Obyvatelia Sliača majú zo zmluvy s USA obavy. Plánujú referendum

Vrtuľník UH-60M Black Hawk letectva OS SR. Foto: TASR/AP Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

DIANIE PO SCHVÁLENÍ OBRANNEJ ZMLUVY S USA SLEDUJEME ONLINE

19:00: Obyvatelia Sliača tlmočili svoje obavy z podpisu dohody s USA prezidentke

Obyvatelia Sliača majú obavy z dôsledkov, ktoré môže mať na ich život dohoda o obrannej spolupráci medzi SR a USA. List, v ktorom svoje obavy tlmočia hlave štátu, odovzdala primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová na utorkovom (8. 2.) stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Bratislave.

„Odovzdala som prezidentke list, v ktorom som ju požiadala o upokojenie situácie, vypočutie názorov občanov a o dostatočné informácie,“ uviedla Balgová pre TASR. „Prezidentka ma uistila, že rozumie pocitom občanov a chápe môj postoj. Súhlasí s mojím názorom, že informácie sú dôležité na správne rozhodnutia, túto tému nevynímajúc. Vyjadrila podporu mojim snahám o zabezpečenie kompenzácií za hluk a emisie pre obyvateľov dotknutých miest a obcí,“ priblížila.  

„O tejto téme prezidentka komunikuje s primátorkou dlhodobo a podporuje kompenzácie za emisie, ktoré prekračujú stanovené normy,“ reagoval pre TASR prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Starostka Sliača hlavu štátu tiež informovala, že spolu so starostami a primátormi okolitých miest a obcí plánujú vyhlásiť petíciu za vypísanie referenda, v ktorom by občania vyjadrili svoj názor. „Prezidentka ma ubezpečila, že ak petíciu podporí dostatočný počet občanov, vyhlási referendum aj po prípadnom schválení zmluvy v parlamente,“ dodala Balgová. Zástupcovia dotknutých samospráv chcú o téme diskutovať i na piatkovom (11. 2.) stretnutí na Mestskom úrade v Sliači.

Prezidentská kancelária ozrejmila, že petičné právo občanov nie je ani stredajším ratifikovaním zmluvy nijakým spôsobom dotknuté. Pripomenula, že referendum je ústavné právo občanov a ak sa ho opozícii podarí iniciovať, výsledok bude prezidentka a ďalšie ústavné orgány rešpektovať. 

15:08 Fico poslal prezidentke list, hovorí o obavách z jej záväzkov k cudzím mocnostiam

Rýchlosť, akou prezidentka SR Zuzana Čaputová ratifikovala dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA, i to, že hlava štátu ignorovala zásadné výhrady k dohode, prehlbuje obavy o vážnosti záväzkov, ktoré má k cudzím mocnostiam. V otvorenom liste prezidentke to vyhlásil predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Podotkol, že jej konanie núti opozíciu vyvinúť maximálne úsilie na urýchlené zrealizovanie petičnej akcie vedúcej k referendu o zrušení obrannej dohody.

„Vážená pani prezidentka, svojím včerajším rozhodnutím ste otvorene dali prednosť záujmom USA pred záujmami SR, krajiny, ktorej ste hlavou. Znenie dohody, interpretačná doložka vlády USA, odborné stanovisko GP SR, ale aj ďalšie podrobné odborné analýzy potvrdzujú okrem iného, že dohoda je jednostranne výhodná len pre vládu USA, oprávňuje ozbrojeným silám USA minimálne jedenásť rokov bezplatne a úplne kontrolovať slovenské letecké základne v Kuchyni a na Sliači, poskytuje plné právo vojenským lietadlám USA slobodne pristávať, vzlietať na všetkých letiskách na území SR (teda aj civilných pod kontrolou SR) a slobodne prelietavať nad naším územím bez toho, aby bolo možné do týchto lietadiel vstupovať a kontrolovať ich,“ píše Fico v liste.

Okrem toho podľa jeho slov dohoda oprávňuje armádu USA doviezť bez súhlasu na územie SR akýkoľvek zbrojný materiál a muníciu a dáva na území SR v určitých prípadoch prednosť právu USA pred právom SR, pričom poskytuje príslušníkom americkej armády trestnú nepostihnuteľnosť slovenskými orgánmi.

Fico v liste označil za nepochopiteľné, že sa prezidentka „ani jeden jediný deň“ nezamyslela nad skutočnosťou, že dohodu v NR SR nepodporil ani jeden opozičný poslanec, že koalícia neumožnila generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi predniesť zásadné odborné výhrady a neumožnila ani vystúpenie 25 opozičných poslancov k téme „silovým a nedemokratickým rozhodnutím o ukončení rozpravy“. Tvrdí pritom, že väčšina občanov SR odmieta prítomnosť ozbrojených síl USA na našom území. Trvá na tom, že zmluva je pre Slovensko nevýhodná a že všetky tieto okolnosti mali viesť prezidentku k podaniu na Ústavný súd SR.

STREDA

21:55 Americký minister zahraničných vecí zablahoželal SR k ratifikácii dohody s USA

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu zablahoželal Slovensku k ratifikácii dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi. Informuje o tom TASR na základe Blinkenovho príspevku na Twitteri.

„Blahoželáme Slovensku k ratifikácii dohody o obrannej spolupráci. Táto dohoda zlepší obrannú spoluprácu a podporí bezpečnejšie Slovensko,“ napísal Blinken a dodal, že dokument znamená potvrdenie záväzku USA k spolupráci so spojencami v NATO.

https://twitter.com/SecBlinken/status/1491498089827426312

18: 55 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu ratifikovala dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA.

TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Prezidentka zmluvu s USA predtým podporila a avizovala, že ju ratifikuje v momente, keď jej dokument doručia. Podpisom ukončila proces schvaľovania obrannej dohody, ktorú odobrila vláda a v stredu aj parlament.

„Interpretačná doložka, ktorú som k dojednanému textu zmluvy priložila, je súčasťou ratifikačnej listiny, a je teda záväznou interpretáciou zmluvy aj pre ďalšie generácie politikov pri jej aplikácii. Táto doložka spolu s doložkou druhej zmluvnej strany potvrdzujú, že Slovensko aj Spojené štáty americké si dojednaný text zmluvy vykladajú v zhode a že racionálny dôvod na podozrievanie z iných postranných úmyslov tu nie je,“ uviedla hlava štátu.

Prezidentka zdôraznila, že zmluva nenarúša suverenitu Slovenska, nezakladá prítomnosť cudzích vojakov a ani základní na území SR bez rozhodnutia vlády alebo parlamentu, ako to je aj doposiaľ. Taktiež nemení platné medzinárodné záväzky SR týkajúce sa držania jadrových zbraní.

Čaputová pripomenula, že Európsky kontinent, vrátane Slovenska, je už niekoľko rokov terčom hybridných útokov, vrátane masívnej dezinformačnej kampane, čo potvrdzujú aj zistenia slovenských tajných služieb. Prijímanie dohody s USA bolo podľa nej tiež sprevádzané mohutným šírením dezinformácií a obavami, ktoré bolo potrebné vysvetľovať.

Nerozumie však, ako mohla byť táto dohoda počas rozpravy v parlamente v utorok 8. februára porovnávaná s okupačnou zmluvou so Sovietskym zväzom v roku 1968. „Je neúctou k obetiam invázie v roku 1968 prirovnávať niekoľko rokov vyjednávanú zmluvu o obrannej spolupráci schválenú legitímne ustanovenou vládou a zvolenými zástupcami ľudí v parlamente s formálnou zmluvou podpísanou pod hlavňami okupačných tankov,“ vyhlásila prezidentka.

