Bidenova vláda bude financovať nástroje pre narkomanov, prednostne pôjdu rasovým a sexuálnym menšinám

Joe Biden Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americká vláda prezidenta Joea Bidena grantom zafinancuje prostriedky pre bezpečnejšie užívanie drog. Súčasťou bude napríklad aj ústrojenstvo na fajčenie kokaínu či metamfetamínu. Prednostne dostanú peniaze tie organizácie, ktoré pracujú s menšinami.

Za veľkou mlákou sa dostal do pozornosti grantový program v hodnote 30 miliónov dolárov (26,31 milióna eur) pre mimovládne a neziskové organizácie. Výber prijímateľov sa skončil v pondelok 7 februára, prideľovanie peňazí sa bude konať v máji tohto roku.

Organizácie budú môcť z financií poskytovať drogovo závislým ľuďom bezpečnejšie formy užívania omamných látok. Jedným z príkladov sú podľa portálu The Washington Free Beacon súpravy na fajčenie drog, ktoré sa môžu použiť na fajčenie kreku (z anglického crack, forma kokaínu), metamfetamínu i ďalších návykových substancií.

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva to odôvodňuje tým, že spomínané súpravy umožnia závislým narkomanom bezpečnejšie užívanie drog. Oproti skleneným fajkám, ktoré môžu spôsobiť rezné poranenia, vraj znižujú šancu infekcie. Zároveň majú podľa vládnych orgánov ľudí odradiť od používania injekčných striekačiek, ktoré sú rizikovejšie.

Dôraz na menšiny

Ďalšie nástroje môžu predstavovať testy na sexuálne choroby či lieky proti predávkovaniu. Žiadosť o grant dostanú prednostne tie organizácie, ktoré pracujú väčšinou s ľuďmi z takzvaných „nedostatočne obsluhovaných komunít“. Teda, prednosť dostanú Afroameričania, Indiáni či sexuálne LGBT menšiny.

Ako spomína samotný dokument ku grantu, toto prednostné prideľovanie súprav na užívanie drog je v súhlase s výkonným rozhodnutím prezidenta Bidena o „zlepšení rasového rovnostárstva“. Nejde pritom o prvú iniciatívu svojho druhu, viaceré americké mestá už v minulosti podobným spôsobom podporovali užívanie nelegálnych omamných látok.

Mestá ako San Francisco a Seattle skúšali vlastné programy na distribúciu krekových fajok. Louisville z štáte Kentucky zasa v minulosti umožnil obchodom, aby voľne predávali príslušenstvo na užívanie drog. Neskôr to opäť zakázali.

Krutý vtip?

Užívanie drog je v súčasnosti za veľkou mlákou živá téma. Americké ministerstvo spravodlivosti naznačilo, že možno odobrí vznik takzvaných bezpečných priestorov pre užívanie drog v krajine. Jedno takéto oficiálne povolené centrum už funguje v meste New York.

V spomenutých priestoroch môžu narkomani užívať drogy, bez strachu, že budú zatknutí. Konajú tak tiež pod dohľadom personálu, ktorý je pripravený podať im lieky v prípade predávkovania. Podľa zástancov sú takéto miesta vhodné na zníženie úmrtí medzi užívateľmi drog.

Naopak, kritici upozorňujú, že tieto kroky len podporujú užívanie nelegálnych omamných látok a zaťažujú okolitých obyvateľov. „Je toto krutý vtip? Úmrtia z predávkovania sú najvyššie v zaznamenaných dejinách. Bidenova vláda by sa mala sústrediť na zastavenie pašerákov drog, nie vytvárať väčší dopyt po ich produktoch,“ napísal na sociálnej sieti Twitter republikánsky senátor Tom Cotton.


Ďalšie články