Poľsko príde o časť eurofondov. Eurokomisia mu z nich odráta pokutu 15 miliónov eur za baňu Turów

Mateusz Morawiecki prejav v Európskom parlamente Poľský premiér Mateusz Morawiecki v Európskom parlamente, za ním predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Súdny spor o ťažbu v bani Turów má pre Poľsko bolestivú dohru. EÚ musí zaplatiť pokutu 15 miliónov eur, pretože napriek rozhodnutiu európskeho súdu ťažbu nezastavila. Varšave sumu odpočítajú z eurofondov. Pokute nezabránilo urovnanie sporu s Českom ani pondelňajšia návšteva poľského prezidenta Andrzeja Dudu v Bruseli.

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že tento mesiac prijme „bezprecedentný krok“ a Poľsku zníži eurofondy o čiastku 15 miliónov eur, pretože Varšava nezaplatila pokutu za prevádzkovanie hnedouhoľnej bane Turów.

TASR informáciu prevzala od agentúry AFP, ktorej to potvrdil hovorca EK pre rozpočet a ľudské zdroje Balázs Újvári. K tomuto kroku podľa neho dôjde už na budúci týždeň.

„Pokuta sa týka obdobia od 20. septembra do 19. októbra 2021. Komisia pristúpi k finančnej kompenzácii po desiatich pracovných dňoch od doručenia tohto oznámenia,“ spresnil Újvári a dodal, že Komisia si tým plní svoju zákonnú povinnosť vyberať finančné pokuty uložené súdom.

O čo v kauze išlo

Súdny dvor EÚ vlani nariadil, že Poľsko musí zatvoriť hnedouhoľnú baňu Turów, ktorá napĺňa zhruba sedem percent energetických potrieb krajiny. Vo svojom verdikte rozhodol v prospech českej vlády, ktorá sa sťažovala, že baňa s povrchovou ťažbou negatívne vplýva na životné prostredie – českým obciam v pohraničí odčerpáva podzemnú vodu a takisto sa z nej šíri nadmerný hluk a prach. Poľsko toto predbežné opatrenie súdu ignorovalo. Súd preto nariadil Poľsku platiť denné penále vo výške 500-tisíc eur.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki a predseda českej vlády Petr Fiala minulý týždeň podpísali dohodu o prevádzke tejto bane. Morawiecki v Prahe vyjadril nádej, že tento problém po podpise zmluvy „prestane existovať“. Poľsko však naďalej dlhuje Súdnemu dvoru EÚ desiatky miliónov eur v nezaplatených pokutách. Európska komisia už minulý mesiac upozornila Varšavu, že dlžnú sumu jej môže odrátať z budúcich platieb z fondov EÚ. Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že tento mesiac prijme „bezprecedentný krok“ a Poľsku zníži eurofondy o čiastku 15 miliónov eur, pretože Varšava nezaplatila pokutu za prevádzkovanie hnedouhoľnej bane Turów. Poľská vláda sa proti tomuto rozhodnutiu chce odvolať.

Pokute nezabránila ani pondelňajšia návšteva poľského prezidenta Andrzeja Dudu v Bruseli, kde sa stretol s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou.

Súdny dvor EÚ sa už nebude zaoberať žalobou

Súdny dvor Európskej únie vyškrtol zo svojho registra prípad súvisiaci so žalobou Českej republiky voči Poľsku ohľadne ťažby v poľskej hnedouhoľnej bani Turów. Urobil tak ešte 4. februára po tom, čo sa na riešení sporu dohodli vlády oboch krajín. Informuje o tom TASR na základe utorkového tweetu Súdneho dvora.

Poľsko sa v rámci dohody s českou vládou zaviazalo postaviť ochranný val a tiež podzemnú stenu, ktorá by mala zabrániť odtoku podzemných vôd z ČR. Vlády sa dohodli aj na päťročnom súdnom dohľade. Podľa Morawieckého nepôjde o stály dohľad, ale o prípadný zásah nezávislého subjektu, ak by nastali pochybnosti ohľadom dodržiavania dohody. Poľsko má ďalej zlepšovať ovzdušie v okolí bane a až do ukončenia stavby monitorovať kvalitu vzduchu, rovnako ako množstvo podzemnej vody a intenzitu hluku.

Podľa environmentálnej organizácie Greenpeace však dohoda nedostatočne chráni životné prostredie, pretože neobmedzuje samotnú ťažbu uhlia. Organizácia upozorňuje, že výstavba steny nezabráni odtoku podzemnej vody.

Varšava hneď po podpísaní zmluvy poslala Česku 45 miliónov eur ako odškodné.      

(tasr, haj)


Ďalšie články