Fico: Polícia začala trestné stíhanie vo veci bezpečnostnej previerky Lipšica

D. Lipšic: Video z po¾ovníckej chaty môže vyhodnoti len dozorový prokurátor Daniel Lipšic. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Polícia začala trestné stíhanie vo veci bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Podáva tiež oficiálny podnet na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), aby sa začal bezpečnostnou previerkou Lipšica zaoberať.

„V samotnom trestnom konaní, ktoré bolo začaté, sa konštatuje, že Daniel Lipšic nesplnil žiadnu zákonnú podmienku na to, aby mohol dostať bezpečnostnú previerku tohto typu,“ povedal Fico. NBÚ podľa neho musí konať aj v tomto prípade.

Fico priblížil, že trestné stíhanie začala polícia pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa vo vedúcej funkcii na ministerstve práce. Lipšicovi tam podľa jeho slov vymysleli funkciu poradcu, ku ktorej bola potrebná bezpečnostná previerka, bez čoho by ju nezískal.

Snaha o otváranie bezpečnostnej Lipšica vraj neovplyvní postupy Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pri trestnom stíhaní vplyvných predstaviteľov verejného života za korupčné a ekonomické trestné činy. V stanovisku pre TASR to zdôraznil špeciálny prokurátor.

„K mojej bezpečnostnej previerke som sa vyjadril opakovane. Bola predmetom rokovania výboru na kontrolu Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý jednohlasne konštatoval, že jej priebeh bol v súlade so zákonmi,“ pripomenul Lipšic.

Trestné oznámenie, ktoré podal Fico, bolo nasmerované proti ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) a zodpovednému zástupcovi NBÚ, ktorý Lipšicovi pridelil previerky na stupni „prísne tajné“. O bezpečnostnú previerku Lipšica požiadal Krajniak ako pre poradcu ministra. Podľa trestného oznámenia malo ísť o podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

(tasr)


Ďalšie články