Hlava štátu pripomenula, že porovnávať obe zmluvy je absurdné, keďže vojaci ktorí vo vtedajšom Československu zabili vyše stovky jeho občanov, neboli nikdy súdení. A to ani v Československu, ani v domovských krajinách vojsk Varšavskej zmluvy.

Dohoda má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou

15:07 Schválenie dohody s USA sa stalo súčasťou boja o budúcnosť Slovenska

Schválenie dohody o obrannej spolupráci s USA sa stalo súčasťou boja o budúcnosť a charakter Slovenska. Vyhlásila to predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová v reakcii na schválenie zmluvy v Národnej rade (NR) SR. Jej strana výsledok hlasovania víta.

Remišová pripomenula, že zmluvu už v minulosti iniciovali predstavitelia Smeru-SD a mimoparlamentného Hlasu-SD, ktorí podľa nej v súčasnosti dohodu zneužívajú na klamstvá a rozoštvávanie občanov. „Z témy uzatvorenia obrannej dohody sa tak stala súčasť boja o demokratický a právny štát. V tejto chvíli je zrejmé, že Slovensko podobne ako v ére Vladimíra Mečiara čaká existenčný zápas o jeho ďalšie smerovanie a charakter,“ uviedla.

V súvislosti s hlasovaním poslancov Sme rodina Remišová poznamenala, že od koaličných partnerov očakáva strana Za ľudí principiálne postoje, najmä v otázkach súvisiacich s charakterom a smerovaním Slovenska. „Pre mňa je dôležitý postoj poslancov strany Za ľudí, ktorí majú principiálne postoje a hodnoty a nemenia ich podľa toho, ako fúka vietor. Ukázalo sa to aj pri voľbe generálneho prokurátora, kde jediná strana Za ľudí generálneho prokurátora nevolila,“ reagovala pre TASR Remišová.

14:51 Zemanová: Odsúhlasenie dohody s USA je znakom zodpovednosti

Odsúhlasenie dohody o obrannej spolupráci s USA je hlasom zodpovednosti a zároveň jasným „nie“ populizmu, hystérii a cynizmu v podaní opozície a extrémistov. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Šéfka Výboru NR SR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS) dodala, že opozícia sa zahráva s naším bezpečnostným zakotvením.

„To, čo robili opoziční poslanci, bolo hanebné, ale zároveň vonku sa ukázalo, aká veľká časť spoločnosti je rozdelená, nevie sa zorientovať v informáciách a dezinformáciách,“ povedala na tlačovej konferencii Zemanová. „Bezohľadná opozícia celé týždne manipulovala verejnou mienkou, klamala o našich spojencoch a prekročila všetky medze,“ dodala. Hlasovaním sa podľa Zemanovej potvrdilo, že Slovensko si plní svoje medzinárodné záväzky, že patrí na Západ, do EÚ a NATO.

Marcinková je presvedčená, že hlasovanie o obrannej dohode presiahlo otázky bezpečnosti a obrany tejto krajiny. „Atmosférou, ktorú v spoločnosti vytvorila opozícia, nastolila úplne inú diskusiu. Úplne iný zápas, a to zápas, kam má Slovensko patriť,“ skonštatovala s tým, že 79 hlasov považuje za krehké víťazstvo vzhľadom na to, ako sa atmosféra v spoločnosti vybičovala. „Títo politici sa zahrávajú s naším európskym a bezpečnostným zakotvením,“ povedala na margo opozície.

14:48 Premiér a minister obrany ocenili odsúhlasenie obrannej dohody

Premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽaNO) ocenili, že Národná rada (NR) SR v stredu odsúhlasila dohodu o obrannej spolupráci s USA. Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) hovorí o historickom okamihu. Zhodujú sa, že uzavretie dohody posilní bezpečnosť Slovenskej republiky.  

Predseda vlády ubezpečil, že dohoda nepredstavuje koniec slovenskej suverenity. „Nikto nám tu nejde navoziť jadrové zbrane, ani sem neprídu tisíce vojakov s cieľom napadnutia Ruska,“ deklaroval. Ako zhodnotil, debata o obrannej dohode demaskovala opozíciu. Neváži si podľa neho parlament ani občanov. „Strana, ktorej nominanti sa priznávajú k závažným trestným korupčným činom, a zároveň extrémisti sa spájajú,“ povedal.  

„Bolo to zásadné rokovanie aj pre mňa. Chcel som vidieť, či je vládna koalícia za to, aby tu naďalej bola demokracia, sloboda, prosperita a všetko to, čo sme chceli už od roku 1989. A stalo sa. Je to veľký moment,“ komentoval minister obrany. Vyzdvihol, že poslanci odolali tlaku na sociálnych sieťach či „organizovanej demonštrácii“ pred parlamentom. Zopakoval, že dnešní lídri opozície Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (Hlas-SD) boli tí, ktorí zmluvu na 90 percent dojednali.

Minister naznačil, že v prípade neschválenia dohody v parlamente uvažoval o demisii. „Ako by som mohol byť členom vlády, ktorá by nepodporila zásadnú hodnotovú otázku?“ pýta sa. Zdôraznil, že boli ďalší poslanci, ktorí by hlasovali za, no nemohli z dôvodu pandémie prísť.

Ak prezidentka ratifikuje zmluvu, začnú sa rokovania o vykonávacích dohodách k rámcovej zmluve, priblížil Naď. „Viac ako 100 miliónov amerických dolárov pôjde do našej slovenskej obrannej infraštruktúry,“ povedal. Predpokladá aj schválenie ďalších prostriedkov. „My si budeme stavať to, čo my potrebujeme, za americké peniaze,“ dodal.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš je rád, že Slovensko sa pridalo k 23 krajinám NATO, ktoré už obdobnú obrannú zmluvu majú. Verí, že prezidentka proces nebude komplikovať či zdržiavať.

„Je to moment, ktorým sme podčiarkli našu zahraničnopolitickú a bezpečnostnú orientáciu,“ uviedol Krúpa.

Podľa poslanca zo strany Za ľudí Juraja Šeligu koaliční partneri nepovažujú za problém to, že sa predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) pri hlasovaní zdržal. Vopred ich totiž o postupe poslancov Sme rodina informoval. „Predseda sa vyjadril jasne v tom smere, že podporuje našu zahraničnopolitickú orientáciu. Dohoda bola taká, že sme vedeli, že táto dohoda prejde, vopred nás o svojom postoji informovali a my to rešpektujeme. Napriek rôznym názorom koalícia ukázala, že jej ide o výsledok,“ povedal Šeliga s tým, že hlavné je, že dohodu väčšina odsúhlasila.

Šeliga si myslí, že koalícia musí pridať pri odhaľovaní klamstiev, konšpirácií a strašenia, ktoré šíri opozícia. Postavil sa tiež za predsedu parlamentu, ktorý dal hlasovať poslancom o ukončení diskusie k obrannej dohode skôr, ako vystúpili všetci rečníci. Dôvodom boli obštrukcie.

14:22 Prezidentka je pripravená ratifikovať dohodu s USA po tom, ako jej ju doručia

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje vôľu poslancov a dohodu o obrannej spolupráci s USA je pripravená ratifikovať po tom, ako jej bude doručená. Pre TASR to uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec v reakcii na odsúhlasenie dohody v parlamente. Ratifikácia prezidentkou je potrebná na to, aby zmluva platila.

Dohoda má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku.

13:26 Pellegrini vyzval prezidentku, aby zmluvu s USA neratifikovala

Expremiér a nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby neratifikovala zmluvu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. Apeluje, aby počkala so svojím podpisom na vývoj referendovej iniciatívy v tejto súvislosti i na výsledky prípadného referenda. Namieta tiež spôsob i formu prerokovania a prijatia dohody v parlamente.

