ZOH: Obrovský slalom vyhrala Švédka Hectorová. Vlhová až štrnásta. Dnes som na tie najlepšie nemala, povedala sklamaná

2. kolo obrovského slalomu žien védska lyžiarka Sara Hectorová sa teší zo zlatej olympijskej medaily v cieli 2. kola obrovského slalomu v centre alpského lyžovania v Jen-čchingu počas XXIV. zimných olympijských hier 2022 v Pekingu v pondelok 7. februára 2022. Foto: TASR/AP

Druhé kolo obrovského slalomu bolo ešte náročnejšie, ako kolo prvé. Viacero pretekárok nedokončilo, Slovensko medailu nezískalo. Na druhom mieste skončila Federica Brignoneová, bronz získala Švajčiarka Lara Gut-Behramiová. Mikaela Shiffrinová vypadla v prvom kole.

Petra Vlhová nemá dobrý štart do Olympiády, medailu s odstupom za najlepšími nezískala. Po prvom kole figurovala až na trinástej priečke, napokon skončila štrnásta. V prvom a druhom kole postupne vypadli tri majsterky sveta.

Vlhová za víťaznou Švédkou Sarou Hectorovou zaostala o 2,46 sekundy. Druhá skončila Talianka Federica Brignoneová (+0,28) a tretia bola Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová (+0,72).

Na Vlhovej bolo vidieť silné sklamanie. Pre RTVS po závode povedala, že sa snažila „ísť najlepšie, ako vie, bohužiaľ, nevyšlo to a dopadlo to takto.“ Chce sa začať koncentrovať na slalom, „to, čo sa stalo tu, ostane tu“. Sťažovala sa na kvalitu snehu, ten bol ale rovnaký pre všetky pretekárky, ešte včera si podmienky Vlhová pochvaľovala. „To, že mi to nevyšlo, je jedna vec, trošku som nešťastná, ale dnes som nemala na tie najlepšie,“ povedala so sklamaním v hlase. Slalom je na programe o dva dni v stredu.

Petra Vlhová po prvom kole. Foto: Martin Baumann/TASR

Dvadsaťšesťročná Vlhová otvorila úvodnú súťaž alpských lyžiarok na ZOH 2022 so štartovým číslom 1. Na zjazdovku „Ľadová rieka“ v horskom stredisku Jen-čching sa od prvých bránok vrhla so svojou typickou agresivitou, no na rytmicky postavenej trati mala menšie problémy na dvoch miestach. Musela korigovať smer a hoci opticky jej to až tak neuškodilo, časy niektorých súperiek ukázali, že do výsledkovej listiny prvého kola sa chyby premietli pomerne výrazne. Na priebežnej trinástej priečke zaostávala za vedúcou Hectorovou o 1,78 sekundy. Na druhej a tretej pozícii sa usadili Rakúšanka Katharina Truppeová (+0,30) a Brignoneová (+0,42). Rovnako rýchla ako Vlhová bola Rakúšanka Katharina Liensbergerová.

Omnoho lepšie než Slovenka využila možnosti trate Brignoneová, ale ani jej čistá jazda nestačila na Hectorovú. Výsledky v tejto sezóne Svetového pohára z nej robili najväčšiu adeptku na zlato, zvíťazila v troch zo šiestich súťaží a vedie aj hodnotenie disciplíny. Tieto predpoklady začala napĺňať aj na vrcholnom podujatí, keď dravou a zároveň bezchybnou jazdou odstavila väčšinu konkurencie. Ako-tak sa k nej priblížili iba Truppeová a Brignoneová, okrem nich mala menšie než sekundové manko už len Slovinka Meta Hrovatová na priebežnej štvrtej priečke. Veľkým rozčarovaním sa preteky skončili pre obhajkyňu zlata Shiffrinovú, ktorá už v najvrchnejšom úseku nezahranila, šmykla sa po boku a nezmestila sa do nasledujúcej bránky. Talianska spolufavoritka Marta Bassinová spadla ešte skôr. „Deň sa skončil predtým, ako sa vôbec začal. Je to veľké sklamanie, ale nebudem plakať, to by bolo iba mrhanie energie. Ako ste mohli vidieť, deje sa čokoľvek a deje sa to naozaj, naozaj rýchlo,“ citovala agentúra AP Shiffrinovú, ktorá išla krátko po vypadnutí trénovať na stredajší slalom.

