EÚ vnímame najmenej pozitívne zo všetkých. Nielen to ukázal Eurobarometer o Slovákoch

Ursula von der Leyenová na návšteve Slovenska Ursula von der Leyenová a Zuzana Čaputová. Foto: Jakub Kotian/TASR

V najnovšom prieskume Eurobarometra prejavili Slováci vo viacerých otázkach najpesimistickejší postoj k Európskej únii. Najmenej kladne vnímajú EÚ, nepovažujú členstvo v bloku za dôležité a opäť by ich prišlo na eurovoľby najmenej. Možno vás prekvapí, občania ktorého štátu sú najmenšími stúpencami EÚ a fanúšikmi europarlamentu.

Po takmer 18 rokoch v EÚ prejavujú Slováci skutočne kritický postoj, ktorý sa snúbi s nezáujmom. Svedčí o tom najnovší prieskum Eurobarometra.

V troch ukazovateľoch sme na základe názorov respondentov spomedzi 27 členských štátov skončili na chvoste. Vo viacerých ďalších je Slovensko v trojici alebo pätici najkritickejších štátov. Najčastejšie medzi nimi nájdeme menšie štáty strednej a východnej Európy či Grécko, miestami sa tam však objavuje aj jeden zo zakladajúcich členov EÚ. K nemu sa dostaneme neskôr.

Členstvo v EÚ je najmenej dôležité

V otázke číslo 18 sa v prieskume respondentov pýtali, do akej miery je pre ich štát členstvo v EÚ dôležité. Kým pre Holanďanov a Írov je najdôležitejšie, opačný názor prejavili Slováci. Len 41 percent považuje členstvo za dôležité, menej ako polovica respondentov má rovnaký názor v troch novších členských štátoch: Česku, Chorvátsku a Rumunsku.

Vnímanie dôležitosti členstva v EÚ. Modrou je dôležité, žltou neutrálne, červenou nedôležité. Zdroj: Eurobarometer 2021

Negatívne vnímanie EÚ

Podobne kritickí sú Slováci pri vnímaní EÚ. Len 30 percent oslovených má na organizáciu pozitívny názor, čo je najmenej spomedzi 27 členských štátov. Za zmienku stojí, že aj priemer v EÚ je tesne pod polovicou, presne 49 percent. Pre úplnosť dodajme, že v žiadnom štáte nemalo viac ako 25 percent oslovených negatívny názor na Úniu.

Vnímanie EÚ. Modrou pozitívne, žltou neutrálne, červenou negatívne. Zdroj: Eurobarometer 2021

Opäť nezáujem o eurovoľby

Keďže Slovensko malo vo všetkých štyroch voľbách do Európskeho parlamentu najnižšiu účasť, neprekvapuje, že nízky záujem sa prejavil aj v prieskume Eurobarometra.

Veľmi pravdepodobne alebo pravdepodobne by voliť prišlo len 38 percent Slovákov. Oproti reálnej účasti je to ešte pomerne vysoké číslo. V skutočnosti na ne nikdy neprišla viac ako štvrtina voličov, naposledy v roku 2019 len zhruba 23 percent voličov.

Odpovede na otázku o pravdepodobnosti účasti na eurovoľbách, keby sa konali o týždeň. Modrou pravdepodobné, žltou neutrálne, červenou nepravdepodobné. Zdroj: Eurobarometer 2021

Najmenej priaznivcov EÚ a europarlamentu je vo Francúzsku

Kým vo väčšine ostatných otázok prevládali pri negatívnych názoroch štáty z bývalého východného bloku, ktoré vstúpili do Únie po roku 2004, v dvoch poslednú priečku obsadilo Francúzsko. Najmenší pomer z tamojších respondentov podporuje EÚ. Slovensko je na tretej priečke od konca. Poliaci, paradoxne, napriek viacerým sporom s Európskou komisiou a súdnym konaniam, sú najväčšími fanúšikmi organizácie.

Koľko percent oslovených podporuje EÚ a ako sa ich počet zmenil od jari 2021. Zdroj: Eurobarometer 2021

Podobne Francúzsko skončilo na chvoste pri vnímaní europarlamentu. Inštitúcia má podporu len 22 percent oslovených, Slovensko v tesnom závese s 25 percentami.

Respondenti vnímajúci pozitívne Európsky parlament. Zdroj: Eurobarometer 2021

Európania si vybrali demokraciu, Slováci slobodu pohybu

Takmer tretina respondentov v EÚ (32 percent) si v prieskume vybrala demokraciu ako najdôležitejšiu európsku hodnotu, ktorú by mal EP brániť. Na druhé a tretie miesto zaradili občania EÚ slobodu prejavu a myslenia (27 percent) a ochranu ľudských práv (25 percent). Európanov znepokojuje rastúci extrémizmus, šírenie dezinformácií a oslabovanie právneho štátu.

Na Slovensku zaradili respondenti na prvé miesto slobodu pohybu (35 percent). Za druhú najdôležitejšiu hodnotu, ktorú by mal obhajovať EP, si Slováci zvolili slobodu prejavu a myslenia (28 percent), na treťom mieste skončil právny štát (26 percent) a potom ochrana demokracie (25 percent).

Prieskum verejnej mienky z dielne Eurobarometra na objednávku Európskeho parlamentu sa uskutočnil v dňoch 1. novembra až 2. decembra vo všetkých 27 členských štátoch EÚ na vzorke 26 510 respondentov.


Ďalšie články