„Prezidentka nevyhovela hlasu ľudí,“ vyhlásil Pellegrini a kritizoval, že sa neobrátila so znením dohody na Ústavný súd SR. Poukázal pritom aj na stanovisko generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý dohodu označil za nevýhodnú pre Slovensko. Expremiér preto vyzval prezidentku, aby zmluvu nepodpísala, počkala na referendum a aby vypočula svoj ľud.

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V súvislosti s mimoriadnou schôdzou NR SR k dohode Pellegrini skonštatoval, že fatálne zlyhalo vedenie parlamentu. Poznamenal, že dejiny parlamentarizmu nepoznajú hanebnejší spôsob a formu, akou bola zmluva schválená. Namieta skoršie ukončenie diskusie, hovorí o chybe. „Koalícia tupou silou dokáže v NR SR presadiť akýkoľvek nezmysel, akúkoľvek vec,“ dodal. Šéfovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) vyčíta, že neurobil poriadok. Mal podľa neho nájsť vhodný spôsob na riešenie obštrukcií ĽSNS, ktorá narúšala rokovanie a blokovala rečnícky pult v rokovacej sále.

Podotkol tiež, že v otázke obrannej zmluvy zlyhal aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). Neupokojil podľa neho dostatočne situáciu v spoločnosti. Pellegrini si myslí, že premiér mal vystúpiť aj v parlamente a mal verejnosti vysvetľovať pochybnosti.

Pellegrini má pochybnosti aj o tom, prečo chcela koalícia zmluvu tak rýchlo prerokovať. „Buď je vláda tlačená niekým, aby to okamžite schválila a vyhovela záujmu druhej zmluvnej strany, alebo, ak to tak nie je, tak táto rýchlosť len potvrdzuje, že sa vládna koalícia extrémne bojí nálad spoločnosti a odporu,“ uviedol.

12:56 Fico: Spúšťame petičnú akciu, v referende bude aj otázka o zmluve s USA

Opozičný Smer-SD spustí v najbližšej dobe petičnú akciu za vyhlásenie referenda s tromi otázkami. Jednou z nich bude aj otázka týkajúca sa obrannej zmluvy s USA, ktorú v stredu odobrila NR SR. Po hlasovaní o zmluve to uviedol šéf Smeru-SD Robert Fico. Okrem obsahu zmluvy kritizoval aj priebeh diskusie v pléne. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) si podľa neho nevie urobiť poriadok a namiesto toho ukončil diskusiu, hoci bolo do nej prihlásených 30 rečníkov.

„Spúšťame petičnú akciu. Súčasťou bude aj otázka, ktorá sa týka tejto zradcovskej dohody. V prípade platného výsledku referenda výsledok má silu ústavného zákona, čo bude zaväzovať ústavných činiteľov, pokiaľ ide o prístup k tejto zmluve. Verím, že občania SR povedia zmluve nie,“ povedal na tlačovej konferencii Fico a vyzval ľudí podporiť referendum.

Referendum by malo obsahovať aj otázku týkajúcu sa predčasných volieb. Tretia otázka sa bude podľa Fica pravdepodobne týkať zastropovania dôchodku. Otázku o zmluve s USA ešte formulujú. Pred časom hovoril, že otázka by sa mala týkať vypovedania zmluvy s USA.

Robert Fico. Foto: TASR/Pavol Zachar

Kritizoval tiež diskusiu v pléne. „V čase, keď bolo do rozpravy prihlásených 30 poslancov, z toho 25 opozičných, v takejto vážnej veci sa vládna väčšina rozhodla silou ukončiť rozpravu v NR SR. Namiesto toho, aby si predseda NR SR hľadal nejaké riešenie,“ povedal Fico s tým, že ide o porušenie princípov parlamentarizmu a demokracie. Takéto konanie nemá v histórii Slovenska obdobu, povedal Fico a zopakoval, že predseda parlamentu Boris Kollár nemá čo robiť na svojom poste, keďže nezvládol utorkovú situáciu v rokovacej sále.

Na novinársku otázku, čo hovorí na možnosť zriadenia parlamentnej stráže, odpovedal, že keď si niekto nevie poradiť, ide použiť silu. „Predseda parlamentu to mal vyriešiť rokovaním, ale to by nesmel byť taký posero. Garantujem vám, že ani samotný minister obrany nemá zmluvu prečítanú a koaliční poslanci netušia, akú zradcovskú dohodu schválili, lebo táto zmluva zradcovská je,“ doplnil Fico.

Šéf Smeru-SD zopakoval, že zmluva je nevýhodná pre Slovensko, porušuje suverenitu a nevyplýva z nášho členstva v NATO. Dohoda podľa neho hovorí, že v niektorých veciach bude mať na území SR prednosť právo USA pred slovenským právom. „Odovzdali sme vzdušný priestor a letiská pod kontrolu USA,“ myslí si šéf strany.

Upozornil tiež na stredajšie rozhodnutie vlády o vyslaní  slovenských vojakov, ktorí budú cvičiť v Poľsku i na Ukrajine. Rozšírením výcvikových aktivít na prvý polrok reagujú Ozbrojené sily (OS) SR na vývoj bezpečnostnej a geopolitickej situácie v Európe. Fico to označil za provokáciu.

12:20 Korčok: Schválenie obrannej dohody s USA je hlasom zodpovednosti

Schválenie dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA poslancami Národnej rady (NR) SR je hlasom zodpovednosti a zároveň odmietnutím populizmu, hystérie a cynizmu v podaní opozície a extrémistov. Na sociálnej sieti to skonštatoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

„Ďakujem poslancom SaS, z ktorých všetci prítomní hlasovali za, a rovnako všetkým tým z koalície, ktorí ju rovnako podporili,“ uviedol na margo schválenia Korčok.

Jaroslav Naď a (O¼aNO) Ivan Korčok. Foto: TASR/Martin Baumann

Priznal však, že schválenie dohody mu nepriniesol pocit víťazstva. Dôvodom bol aj neporiadok v rokovacej sieni NR SR a hanobenie vlajky Ukrajiny, ktorého sa počas utorka (8. 2.) dopustili viacerí poslanci ĽSNS. „Podpora dohody v parlamente je síce dobrou správou, ale to, čo sa okolo nej odohralo, je mementom pre celú demokratickú politickú scénu. Je precitnutím z ilúzie o tom, že naše miesto vo svete je vybavená vec. Nie je. Veľká časť spoločnosti je zmätená, nevie sa zorientovať, nevie, prečo patríme do NATO a EÚ,“ poukázal šéf diplomacie.

Zdôraznil, že vyjadrenia opozície na margo USA či NATO si spojenci Slovenska zapamätajú. „Pozametali ste s vlastnou krajinou ako s handrou. A naši partneri vo svete už vedia, že na Slovensku sa derie k moci politická reprezentácia, o ktorej môžu reálne predpokladať, že keď raz pôjde do tuhého, rovnako pozametáte dlážku aj s nimi, s tými, s ktorými sme si dali sľub spoločnej obrany a bezpečnosti. A je jasné, že maximum, čo od vás spojenci môžu čakať, je vypustenie nafukovacích holubíc mieru,“ dodal Korčok.

12:06 Takmer všetci poslanci OĽaNO hlasovali za

Za obrannú zmluvu hlasovalo 79 zo 140 prítomných poslancov. Podporilo ju 45 z 50 poslancov OĽaNO, keďže traja chýbali a Romana Tabák a Milan Kuriak boli proti a všetci poslanci za SaS s výnimkou jedného, ktorý sa hlasovania nezúčastnil. Za boli aj všetci štyria poslanci zo Za ľudí. Za boli ôsmi zo 17 zákonodarcov zo Sme rodina, šiesti boli proti, dvaja na hlasovaní neboli a Boris Kollár sa zdržal.

