Vojna nebude, tanky sem nepustíme, zmúdreli sme. Dráčik okomentoval svoje bannery

dracik_o Foto: Mlyny Nitra

Spoločnosť Dráčik sa vyjadrila k mierovým bannerom k obrannej zmluve s USA, ktoré sa pred niekoľkými dňami objavili na jej webe. Autor textu, ktorým je zrejme majiteľ spoločnosti, v ňom spomína na strach rodičov detí zo začiatku sovietskej okupácie v roku 1968 a sľubuje, že cudzie tanky sa na naše územie už nedostanú. Neznámy používateľ internetu medzitým na Googli prepísal názvy pobočiek Dráčika do azbuky.

Najznámejšia slovenská sieť hračkárstiev Dráčik sa po niekoľkých dňoch vyjadrila k minulotýždňovým bannerom, v ktorých sa na svojom internetovom obchode vymedzila proti obrannej dohode so Spojenými štátmi americkými.

V reakcii, ktorá zrejme pochádza od majiteľa spoločnosti, sa uvádza, že na stránke predávajúcej hračky sa píše o samostatnosti, mieri alebo vojne z dôvodu, že autor nemá inú možnosť a považuje za dôležité vyjadriť svoj názor a postoj.

„V auguste 1968, keď som mal šesť mesiacov, stál pod našimi oknami 15 metrov od izby okupačný tank a vojaci. Kto to nezažil, tak si nevie predstaviť, aký strach mali všetci rodičia o svoje deti. Našťastie vojna nebola. Zahrávanie si so zbraňami u dospelých je niečo ako so zápalkami u detí. Nikdy neviete, kedy vzbĺknu a potom zostanú iba oči pre plač,“ píše sa v texte.

„Ale báť sa nemusíte. Vojna nebude a žiadne ďalšie tanky sem nepustíme, o to sa postaráme, lebo sme sa poučili a zmúdreli,“ stojí v ňom ďalej.

Foto: Dráčik

Územie bez cudzích vojsk a základní

Dvojica bannerov sa na stránke objavila koncom minulého týždňa. „Slováci si želajú mier pre všetky národy. Chceme naše územie bez cudzích vojsk a základní,“ stálo na jednom z nich, pričom text na modrom podklade dopĺňala biela silueta holubice ako symbolu mieru.

„Kto chce mier, bude mať mier. Kto chce vojnu, bude mať vojnu. Zbraňami mier nedosiahneš. Myslite na budúcnosť detí,“ písalo sa na druhom banneri s prevažne oranžovým podkladom.

Drakon namiesto Dráčik

Tak ako samotná obranná zmluva, aj bannery Dráčika vyvolali v spoločnosti protichodné reakcie.

„Každý príčetný človek na planéte chce mier, nepotrebuje k tomu banner, vyhlásenie a holubice, a to už vôbec nie na stránke s detským sortimentom,“ okomentovala záležitosť liberálna novinárka Miroslava Kernová.

Kritici tiež poukázali na to, že hoci sa Dráčik hlási k odkazu mieru, na svojom webe ponúka desiatky hračiek v podobe zbraní.

Neznámy autor medzitým na Google mapách premenoval názvy niektorých pobočiek firmy. Po novom nesú názov v azbuke Дракон (Drakon). Anonym tým chcel zrejme Dráčiku pripísať sympatie voči Rusku.

Foto: Google Maps

„Komuže to vadí mier? Čo v tej vete prekáža? Čo si majú želať Slováci? Vojnu? Odkedy je mier politická ideológia? Je zvrátené, keď si už aj túžbu po vlasti bez cudzích vojakov, túžbu po mieri a jeden z najušľachtilejších ideálov v dejinách ľudstva treba obhajovať. Týmto smerom treba klásť otázky, kde to vlastne žijeme,“ napísal pre zmenu ešte v piatok ľavicový politický analytik Eduard Chmelár.

Hlasovanie bude tesné

O obrannej zmluve sa bude v pléne NR SR hlasovať v utorok (8. februára). Proti je celá opozícia, časť poslancov Sme rodina a palec dolu zrejme uvidíme aj od niektorých poslancov OĽaNO. Opačný postoj badať u SaS, Za ľudí, ale aj u nezaradených poslancov, ako napríklad Tomáš Valášek či Miroslav Kollár. Hlasovanie bude podľa poslanca a bývalého podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu tesné a zákonodarcovia vraj čelia veľkému tlaku.

Parlamentný brannobezpečnostný výbor odporúča Národnej rade (NR) SR vysloviť s touto zmluvou súhlas a zároveň rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má prednosť pred slovenskými zákonmi okrem ústavných.


Ďalšie články