inej krajiny. Chcel mať istotu, že sa nestretnú. Keď už začali niečo šípiť, chcel ich umlčať šekom. Cecílii poslal šek, na ktorom bola suma 500-tisíc dolárov, čo bolo omnoho viac, ako si od nej požičal. No keď si ich Cecília chcela vybrať, šek nebol platný. Predtým si kvôli Simonovi napožičiavala okolo 250-tisíc dolárov od rôznych veriteľov a bánk. Ostali jej len dlhy a oči pre plač.

Cecília ten tlak nezvládala a mala dokonca predstavy, že svoj život ukončí. Napriek všetkému ho stále do určitej miery milovala. I keď vedela, že ide o podvodníka. Vrátila sa z Londýna domov do Nórska, kde začala o Simonovi zisťovať viac informácií. V skutočnosti sa volal Shimon Hayut. Pochádzal z Izraela, kde bol obvinený za falšovanie a podvody.

No ako zastaviť človeka, ktorý má všetko v hlave zrátané a myslí vždy o dva kroky dopredu? Cecilia šla do najväčších nórskych novín a ponúkla im svoj príbeh. Médiá niekedy dokážu veľké veci. Našli aj ďalšiu obeť Pernillu, ktorá, podobne ako Cecília, požičiavala Simonovi nemalé sumy. Ďalšie obete boli vo Fínsku, kde už bol odsúdený na dva roky väzenia. Po odpykaní trestu si svoj plán ešte viac premyslel. A pokračoval.

Články o Simonovi zaplavili internet a oklamané ženy aspoň vedeli, že Simon to už nebude mať také jednoduché. Nakoniec ho chytili vďaka jeho priateľke, ktorú tiež okrádal. Zarazil však jeho rozsudok. Odsúdili ho na 15 mesiacov väzenia, odkiaľ bol po piatich mesiacoch prepustený. Bol odsúdený len za zločiny, ktoré spáchal v Izraeli. Za podvody, ktoré vykonal na ženách a okradol ich o približne 10 miliónov dolárov, odsúdený nikdy nebol. Ženy mu totiž dávali svoje peniaze dobrovoľne.

Leviev zmazal Instagram, no chce sa vyjadriť

Po zverejnení dokumentu začali Simonovi Levievovi stúpať followeri na Instagrame, na ktorom bol často aktívny. Zverejňoval svoje fotky v drahých autách, luxusných domoch a značkovom oblečení. V komentároch sa naňho spustila vlna kritiky. Po pár dňoch si Instagram vymazal. Využilo to niekoľko desiatok ďalších ľudí, ktorí si založili falošné účty s jeho menom.

Do dokumentu oslovil Netflix aj samotného Levieva, ten však účasť odmietol. No po zverejnení sa vyjadril, že aj on vyrozpráva tú jeho časť príbehu, keď nájde vhodné miesto na publikáciu. Kým sa tak stane, prosí ľudí, aby mali otvorenú myseľ a srdce.

Netflixu sa nedá uprieť, že kriminálne dokumenty vie spracovať naozaj dobre. Dokáže pracovať s napätím, no v tomto prípade je tu zatiaľ koniec bez vyvrcholenia. Na ten si zrejme ešte musíme chvíľu počkať.


Ďalšie články