11:58 Premiér: Poslanci NRSR sa postavili za bezpečnosť Slovenska.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) ocenil schválenie dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA poslancami Národnej rady (NR) SR. Podľa neho išlo o odvahu. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti.

„Ďakujem poslancom za ich odvahu postaviť sa za bezpečnosť Slovenska,“ povedal premiér.

Eduard Heger. Foto: TASR/AP

Poslanci NR SR v stredu odsúhlasili dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. Za hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60. Potrebná je ešte ratifikácia dohody prezidentkou SR.

Dohoda má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporila. V snahe zmierniť obavy časti verejnosti doložila k splnomocneniu na podpis interpretačné vyhlásenie. Obsahuje výklad častí zmluvy vyvolávajúcich najviac otáznikov. Vlastnú interpretačnú doložku priložila aj americká strana, podľa prezidentky je obsahovo v súlade so slovenskou.

11:40 Po búrlivom utorku napokon parlament schválil obrannú dohodu s USA. Za hlasovalo 79 zo 140 prítomných poslancov

Na vyslovenie súhlasu s dohodou bolo potrebných aspoň 76 hlasov, teda nadpolovičná väčšina zo všetkých 150 poslancov. Na jej definitívne potvrdenie ju ešte musí potvrdiť prezidentka Zuzana Čaputová.

Poslanci Smeru navrhli k obrannej dohode s USA odloženie jej schvaľovania. Návrh im parlament neschválil.

Poslanecký klub OĽaNO povedal, že bude hlasovať za obrannú dohodu s USA, povedal jeho predseda Michal Šipoš. Z jeho vyjadrenia nie je jasné, či budú za hlasovať úplne všetci poslanci hnutia.

10:31 Premiér verí, že parlament schváli obrannú dohodu s USA

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) verí, že parlament schváli Dohodu o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických a že ju následne podpíše aj prezidentka Zuzana Čaputová. Heger to povedal pred dnešným rokovaním vlády. O schválení obrannej dohody majú poslanci Národnej rady SR hlasovať dnes o 11:00.

„Verím, že ľudia pochopili, akí ľudia sú v opozícii a že sú schopní hazardovať s bezpečnosťou vlastných občanov len preto, aby získali politické body,“ reagoval premiér na utorkové počínanie opozičných poslancov v rokovacej sále parlamentu.

09:21 Maroš Žilinka zneuctil pamiatku obetí invázie sovietskych vojsk a pošliapal dôstojnosť generálnej prokuratúry a mali by ho disciplinárne stíhať, tvrdí Remišová.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zneuctil pamiatku obetí invázie sovietskych vojsk, pošliapal dôstojnosť svojho úradu a zaťahuje generálnu prokuratúru do primitívneho politického boja. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová.

„Vyhlásiť, že zmluva s vládou ZSSR o podmienkach sovietskych vojsk na území bývalého ČSSR bola výhodnejšia ako súčasná obranná zmluva je nepríčetné, mimo historickej reality, ale hlavne je to zneuctenie pamiatky obetí invázie v roku 1968,“ uviedla v reakcii na stanovisko Žilinku.

Podľa jej mienky by sa proti týmto slovám mali ohradiť prokurátori a Rada prokurátorov. Zároveň by vraj poslanci NR SR alebo prezidentka mali podať návrh na disciplinárne konanie v tejto veci.

„Ponižovanie Slovenskej republiky jedným človekom, ktorý nepozná vlastné dejiny a zneucťuje krvavé obete občanov v boji za slobodu už musí prestať,“ tvrdí Remišová.

Žilinka chcel rozsiahle stanovisko k obrannej zmluve predniesť priamo v pléne parlamentu. Poslanci mu to však neumožnili, a tak ho čítal poslanec Smeru Juraj Blanár.

Remišová navrhla disciplinárne stíhať Žilinku už v súvislosti s jeho cestou do Ruska v polovici minulého mesiaca, presnejšie za jeho stretnutie s tamojším generálnym prokurátorom Igor Krasnovom, ktorý sa nachádza sa sankčnom zoznamom EÚ.

UTOROK

22:06 Rokovanie o dohode s USA ukončili pre obštrukcie, hlasovať sa má v stredu

Poslanci Národnej rady SR ukončili rokovanie o zmluve o obrannej spolupráci medzi SR a USA. Hlasovať by o nej mali v stredu (9. 2.) o 11.00 h. O skončení diskusie rozhodli poslanci hlasovaním skôr, ako vystúpili všetci prihlásení rečníci. Dôvodom bolo pokračujúce narúšanie priebehu rokovania poslancami ĽSNS. V stredu ráno od 9.00 h by mala pokračovať riadna februárová schôdza.

Stanislav Mizík a Marian Kotleba (obaja ĽSNS) pustili v pléne počas večerného vystúpenia poslanca Petra Osuského (SaS) z reproduktorov zvuk sirény. Ich stranícki kolegovia naďalej blokovali rečnícky pult. Pre ich obštrukciu museli počas dňa rokovanie parlamentu viackrát prerušiť, niekoľkokrát Kollár zvolal aj poslanecké grémium.

20:46 Slobodné a demokratické Slovensko dnes podľa premiéra „udierali“ extrémisti

Slobodné a demokratické Slovensko dnes v parlamente „udierali“ extrémisti, od Roberta Fica (Smer-SD) cez Petra Pellegriniho (Hlas-SD) až po fašistov. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Demokratické sily na Slovenska musia podľa jeho slov znovu ukázať súdržnosť na základných ústavných hodnotách tohto štátu. „Vtedy sú vždy vo väčšine,“ dodal.

„Extrémisti, medzi ktorých sa už zaradili Fico a Pellegrini, tým, že sa nedokázali voči nim vymedziť, sa snažia urobiť z politiky bojovú arénu. Podarí sa im to len vtedy, ak im to dovolí demokratická väčšina. Odkazujem im, že neuhneme, nebojíme sa a nevystrašia nás. Práve naopak, stojíme im čelom. Sú hluční, majú zdroje a ide im o všetko, ale to je málo,“ reagoval premiér. Koaličné strany už podľa neho ukázali, že majú odvahu postaviť sa mafii a extrémizmu. „Máme to totiž v našej DNA, že zlo sa netoleruje, ale sa s ním bojuje,“ doplnil Heger.

20:38 Mimoriadna schôdzu je opäť prerušená, Mizík v pléne pustil sirénu

Podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS) opäť prerušil rokovanie mimoriadnej 57. schôdze k obrannej dohode Slovenska s USA. Opozičný poslanec Stanislav Mizík (ĽSNS) totiž priniesol do rokovacej sály reproduktory, z ktorých pustil zvuk sirény. Urobil tak počas vystúpenia koaličného poslanca Petra Osuského (SaS). Laurenčík preto zvolal poslanecké grémium, ktoré sa koná po niekoľkýkrát.

20:25 Fico: Dohoda s USA je nevýhodná, nezvyšuje obranyschopnosť Slovenska

ohoda o obrannej spolupráci s USA je pre Slovensko nevýhodná, nezvyšuje našu obranyschopnosť. Naopak, odovzdávame ňou časť suverenity Slovenska. Vyhlásil to šéf Smeru-SD a poslanec NR SR Robert Fico v pléne parlamentu počas diskusie na mimoriadnej schôdzi venovanej tejto dohode. Hovorí, že koalícia prijíma dohodu z politických dôvodov.

