Dráha vedľa chladiacej veže. Okolie športoviska na olympiáde vyráža dych, priestor však vybrali zámerne

cina-4 Freestylový lyžiar nad priestormi bývalej oceliarne. Foto: reprofoto/Twitter

Chladiace veže, komíny, potrubia či vysoké pece. Niektoré areály na tohtoročnej zimnej olympiáde vyvolali rozporuplné reakcie. Fajnšmekri si nápad pochvaľujú, iní sa mu smejú. Industriálne okolie športovísk jednoznačne zaujalo a mnohí najprv neverili vlastným očiam.

Ponuré až neuveriteľné. Aj také prívlastky dostali priestory bývalej oceliarne Šou-kang, v ktorej sa konajú niektoré športy Zimných olympijských hier v Pekingu. Na prvý pohľad nehostinnú šedú časť mesta však organizátori vybrali zámerne. Symbolizovať má vraj prerod starých priemyselných objektov na novú udržateľnú zástavbu.

Bývalá oceliareň leží v mestskom obvode Ši-ťing-šan, západne od stredu Pekingu. Pôvodne bola jednou z najväčších priemyselných stavieb v regióne, v roku 2008 však oceliareň presunuli za hranice hlavného mesta Číny. Dôvodom bola snaha o zmiernenie znečistenia mesta pred Letnými olympijskými hrami v Pekingu.

Pohľad zo vzduchu na priestory bývalej oceliarne. Foto: Twitter.com
Freestylový lyžiar nad priestormi bývalej oceliarne. Foto: Twitter.com

Namiesto zbúrania sa Peking rozhodol zužitkovať priemyselné stavby a pretvoriť ich tak, aby dostali novú funkciu. Okrem hosťovania časti olympijských hier (takzvaný Big Air) sa má zo Šou-kangu stať miesto pre obchod, nové technológie či oddych. Z jednej chladiacej veže chcú mať napríklad priestor pre svadby.

Každý divák má však iný vkus. Kým pre fajnšmekrov môžu byť chladiace veže a podobné objekty zaujímavým pozadím športového zápolenia, väčšina očakáva pri zimnej olympiáde prírodné scenérie. Nedá sa preto úplne čudovať rozporuplným názorom na Šou-kang. Originalitu však uprieť nemožno.

Propagačný materiál. Foto: Twitter.com
Pozadie Šou-kangu. Foto: Twitter.com

Celkovému dojmu nepomáha ani fakt, že Peking je známy suchými zimami. Inak povedané, napriek nízkym teplotám je sneženie v čínskej metropole relatívna vzácnosť.

Olympiáda sa preto musí spoliehať v zásade len na umelý sneh, čo vytvára ešte väčší kontrast so šedými odtieňmi okolitej nezasneženej zástavby. Nedá sa potom úplne diviť ľuďom na sociálnych sieťach, ktorí vtipkujú o tom, že priestory olympijských hier vyzerajú ako atómová elektráreň.

Snowboardová dráha a chladiace veže. Foto: Twitter.com

Mnohí používatelia najprv ani neverili, že fotografie sú skutočné. Na rôznych stránkach sa objavili otázky, či sú zábery zo Šou-kangu pravé. „Musel som si overiť, že je to skutočne tak, a fakt je,“ znel jeden z takýchto príspevkov.

„Pekelná krajina,“ jednoducho to skomentoval iný používateľ na Twitteri.


Ďalšie články