Ratzinger žiada o odpustenie, no odmieta, že by sa dopustil neprávosti. Za podporu poďakoval pápežovi Františkovi

Efez omša pápež Benedikt XVI dom Panny Márie turecké mesteèko Selèuk veriaci Joseph Ratzinger ako pápež Benedikt XVI. v Turecku. Foto: AP/TASR

Ratzingerovi právnici reagujú na sexuálne zneužívanie v bývalej Ratzingerovej arcidiecéze. Vo svojom stanovisku argumentujú proti všetkým obvineniam voči bavorskému prelátovi. Emeritný pápež vyhlásil, že hlboko súcití s obeťami sexuálneho zneužívania, cíti smútok, vinu, pričom sa za podporu poďakoval pápežovi Františkovi.

Staronové obvinenie, podľa ktorého emeritný pápež kryl sexuálne zneužívanie pred 40 rokmi, je nepravdivé. Tvrdia to štyria právnici a spolupracovníci Benedikta XVI., ktorí preskúmali správu o zneužívaní v Ratzingerovej bývalej arcidiecéze Mníchova a Freisingu. Tú vypracovala nemecká právnická firma v januári tohto roku a dosiaľ vyvoláva intenzívnu a neutíchajúcu pozornosť médií.

Ratzingerovi spolupracovníci podčiarkujú, že emeritný pápež vo svojich vyhláseniach „neklamal ani vedome nepodal falošné vyhlásenie“. Nevedel, že nemecký kňaz, s ktorým bol pred 40 rokmi na stretnutí, sa dopustil zneužívania. Rovnako nevedel ani o ďalších troch prípadoch, ako to naznačovala právnická firma z Nemecka. Stanovisko, ktoré rozposlala Svätá stolica vatikanistom, svojimi tvrdeniami podporuje tých, ktorí od začiatku spochybňovali úsudok a názory právnickej firmy.

Benedikta XVI. sa zastali nielen mnohí komentátori, ale aj jeho životopisec Peter Seewald a jeho bývalí žiaci a nasledovníci združení v takzvanom „Schülerkreis“ (okruh študentov), pre ktorých bol Ratzinger vždy verný svojmu mottu „Spolupracovník pravdy“.

Benedikt XVI. hovorí o smútku a vine

Reagoval aj samotný Benedikt XVI, pričom priznal, že v cirkvi mal „veľkú zodpovednosť“, a preto ľutuje každý jeden prípad zneužívania. V liste svojej bývalej arcidiecéze napísal, že hlboko súcití so všetkými obeťami sexuálneho zneužívania, cíti smútok a „preveľkú vinu“ za všetky tieto prípady. Stále viac sa ho silne dotýka, ako veriaci na každej svätej omši vyznávajú „moju preveľkú vinu“:

„Modlime sa verejne k živému Bohu, aby nám odpustil našu vinu, našu veľkú a preveľkú vinu. Je jasné, že slovo ‚preveľkú‘ sa nevzťahuje rovnakým spôsobom na každý deň, na každý jeden deň. Ale každý deň mi kladie otázku, či by som aj dnes nemal hovoriť o preveľkej vine. A s útechou mi hovorí, že bez ohľadu na to, aká veľká je dnes moja vina, Pán mi odpúšťa, ak sa ním nechám úprimne preskúmať a som skutočne ochotný zmeniť sa.“

Pripomína, že „na vlastné oči som videl dôsledky preveľkej viny“ na všetkých stretnutiach s obeťami sexuálneho zneužívania zo strany kňazov, a to najmä počas apoštolských ciest:

„Naučil som sa chápať, že aj my sami sme vtiahnutí do tejto preveľkej viny, keď ju zanedbávame alebo keď jej nečelíme s nutnou rozhodnosťou a zodpovednosťou, ako sa to pričasto stávalo a stáva. Tak ako pri týchto stretnutiach, aj teraz môžem vyjadriť moju hlbokú hanbu, veľkú bolesť a moju úprimnú prosbu o odpustenie všetkým obetiam sexuálneho zneužívania. V katolíckej cirkvi som mal veľkú zodpovednosť. O to väčší je môj smútok za zneužívanie a chyby, ku ktorým došlo počas môjho mandátu na daných miestach. Každý jeden prípad sexuálneho zneužívania je strašný a nenapraviteľný. Obetiam sexuálneho zneužívania patrí môj hlboký súcit a je mi ľúto každého jedného prípadu.“

Ďakujem za podporu pápežovi Františkovi

Ratzingera sa hlboko dotklo, že formálne pochybenie v prepise svojho vyjadrenia k správe o zneužívaní sa zneužilo. „Prezentovali ma ako klamára,“ komentuje Benedikt XVI. Naopak, ďakuje za všetku podporu aj pápežovi Františkovi:

„O to viac ma dojali rôzne prejavy dôvery, srdečné svedectvá a dojímavé povzbudzujúce listy, ktoré mi prišli od mnohých osôb. Som osobitne vďačný za dôveru, podporu a modlitbu, ktoré mi osobne vyjadril pápež František. Chcel by som napokon poďakovať malej rodine v kláštore ‚Mater Ecclesiae‘, ktorej spoločenstvo života mi v ľahkých i ťažších hodinách dáva vnútornú pevnosť, ktorá ma podporuje.“

Joseph Ratzinger poprosil, aby sa zaňho ľudia modlili v tejto chvíli, keď „čoskoro bude stáť pred posledným sudcom života“.


Ďalšie články