Fico pripomenul, že ide o zmluvu, ktorá priamo zakladá povinnosti a práva fyzických a právnických osôb a má prednosť pred zákonmi SR. „Táto zmluva hovorí priamo o mnohých detailoch a upravuje ich tak široko a tak do podrobností, že v podstate ďalší vykonávací krok nebude potrebný,“ skonštatoval.

Pýta sa, prečo vláda za každú cenu chce k dohode pristúpiť. „Vládna koalícia nepotrebuje túto zmluvu na zvýšenie obranyschopnosti SR, potrebuje ju pre seba, aby sa bránila touto zmluvou pred vlastným národom. Vládna koalícia si myslí, že všetky zločiny, ktoré sú dnes páchané, budú odpustené,“ vyhlásil s tým, že vláda to robí z dôvodov sebazáchovy či vlastnej ochrany.

Smer-SD nevidí podľa Fica žiaden logický dôvod, prečo by v SR mali byť prítomné vojská USA. „Nevidíme jediný dôvod, prečo odovzdávame vojenské letiská v Sliači a Kuchyni pod kontrolu USA,“ povedal. Skonštatoval, že zmluva neprispeje k zvýšeniu obranyschopnosti SR, ale naopak, prispeje k zvyšovaniu napätia v tomto prostredí.

Dohoda podľa neho umožňuje americkým vojenským lietadlám „paušálne pristávať na území SR na ktoromkoľvek letisku, vzlietať z týchto letísk, robiť plošné prelety cez SR a tankovať v našom vzdušnom priestore“. Fico tiež povedal, že Smer-SD nepovažuje Rusko za hrozbu tak, ako to deklaruje naša bezpečnostná stratégia.

Robert Fico. Foto: TASR/Jakub Kotian

20:15 Diskusia o dohode s USA pokračuje, opozícia zatiaľ priebeh nenarúša

V pléne NR SR pokračuje diskusia k návrhu dohody o obrannej spolupráci s USA. Poslanci Peter Krupa a Andrej Medvecký (obaja ĽSNS) aj naďalej držia slovenskú vlajku pred rečníckym pultom, no priebeh rokovania už opozícia nenarúša piskotom a hlučným prejavom. V debate vystupuje šéf Smeru-SD Robert Fico. Do rozpravy sa písomne prihlásilo približne 30 rečníkov.

Predseda parlamentu Boris Kollár pôvodne chcel ukončiť diskusiu, pokiaľ sa situácia v rokovacej sále neupokojí. Poslanci napokon umožnili podpredsedovi NR SR Jurajovi Blanárovi predniesť prejav generálneho prokurátora Maroša Žilinku a následne začal s vystúpením Fico.

Žilinka v prejave pripomenul, že SR má skúsenosti s pobytom cudzích vojsk na našom území. Argumentuje okupáciou Československa v roku 1968, keď mali vojská Varšavskej zmluvy dočasný pobyt na našom území na základe zmluvy medzi vládou Československej socialistickej republiky a vládou Zväzu sovietskych socialistických republík. Túto zmluvu označil za „nepochybne výhodnejšiu“ pre SR, než je dohoda o obrannej spolupráci s USA. Vidí v tom paradox a podčiarkol, že žiadna okupačná zmluva nemôže byť pre štát výhodnejšia ako zmluva, ktorá už názvom hovorí, že ide o obrannú zmluvu.

Šéf prokurátorov tiež kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za to, že k zmluve prikladá interpretačné vyhlásenie. „Z právneho hľadiska je takéto interpretačné vyhlásenie vo vzťahu k Spojeným štátom americkým irelevantné,“ skonštatoval v prejave. Pripomenul tiež, že SR na základe takejto právnej úpravy počas celej doby platnosti tejto dohody stratí úplnú kontrolu nad časťou svojho územia.

Fico vyhlásil, že Smer-SD sa nestotožňuje s našou bezpečnostnou stratégiou, v ktorej sa pomenúva Ruská federácia ako hrozba. Upozornil, že ide o bilaterálnu dohodu s USA. „Nič nám neprikazuje k takejto bilaterálnej dohode pristúpiť,“ povedal. Táto dohoda podľa neho nevyplýva z našich záväzkov členstva v NATO ani v iných bezpečnostných štruktúrach.

19:27 Ukrajinské veľvyslanectvo žiada ospravedlnenie za incident s vlajkou. Podľa Korčoka sa Slovensko ospravedlní

Nesprávne zaobchádzanie s vlajkou Ukrajiny poslancami Marekom Kotlebom a Andrejom Medveckým (obaja ĽSNS) nemôže otriasť s jej podporou. Odsudzujeme a žiadame ospravedlnenie. Na sociálnej sieti to napísalo veľvyslanectvo Ukrajiny na Slovensku. Veľvyslanectvo tiež informovalo, že minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) dnes v Kyjeve potvrdil pevnú a neochvejnú pozíciu Slovenska pri podpore Ukrajiny.

V Národnej rade SR dnes pri rokovaní o obrannej dohode s USA poslanci strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Peter Krupa a Andrej Medvecký rozprestreli za rečníckym pultom slovenskú vlajku. Vzápätí poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak pred nimi rozvinuli ukrajinskú vlajku. Medvecký na to zareagoval tak, že oblial vodou Žiaka a aj ukrajinskú vlajku. Následne poslanec ĽSNS Marek Kotleba pristúpil k poslancom SaS a vlajku im vytrhol z rúk.

Niekoľko týždňov trvajúca hystéria a strašenie ľudí pre obrannú zmluvu s USA sa premenila na besnenie opozície a extrémistov v parlamente. Už je veru ťažko medzi nimi rozoznať rozdiel. Na sociálnej sieti to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

„Rúbe sa hlava nehlava a nedotknuteľné už nie sú ani symboly nášho suseda, ktorý sa nachádza v ťažkej situácii. Je mi to ľúto a hanbím sa za to o to viac, že sa to stalo práve počas mojich rokovaní v Kyjeve. Diplomatickou cestou sa ospravedlníme,“ napísal Korčok. Reagoval tým na incident v parlamente, keď poslancom strany Sloboda a Solidarita (SaS) poslanec Kotlebovcov – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marek Kotleba vytrhol z rúk ukrajinskú vlajku.

Korčok informoval, že po návrate z Kyjeva príde do Národnej rady SR a chce sa pridať k ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽaNO) a absolvovať rozpravu, ktorá však zo strany opozície „nemá nič spoločné s normálnou a kultivovanou argumentáciou“.

Minister Korčok doplnil, že pri dohode s USA už zďaleka nejde len o ňu, ale o to, či „chceme, aby extrémisti za asistencie opozície otočili zahraničnopolitické smerovanie Slovenska“. Presne toto sa podľa šéfa slovenskej diplomacie odohráva v parlamente.

19:16 Na proteste proti dohode s USA sa zišlo vyše tisíc ľudí

Na proteste proti dohode o obrannej spolupráci s USA sa pred budovou Národnej rady (NR) SR zišla v utorok podľa TASR vyše tisíc ľudí. Protestujúci prichádzali už od predpoludnia. V dave sa objavili vlajky ĽSNS i slovenské vlajky, ako aj nápisy ako „Stop USA Army“ či „Mier“. Polícia musela na určitý čas uzavrieť úsek od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu.

Hnutie Republika zvolávalo ľudí na protest od 16.00 h. Opozičný Smer-SD avizoval na podvečer kladenie vencov pred bustou Alexandra Dubčeka, no napokon viacerí predstavitelia strany vystúpili na pódiu pred vstupom na Bratislavský hrad.

Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti obrannej dohode s USA pred budovou Národnej rady SR. Foto: TASR/Jakub Kotian

Šéf Smeru-SD Robert Fico skonštatoval, že opozícia by mala byť jednotná. „Môžeme mať na rôzne veci rôzne názory, ale pokiaľ ide o Slovensko, musíme byť celá opozícia jednotná, a preto tu stojím,“ vyhlásil a s davom začal skandovať heslo „V jednote je sila“.

18:50 Naď odsúdil politikárčenie pre obrannú dohodu s USA

Vo svete sa technické dohody podobné obrannej dohode s USA prijímajú v parlamente väčšinovo a neorganizujú sa žiadne protesty. V parlamente to vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď. Naznačil, že dohoda o obrannej spolupráci s USA znamená obranu a bezpečnosť pre celú krajinu, nielen pre koalíciu. Zároveň kritizoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku za jeho vyjadrenie, s ktorým plánoval vystúpiť v pléne NR SR.

Šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) kritizoval opozičných politikov za ich ataky či vyhrážky fyzickou likvidáciou, čím podľa neho vytvárajú negatívnu atmosféru. „Títo ľudia, pokiaľ dostanú priestor, budú plodiť len zlo a násilie. Pozrite sa, čo všetko sú schopní urobiť, do akých extrémov sú schopní zájsť pre obyčajnú technickú zmluvu, ktorá nezoberie našej krajine suverenitu, ale posilní našu bezpečnosť a obranyschopnosť,“ vyhlásil na tlačovej konferencii v parlamente.

Juraj Krúpa. Foto: TASR/Dano Veselský

Poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga upozornil, že opoziční poslanci ukázali, že nemajú záujem o demokratickú diskusiu. Verí, že v krátkej dobe príjmu úpravu, ktorá umožní zavedenie parlamentnej stráže.

Naď zároveň kritizoval generálneho prokurátora. „Maroš Žilinka odštartoval svoju prezidentskú kampaň, je nám to všetkým jasné. Už nie je nezávislým prokurátorom, rozhodol sa ísť do politiky,“ vyhlásil. Dodal, že v jeho prejave je veľa neprávd či zavádzania a je proti základným záujmom SR.

Žilinkovi neumožnili poslanci vystúpiť na pôde NR SR. Jeho prejav preto čítal v pléne podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD). Vo svojom prejave tvrdí, že SR má skúsenosti s pobytom cudzích vojsk na našom území. Argumentuje okupáciou Československa v roku 1968, keď mali vojská Varšavskej zmluvy dočasný pobyt na našom území na základe zmluvy medzi vládou Československej socialistickej republiky a vládou Zväzu sovietskych socialistických republík. Túto zmluvu označil za „nepochybne výhodnejšiu“ pre SR, než je dohoda o obrannej spolupráci s USA.

18:25 Šipoš: Klub OĽaNO bude hlasovať o dohode s USA podľa svojho vedomia a svedomia

Členovia poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) budú o obrannej dohode s USA hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia. Asi traja majú ešte nezodpovedané otázky. Na tlačovej besede to dnes podvečer povedal predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. „Nikoho nebudeme lámať cez koleno,“ povedal Šipoš. Je presvedčený, že dohoda by mala prejsť.

Michal Šipoš. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Minister obrany Jaroslav Naď označil prejav generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý dnes v parlamente prečítal Juraj Blanár, za štart prezidentskej kampane šéfa prokuratúry. V prejave bolo podľa Naďa veľa neprávd a zavádzania. „Klasik by povedal, že tento prejav nebol písaný na území SR,“ vyhlásil Naď. Podľa neho išlo o prejav človeka dezorientovaného v medzinárodnom prostredí.

Člen poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Peter Osuský vyhlásil, že všetci z klubu budú za prijatie zmluvy. Na tlačovke vládnych poslancov nebol zástupca klubu Sme rodina. Jeho šéf Peter Pčolinský sa dnes predpoludním vyjadril, že poslanci Sme rodina dostanú pri hlasovaní o dohode „zelenú kartu“ a budú hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia.

17:50 Ak budú kotlebovci naďalej narúšať priebeh schôdze, Kollár ukončí rozpravu

Ak budú opoziční poslanci od Kotlebovcov – Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) naďalej narúšať priebeh mimoriadnej schôdze pískaním či vykrikovaním, predseda parlamentu Boris Kollár dá hlasovať o procedurálnom návrhu, na základe ktorého ukončí začatú rozpravu k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických. Kollár to oznámil po rokovaní poslaneckého grémia. Ak kotlebovci nebudú pokračovať v obštrukciách, rozprava bude pokračovať podľa plánu.

„Ak by sme mali parlamentnú stráž, dal by som ich vykázať a vyviesť zo sály. Nemáme to, bohužiaľ, v rokovacom poriadku. Pevne verím, že veľmi rýchlo takúto možnosť zavedieme,“ vyhlásil Kollár v reakcii na správanie sa kotlebovcov.

Do rozpravy sa písomne prihlásilo viac ako 30 poslancov. Ako prvý by mal vystúpiť predseda strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico.

17:40 Blanár v parlamente číta prejav generálneho prokurátora k obrannej dohode s USA

Predseda strany Smeru Robert Fico dnes požiadal parlament, aby podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) mohol v pléne prečítať prejav generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Predseda parlamentu Boris Kollár to po dohode na poslaneckom grémiu Blanárovi umožnil. Označil to ako ústupok voči opozícii, aby rozprava k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických prebehla bez ďalšieho narúšania.

Juraj Blanár. Foto: TASR/Martin Baumann

Žilinka dnes listom požiadal predsedu parlamentu Borisa Kollára, aby mohol vystúpiť v rozprave k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických. Národná rada však jeho návrhu nevyhovela. Generálny prokurátor tak zo sály odišiel a svoj prejav odovzdal médiám.

17:32 Pri protestujúcich sa striedajú politici

V dave, ktorý protestuje pred budovou parlamentu proti obrannej dohode s USA, držia ľudia plagáty s heslom „Yankee go home, Američania choďte domov“. Protestujúci taktiež mávajú slovenskými vlajkami a hojne sú zastúpené aj vlajky s logom strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

Medzi protestujúcich prišiel aj predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Pred davom povedal, že kladenie vencov pri Dubčekovej buste pri parlamente „bolo zakázané“. „V jednote je sila,“ kričal Fico na pódiu, kde pred ním vystupovali politici z mimoparlamentného hnutia Republika.

Nezaradený poslanec Miroslav Suja (Republika) prítomným povedal, že treba zastaviť vlastizradcov, ktorí páchajú zradu na slovenskom národe. „Koaliční poslanci povedali o sebe, že oni sú dogy, ktoré sa nás neboja. Nikde ich tu nevidím. Mirka Žiaka (poslanec SaS) a podobných,“ kričal Suja.

Miroslav Suja (vpravo). Foto: TASR/Jakub Kotian

Hovoril, že dnes do tohto chlieva (mysliac Národnú radu SR – pozn. SITA) prišiel generálny prokurátor Maroš Žilinka ako hrdý človek a chcel vystúpiť pred plénom a povedať všetko, čo „ v tejto zradcovskej zmluve“ je, ale „hnusní liberáli“ mu nedovolili vystúpiť. Suja povedal, že poslanci „ako potkany“ v skupinkách hovoria, ako budú z národnej rady utekať.

„Povolali ozbrojených policajtov, aby chránili toho zradcu Naďa (ministra obrany – pozn. SITA) Boja sa, že tento dav vtrhne do národnej rady a že im to spočíta,“ vyhlásil Suja s tým, že vláda a poslanci nemajú morálne právo zmluvu s USA prijať.

