Hlavné mesto Kanady vyhlásilo núdzový stav, nevie sa vysporiadať s protestom kamionistov

Protest v Ottawe. Foto: TASR/AP Protest v Ottawe. Foto: TASR/AP

Starosta Ottawy Jim Watson vyhlásil v nedeľu 6. februára núdzový stav. Dôvodom je neutíchajúci protest kamionistov a ich podporovateľov proti vládnej očkovacej politike, ktorý začal koncom januára. Polícia podľa svojich slov nemá dostatočné zdroje, aby zakročila proti demonštrantom.

Organizátori protest zvolali už takmer pred dvoma týždňami, pričom si ako formu vybrali vytvorenie dlhej kolóny nákladných vozidiel. Tento takzvaný Slobodný konvoj vraj dosahoval dĺžku niekoľkých desiatok kilometrov, pričom si to protestujúci z celej Kanady namierili do hlavného mesta Ottawa.

Organizátori hovorili o účasti až 50-tisíc kamiónov a viac ako milióna ľudí, tieto čísla však boli podľa všetkého prehnané. Napriek tomu bol ich počet nezanedbateľný. Niekoľkým stovkám kamiónov sa podarilo dostať do centra mesta k budove parlamentu, zvyšných demonštrantov polícia odklonila na tamojší športový štadión.

Kto tu vedie situáciu

Závažnosť protestu si však v hlavnom meste uvedomujú. Premiér Kanady Justin Trudeau pred príchodom konvoja radšej hlavné mesto opustil a so svojou rodinou odišiel na neznáme miesto. Starosta Jim Watson zasa vyhlásil núdzový stav, pričom hovoril o „vážnom nebezpečí a ohrození bezpečnosti obyvateľov“ Ottawy.

Demonštrantov je pritom omnoho viacej ako policajtov v hlavnom meste. Túto skutočnosť priznal nielen sám starosta, ale aj náčelník ottawskej polície Peter Sloly. „Nemáme dostatočné zdroje, aby sme dokázali adekvátne a efektívne zvládnuť situáciu a zároveň udržiavať poriadok v meste,“ vyhlásil Sloly, ktorý protest nazval obliehaním.

Demonštrácie sa v menšej miere rozšírili aj do iných kanadských miest. Ottawská polícia medzitým zakázala občanom mesta, aby protestujúcim nosili jedlo, pitie či inú hmotnú podporu. Len od soboty rozdali muži zákona taktiež  stovky pokút, väčšinou však ide o drobné dopravné priestupky.

Obe strany stoja pevne

Vodiči nákladných vozidiel tak aj v pondelok 7. februára pokračujú v okupácií stredu hlavného mesta. Obyvatelia sú vystavení sústavnému trúbeniu, občasným ohňostrojom či blokáde niektorých ulíc.

Celé hnutie začalo ako odpor voči nariadeniu, podľa ktorého sa musia kanadskí vodiči nákladných áut dať zaočkovať, pokiaľ chcú prekročiť hranice do Spojených štátov amerických. Protest sa čoskoro rozrástol na všeobecný odpor proti pandemickým nariadeniam i vláde Justina Trudeaua.

Demonštranti v centre Ottawy vyhlásili, že neopustia mesto, pokiaľ sa nezruší povinné očkovanie. Kanadské ministerstvo verejnej bezpečnosti zasa uviedlo, že neplánujú žiadnu zmenu v tejto oblasti. Sám Trudeau sa vyjadril, že demonštranti sú len „malá okrajová menšina“ a vláda sa ňou nedá zastrašiť.


Ďalšie články