Naťahovanie o ukrajinskú vlajku v parlamente má medzinárodný ohlas. Všimli si ho médiá v Rusku aj v USA

57. schôdza Národnej rady SR

Utorkové hašterenie slovenských poslancov zaznamenali aj v zahraničí. Naťahovanie o ukrajinskú zástavu v našom parlamente počas rozpravy o obrannej dohode si všimli v Rusku aj v Spojených štátoch amerických. V článkoch k téme nevynechali ani širšie súvislosti vrátane obsahu zmluvy a protestov voči nej.

„Parlamentnú rozpravu sabotovali opoziční poslanci, ktorí píšťalkou zabránili ostatným v prejave. Zmocnili sa aj ukrajinskej vlajky, ktorú predtým rozprestreli koaliční poslanci. Jedného z nich aj vlajku obliali vodou,“ píše americká agentúra AP.

AP upriamila pozornosť aj na protest pred parlamentom, pričom hovorí o účasti „tisícok“ ľudí. Demonštranti podľa jej textu mávali štátnymi vlajkami a držali transparenty ako „Stop USA Army“. Polícia podľa AP zabránila niektorým demonštrantom vstúpiť do budovy.

Agentúra ďalej ozrejmuje nám dobre známy obsah zmluvy a skutočnosť, u akých parlamentných strán má podporu, a ktoré ju, naopak, odmietajú.

Text AP prevzali aj viaceré veľké svetové médiá. Spomenúť možno americkú televíziu ABC News či britský denník Independent.

Rusi nie sú pozadu

Incident v našom zákonodarnom zbore podobným spôsobom mapuje aj ruská štátna televízia Russia Today (RT), avšak o niečo detailnejšie.

Píše o rozvinutí slovenskej vlajky poslancami ĽSNS Petrom Krúpom a Andrejom Medveckým pri rečníckom pulte a odozve liberálov Jany Bittó Cigánikovej a Miroslava Žiaka z SaS, ktorí rozprestreli ukrajinskú vlajku, hoci dole hlavou.

„Video z parlamentu ukazuje, ako Medvecký otvorí fľašu s vodou, vyleje ju Žiakovi do tváre a následne obleje ukrajinskú vlajku. Líder ĽSNS Marek Kotleba potom vybehol na pódium, vytrhol Žiakovi ukrajinskú vlajku a zhodil mu masku z tváre,“ komentuje RT.

„Medveckého a Krúpu predseda napomenul. Žiak neskôr povedal, že podá na Kotlebu trestné oznámenie za ‚krádež‘ vlajky,“ pokračujú zahraniční novinári.

Ruská televízia takisto píše o zmluve ako takej a protestom voči nej.

Incident s vlajkou iba doplnil kolorit celého bujarého dňa, ktorý mnohí kritici označujú za jednu z najnekultúrnejších rozpráv, aké slovenský parlament zažil.

Veľvyslanectvo žiadalo ospravedlnenie

Ukrajinské veľvyslanectvo v Bratislave v reakcii na incident so štátnym symbolom na sociálnej sieti žiadalo ospravedlnenie. Zároveň pripomenulo, že náš šéf diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) sa toho času nachádzal v Kyjeve.

„Rúbe sa hlava-nehlava a nedotknuteľné už nie sú ani symboly nášho suseda, ktorý sa nachádza v ťažkej situácii. Je mi to ľúto a hanbím sa za to o to viac, že sa to stalo práve počas mojich rokovaní v Kyjeve. Diplomatickou cestou sa ospravedlníme,“ napísal neskôr Korčok.


Ďalšie články