Europoslanec Milan Uhrík z hnutia Republika zasa podľa Denníka N vyzval ministrov Naďa a Korčoka, aby prišli medzi protestujúcich. „Poďte sa pozrieť národu do očí, vy zbabelci,“ povedal Uhrík a protestujúci začali skandovať: „Vylezte! Vylezte!“

V súvislosti s protestnou akciou Smeru polícia informovala, že úsek od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu v bratislavskom Starom Meste bude dočasne  neprejazdný. O obojsmernej uzávierke rozhodla polícia z dôvodu bezpečnosti účastníkov utorkového verejného zhromaždenia pred budovou Národnej rady SR.

„Vodičov touto cestou vyzývame, aby sa riadili pokynmi polície a zvýšili svoju pozornosť,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff.

17:23 Minister Naď sa ospravedlnil Ukrajine za to, že predstavitelia ĽSNS obliali ukrajinskú vlajku

Minister obrany Jaroslav Naď sa ospravedlnil Ukrajine za to, že predstavitelia strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) obliali na rokovaní Národnej rady SR ukrajinskú vlajku. „Ako občan Slovenskej republiky sa za toto neospravedlniteľné gesto hanbím a ako predstaviteľ vlády SR sa spolu s kolegami staviam na odpor proti takémuto správaniu. Úprimne sa ospravedlňujem Ukrajine za gesto časti opozície, ktoré nemá v našej spoločnosti obdobu a miesto,“ uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti.

Predseda parlamentu Boris Kollár vykázal Andreja Medveckého a Petra Krupu (obaja ĽSNS) z rokovacej sály. Dôvodom bolo, že poslanci držiac slovenskú zástavu zablokovali rečnícky pult, navyše na sebe nemali nasadené respirátory. Medvecký oblial ukrajinskú vlajku, ktorú pred nimi držali koaliční poslanci Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obaja SaS).

16:59 Rokovanie už niekoľkýkrát prerušili, Kollár opäť zvolal grémium

Rokovanie Národnej rady SR o dohode o obrannej spolupráci s USA už niekoľkýkrát prerušili. Dôvodom je neustále narúšanie schôdze a obštrukcia poslancov ĽSNS. Tí od začiatku blokujú rečnícky pult a pískajú.

„Zvolávam opäť grémium. Takto môžeme ísť, dokedy budete chcieť,“ reagoval na situáciu v pléne predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Lídra Smeru-SD Roberta Fica vyzval, aby si urobil poriadok v opozícii, ktorá pískala aj vtedy, keď sa mal vyjadriť.

Fico následne vyhlásil, že mu nebolo umožnené vystúpiť. Podotkol, že poslanci Smeru-SD nepískali a rokovaniu nebránili. Hovorí o neschopnosti vedenia parlamentu. Poriadok v sále by si mal podľa neho urobiť Kollár. Tvrdí, že na grémiu mala koalícia navrhnúť ukončenie diskusie.

15:45 Pellegrini vyzval koalíciu stiahnuť zmluvu s USA z rokovania pléna

Koalícia by mala stiahnuť návrh obrannej dohody s USA z rokovania NR SR. Vyzval ju na to poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Chce, aby sa o návrhu v pokoji diskutovalo. Zároveň kritizoval, že koalícia neumožnila v pléne vystúpiť generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi.

„Je hanbou, že mu to neumožnila. Má mať právo kedykoľvek v prípade potreby vystúpiť v pléne Národnej rady NR SR. Ak sa koalícia ničoho nebojí, nerozumiem, prečo mu to nedovolí,“ vyhlásil Pellegrini v súvislosti so Žilinkom. V pléne by mal byť podľa jeho slov aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) a pomáhať obhajovať zmluvu.

Pellegrini zároveň vyzval vládu, aby ukončila napätie. „Neviem, či nechápete, čo robíte. Snažíte sa nasilu pretlačiť zmluvu, ktorá vyvoláva obrovské pochybnosti,“ dodal. „Stiahnite návrh z rokovania NR SR, poďme o tom otvorene diskutovať, ak zistíme, že to nie je aktuálna priorita SR, nechajme to tak. V opačnom prípade hrozí, že situácia bude horšia ako dnes,“ vyhlásil.

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jaroslav Novák

15:40 Žilinka chcel požiadať poslancov, aby vyslovili nesúhlas s obrannou dohodou s USA

Generálny prokurátor Maroš Žilinka chcel v rozprave požiadať poslancov NR SR, aby pri hlasovaní vyslovili nesúhlas s obrannou dohodou medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. Maroš Žilinka listom požiadal predsedu NR SR Borisa Kollára o vystúpenie pred plénom parlamentu. Členovia zákonodarného orgánu však tejto požiadavke nevyhoveli, keďže za hlasovalo 59 zo 124 prítomných poslancov.

15:12 Zmeko: Zmluva o obrannej spolupráci s USA posilňuje obranyschopnosť krajiny

Dohody o obrannej spolupráci medzi členmi Severoatlantickej aliancie (NATO) sú jedným z krokov, ktoré prispievajú k zvyšovaniu interoperability ozbrojených síl jednotlivých členov. Upozornil na to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR, generál Daniel Zmeko, ktorý v tomto kontexte pristupuje aj k zmluve o obrannej spolupráci medzi SR a USA.

„Sme pripravení využiť každú príležitosť na posilnenie našej pripravenosti splniť hlavnú úlohu ktorá je pred OS SR postavená v zmysle platnej legislatívy, takouto príležitosťou je pre nás aj dohoda o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi, naším strategickým partnerom,“ uviedol Zmeko.

Daniel Zmeko. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Upozornil, že významným prínosom dohody o obrannej spolupráci je zvýšenie flexibility pri organizácii spoločných výcvikov a cvičení, ale aj možnosť obnovy dlhodobo zanedbávanej infraštruktúry ozbrojených síl, ktorá je určená na plnenie úloh obrany Slovenska v rámci systému kolektívnej obrany.

14:45 Naď zdôraznil potrebu spolupráce s USA ,bývalým vládam pripomenul ich kroky

Minister obrany Jaroslav Naď podčiarkol potrebu spolupráce s USA aj v oblasti obrany a garantuje suverenitu SR. Bývalým vládam Smeru-SD a Hlasu-SD pripomenul, že celé roky v minulosti schvaľovali prítomnosť amerických vojakov na Slovensku na množstve cvičení. Hovorí o paradoxoch a pokrytectve. Kritizoval opozíciu, že v minulosti zanedbala potrebu obrany SR a myslela viac na svoj biznis. Vyhlásil to v úvode diskusie k dohode o obrannej spolupráci s USA v pléne Národnej rady (NR) SR. Opozícia jeho prejav narúšala neustálym vykrikovaním a piskotom.

„Napriek silnej dezinformačnej kampani Slovenská republika uzatvorením dohody o spolupráci s USA žiadnym spôsobom neprichádza o svoju suverenitu. Naopak, naši spojenci nám našu suverenitu garantujú,“ podčiarkol minister. Doplnil, že dohoda nedáva USA právo rozmiestniť na území SR žiadnu techniku bez predchádzajúceho súhlasu NR SR. Strašenie jadrovými zbraňami je podľa neho za hranicou normálnosti i za hranicou zákona. „SR sa nevzdáva žiadneho svojho majetku. Všetka obranná infraštruktúra bude aj naďalej majetkom SR,“ dodal s tým, že dohoda podľa neho prináša Slovensku viac bezpečnosti. Deklaroval, že dohodu schvaľuje aj vedenie Ozbrojených síl (OS) SR i samotní vojaci.

