Kanadská polícia zhabala protestujúcim palivo. Občanov, ktorí budú kamionistom pomáhať, zadržia

273497653_301757035316150_8418394599056106979_n Foto: Polícia mesta Ottawa/FB

Tisícky litrov paliva zhabala kanadská polícia protestujúcim kamionistom v hlavnom meste Ottawa v snahe ukončiť už 11 dní trvajúcu demonštráciu proti pandemickým opatreniam a povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 u niektorých skupín. TASR o tom informuje na základe pondelkových správ agentúry Reuters a magazínu Newsweek.

Polícia v Ottawe podľa náčelníka Petra Slolyho očakáva v priebehu nasledujúcich 72 hodín výrazné posily.

Ťažko ozbrojení policajti vstúpili v nedeľu večer na parkovisko pri mestskom bejzbalovom štadióne a zobrali demonštrantom 3 200 litrov paliva. Polícia ešte predtým varovala kamionistov, že po polnoci im nebude umožnené natankovať a „každý, kto sa pokúsi demonštrantom priniesť hmotnú podporu (palivo a pod.) bude zadržaný“.

V pondelok začala polícia konfiškovať kanistre s palivom, ktoré demonštrantom nosili občania.

Platí stav núdze

Počas víkendu policajti na demonštrácii kamionistov zadržali najmenej sedem ľudí a udelili viac než 550 pokút, okrem iného v súvislosti s nadmerným hlukom, používaním pyrotechniky a pre jazdu v protismere.

V reakcii na pretrvávajúce protesty vyhlásil v nedeľu v meste starosta Jim Watson stav núdze.

https://standard.sk/165669/hlavne-mesto-kanady-vyhlasilo-nudzovy-stav-nevie-sa-vysporiadat-s-protestom-kamionistov/

Podľa úradov sa počas tohto víkendu znížil počet kamiónov na demonštrácii v Ottawe na tisíc. Týždeň predtým ich bolo údajne trojnásobne viac. Demonštrantov bolo ostatne už iba 5-tisíc, pričom predchádzajúci víkend ich ešte bolo dva- až trikrát viac.

Frustrácia v Kanade rastie

Predseda kanadskej vlády Justin Trudeau s rodinou opustil svoje bydlisko v centre Ottawy krátko po tom, čo do hlavného mesta začali koncom januára prúdiť demonštranti na kamiónoch. Miesto jeho pobytu úrady z bezpečnostných dôvodov nezverejnili. Trudeau mal okrem toho pozitívny test na koronavírus.

Protesty kamionistov v Kanade podporil bývalý americký prezident Donald Trump či miliardár Elon Musk.

Demonštrácie sa medzičasom rozšírili aj do ďalších kanadských miest, kde sa zároveň stretávajú s protidemonštráciami.

V Kanade je plne zaočkovaných 79 percent obyvateľstva vo vekových kategóriách, pre ktorých je očkovanie určené, avšak nedávne prieskumy verejnej mienky naznačujú rastúcu frustráciu s protipandemickými obmedzeniami.

(tasr)


Ďalšie články