Nemecká ministerka vnútra prispela do ľavicového denníka. Podľa opozície má väzby na extrémistov

Nancy Faeserová. Foto: TASR/AP Nancy Faeserová. Foto: TASR/AP

Nemeckí kresťanskí demokrati kritizujú tamojšiu hlavu rezortu vnútra, že minulý rok prispela článkom do internetového denníka, ktorý má podľa nich väzby na ľavicových extrémistov. Odvolávajú sa na hodnotenie viacerých spolkových úradov, avšak extrémistická podstata organizácie nie je podľa nemeckých médií ani zďaleka jednoznačná.

Ministerka vnútra Nemecka Nancy Faeserová z koaličnej SPD čelí kritike od opozičných poslancov únie strán CSU/CDU. Začiatkom júla 2021 napísala článok do ľavicového internetového časopisu Antifa, ktorý je napojený na organizáciu VVN-BdA (Asociácia ľudí prenasledovaných nacistickým režimom – Asociácia antifašistov).

Text vyšiel v čase, keď bola nemecká hlava rezortu vnútra ešte len predsedníčkou SPD v spolkovej krajine Hesensko. Kresťanským demokratom však neprekáža obsah článku, ktorý pojednáva o výhražných listoch adresovaných Faeserovej od krajne pravicovej organizácie NSU 2.0.

Problémom pre nich je ale fakt, že súčasná ministerka prispela do denníka organizácie, ktorú viaceré spolkové orgány označujú za extrémistickú. V roku 2018 k takémuto posudku dospel Bavorský úrad pre ochranu ústavy. Ten nazval VVN-BdA „najväčšou ľavicovou extrémistickou organizáciou na poli antifašizmu v Nemecku“.

Extrémisti alebo nie?

V roku 2020 k podobnému hodnoteniu dospel aj úrad v Hesensku. Samotná Faeserová sa v máji opýtala spolkovej vlády Hesenska, akú spoločenskú pozíciu pripisujú VVN-BdA. Podľa hesenského ministerstva financií bol tento spolok Štátnym úradom na ochranu ústavy vyhodnotený tak, že má ľavicové extrémistické vplyvy.

Nejde pritom o jednoznačný názor. V poslednom zozname Federálneho úradu na ochranu ústavy sa VVN-BdA nespomína, takže nelichotivé hodnotenie očividne pochádza len od bavorského a hesenského úradu.

Debata sa preto nezaoberá len činom ministerky, ale aj samotného hodnotenia organizácie VVN-BdA. Bavorsko pred štyrmi rokmi v správe uviedlo, že spolok vyznáva „komunisticky orientovaný antifašizmus“, pričom za fašistickú vraj potenciálne považuje aj parlamentnú demokraciu. Úrad tiež podotkol, že sa nedajú poprieť vzťahy s Nemeckou komunistickou stranou.

Jasný cieľ

Táto správa viedla o rok neskôr k tomu, že Berlínsky daňový úrad zrušil štatút VVN-BdA ako neziskovej organizácie. Spolok sa voči tomu ohradil a uspel. V roku 2021 je organizácia opäť registrovaná ako neziskový subjekt. Predseda VVN-BdA vtedy vyhlásil, že závery bavorského úradu sú klamlivé.

Únia CSU/CDU medzitým nástojí, aby Faeserová vysvetlila svoje konanie. „Ministerka vnútra zatiaľ odmietla podať akékoľvek vysvetlenie či dištancovať sa od organizácie, ktorá je vraj ovplyvnená ľavicovými extrémistami,“ uviedol hovorca „dvojúnie“ Alexander Throm z CDU.

Iný kresťanskodemokratický politik Christoph de Vries zasa obvinil vládnu SPD, že je „takmer slepá na ľavé oko“. Hovorca pravicovej AfD dokonca vyzval nemeckého kancelára Olafa Scholtza (SPD), aby ministerku odvolal.

Faeserová na sociálnej sieti Twitter uviedla, že kritika voči jej konaniu má očividný cieľ. „Vždy som mala jasný postoj voči pravicovému extrémizmu a všetkým nepriateľom otvorenej spoločnosti – a budem v tom pokračovať,“ vyhlásila ministerka vnútra.  


Ďalšie články