Naď v pléne NR SR pripomenul, že obrannú dohodu začala vyjednávať s americkou stranou už predchádzajúca vláda. Rovnako poukázal na históriu a dlhodobo blízky vzťah SR a USA. Ako príklad uviedol Washingtonskú deklaráciu a podporu vzniku samostatného Československa. „Jediný, kto nás tu 20 rokov okupoval, boli vojská ZSSR riadené z Moskvy, ktorú adorujú pomýlenci, ktorí strašia ľudí touto dohodou,“ poznamenal. Kritizoval akciu Smeru-SD, ktorý chce na protest proti dohode klásť vence k buste Alexandra Dubčeka pred budovou parlamentu. Naď pritom hovorí o paradoxe, pretože práve Dubčeka podľa jeho slov počas okupácie Československa uniesli do Moskvy.

Opoziční poslanci ĽSNS a nezaradení zákonodarcovia okolo Miroslava Suju počas Naďovho vystúpenia vykrikovali rôzne heslá, ako napríklad „CIA“, hovorili o hanbe či zrade, pískali a bučali. Peter Krupa a Andrej Medvecký (obaja ĽSNS) naďalej blokovali rečnícky pult so slovenskou vlajkou. Naď preto svoju úvodnú reč predniesol z miesta.

Podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽANO) následne vyhlásil polhodinovú prestávku. Informoval, že v rokovacej sále sú poškodené hlasovacie zariadenia, preto je potrebná technická prestávka na ich opravu.

14:12 Naď za neustáleho pískania opozičných poslancov pokračuje v prejave

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po rokovaní poslaneckého grémia pokračuje vo svojom úvodnom vystúpení k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických. Minister číta svoj prejav z miesta nad predsedajúcim schôdze za neustáleho pískania a vykrikovania opozičných poslancov. Andrej Medvecký, Peter Krupa a Marian Kotleba (všetci ĽSNS) aj napriek vykázaniu z rokovacej sály naďalej blokujú rečnícky pult.

14:01 Pre neporiadok v rokovacej sále zvolal Kollár opäť poslanecké grémium

Predseda NR SR Boris Kollár zvolal poslanecké grémium, dôvodom bol neporiadok v rokovacej sále v úvode schôdze o obrannej dohode s USA. Poslanci ĽSNS blokovali rečnícky pult napriek tomu, že ich šéf parlamentu vykázal zo sály za nenosenie respirátorov.

Peter Krúpa a Andrej Medvecký (obaja ĽSNS) sa pred začiatkom diskusie o obrannej dohode postavili k rečníckemu pultu aj so slovenskou vlajkou. Následne k pultu prišli aj Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obaja SaS) s ukrajinskou vlajkou. Poslanci sa pri pulte začali navzájom oblievať vodou.

Miroslav Žiak na sociálnej sieti uviedol, že plánuje na Mareka Kotlebu podať trestné oznámenie za krádež ukrajinskej vlajky.

Napriek vykázaniu zo sály poslanci ĽSNS naďalej blokujú rečnícky pult. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa preto snažil dohodu predložiť zo svojho miesta. Jeho prejav však prerušoval piskot opozičných poslancov i predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý prišiel priamo za ním. Kollár preto opätovne zvolal grémium.

Jaroslav Naď. Foto: TASR/Jakub Kotian

13:39 Poslanci neschválili žiadosť generálneho prokurátora o vystúpenie

Poslanci NR SR neschválili žiadosť generálneho prokurátora Maroša Žilinku o vystúpenie v pléne počas utorkovej mimoriadnej schôdze k dohode o obrannej spolupráci s USA. Rozhodli o tom v hlasovaní po schválení programu schôdze. Žilinka požiadal o udelenie slova v liste predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina). Poslanci si zároveň odsúhlasili, že ak to bude potrebné, rokovať o dohode budú aj po polnoci.

13:12 Kollár otvoril mimoriadnu schôdzu k dohode o obrannej spolupráci s USA

Národná rada SR začala mimoriadne rokovanie o dohode o obrannej spolupráci s USA. Schôdzu zvolal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). 

12:52 Žilinka chce vystúpiť v rozprave k obrannej zmluve

Generálny prokurátor Maroš Žilinka chce vystúpiť v rozprave o obrannej zmluve medzi Slovenskom a USA. Vyplýva to z listu predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina), ktorý zverejnil na sociálnej sieti.

„Práve som prišiel do Národnej rady Slovenskej republiky, kde sa o 13:00 začína schôdza s jediným bodom programu: Návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady SR s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických,“ uviedol Žlilinka s tým, že nemôže byť ticho.

Mimoriadna schôdza k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických (DCA) sa začína v utorok. Dohodu už odsúhlasila vláda, minulý týždeň ju zástupcovia SR a USA podpísali v americkom Washingtone. Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

Maroš Žilinka. Foto: TASR/Martin Baumann

Generálna prokuratúra SR dohodu s USA odmieta ako celok, v medzirezortnom pripomienkovom konaní uplatnila 35 zásadných pripomienok.

Dohoda by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná, prípadne ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporuje.

12:15 Fico navrhol, aby sa každý poslanec postavil a povedal, či hlasuje za zmluvu s USA

Opozičná strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) podá návrh, aby sa o obrannej dohode s USA hlasovalo aklamačne. To znamená, aby sa každý poslanec postavil a povedal, že je za alebo proti dohode. Ak tento návrh Smeru-SD neprejde, strana urobí všetko pre to, aby Slovensko poznalo tváre „zradcov“. Na tlačovej besede to v utorok vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že možno pôjdu až tak ďaleko, že vyvesia bilbordy s tvárami poslancov, ktorí vojenskú obrannú dohodu podporili.

„Táto zmluva je čisto bilaterálneho charakteru a nemá nič spoločné s našimi záväzkami, ktoré vyplývajú z členstva v NATO,“ vyhlásil Fico. Zmluva podľa neho nezabezpečuje zvýšenie obranyschopnosti SR, ale „prispieva k zvyšovaniu napätia v tomto komplikovanom období“.

Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Podvečer plánuje Smer protest pred budovou parlamentu pri buste Alexandra Dubčeka. Predstavitelia Smeru chcú položiť kvety k Dubčekovej buste. Fico kritizoval políciu, že táto akcia vraj nie je možná, hoci sa Smer opiera o zákon o zhromažďovaní. Ten zakazuje zhromaždenie 50 metrov od miesta, kde rokuje parlament. Podľa šéfa Smeru-SD sa však akcia uskutoční dvesto metrov od Národnej rady SR. „Odmietam policajné kydy, že oni potrebujú nejaké nárazníky,“ povedal Fico s tým, že Dubček by sa v hrobe obracal.

Predseda Smeru avizoval, že ani jeden poslanec strany obrannú dohodu s USA nepodporí. Ako ďalej povedal, ukáže sa, kto z politikov sediacich v NR SR to myslí so Slovenskom dobre, vníma ho ako suverénny štát a kto ho vníma ako guberniu USA. Fico tiež uviedol, že obranná zmluva je čisto bilaterálneho charakteru a nemá nič spoločné so slovenskými záväzkami v NATO. Podľa neho si vláda myslí, že si kúpi odpustky za zločiny, ktoré pácha na občanoch.

Parlament začne o obrannej dohode s USA rokovať na mimoriadnej schôdzi dnes o 13:00.

https://standard.sk/165814/obranna-zmluva-s-usa-vybor-pre-obranu-jej-dal-zelenu-obcianske-iniciativy-chcu-referendum/

11:28 Poslanci odmietli návrh na vyhlásenie referenda

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Ďurica neuspel s návrhom na vyhlásenie referenda o rozmiestnení a prevádzke amerických vojenských základní a obranných zariadení na území Slovenska. Slovenský parlament ho v utorkovom hlasovaní odmietol.

(tasr, sita)


Ďalšie články