Druhé kolo bez potrebnej dynamiky

Na ten sa bude upínať aj Vlhová, keďže ani v druhom kole sa nepriblížila k naplneniu medailových ambícií. Išla bez viditeľnejšieho zaváhania, ale na agresívnom snehu jej lyže nedržali stopercentne a v nesúrodom prejave nedokázala zapnúť potrebnú dynamiku. Po dojazde sa zaradila na piate miesto, postupne klesla na konečnú štrnástu priečku. „V prvom aj druhom kole som sa trápila s podložkou, príliš mi to nevyšlo. Podložka sa trošku zmenila, olympiáda je o tom, že buď to vyjde, alebo to nevyjde. Mrzí ma, že to nevyšlo, ale je to šport, nedá sa nič robiť. Snažila som sa ísť najlepšie, ako viem. Som trošku nešťastná, ale dnes som nemala na tie najlepšie. Už sa však koncentrujem na slalom,“ zdôraznila Vlhová pre RTVS. Zažíva svoju tretiu olympijskú účasť, v obrovskom slalome skončila v Soči 2014 na 24. pozícii a pred štyrmi rokmi v Pjongčangu bola trinásta.

Gutová-Behramiová, ôsma po prvom kole, síce spravila na začiatku veľkú chybu, no dokázala ju vykompenzovať a chytila ideálny rytmus, vďaka čomu si vybudovala solídny náskok. Po pádoch Francúzky Tessy Worleyovej a najmä Američanky Niny O´Brienovej, ktorú niekoľko minút ošetrovali priamo v cieľových priestoroch a transportovali na kanadských saniach, sa päť najlepších pretekárok po prvom kole predstavilo až po dlhej prestávke. Gutovú-Behramiovú predstihla až Brignoneová, naopak, Truppeová skončila tesne za pódiovými umiestneniami. Hectorovej náskok klesal, ale neustále sa držala v zelených číslach a v závere si čistou jazdou postrážila životný úspech.

Vlhová sa necítila najlepšie

Na sklamanie z neúspechu v pondelňajšom obrovskom slalome na ZOH v Pekingu chce Petra Vlhová čo najrýchlejšie zabudnúť. Štrnáste miesto je ďaleko za jej ambíciami, no pred ďalšími disciplínami chce zostať slovenská lyžiarka silná a koncentrovaná.

Vlhová zaostala za víťaznou Švédkou Sarou Hectorovou o 2,46 sekundy. „Dnes to nevyšlo podľa predstáv a bohužiaľ, taký je šport. Nedá sa nič robiť,“ uviedla Vlhová.

Už v prvom kole nedokončila preteky obhajkyňa titulu Mikaela Shiffrinová z USA, vypadla aj ďalšia z favoritiek Marta Bassinová. „Stáva sa to pri riskovaní, na ZOH ide každý na doraz,“ povedala Vlhová.

Slovenská olympionička v pondelok na svahu v Národnom čínskom centre alpského lyžovania nemala svoj deň, myslí už na ďalšie preteky: „Prvé ani druhé kolo mi nevyšlo, necítila som sa úplne najlepšie. Trochu som sa trápila s tým snehom, takto to je. Sneh sa mení každým dňom, je viac agresívnejší a ľadovejší. Ale zostávame koncentrovaní a silní, neopúšťame sa.“

Vlhová vyrazila na trať prvého kola ako prvá, za nevýhodu to nepovažovala: „Nemyslím si, že to bola nevýhoda, dnes to bolo úplne jedno.“

Nebola však zvyknutá, rovnako ako ostatné pretekárky, na dlhú pauzu medzi prvým a druhým kolom. „Nie sme zvyknuté, že máme tak veľa času. Toto bolo päť a pol hodiny. Bolo to ťažšie, ale s tým sa musíme vyrovnať každá jedna. Ja som išla medzi kolami na izbu a najesť sa.“

Zatiaľ čo Američanka Shiffrinová si išla vyskúšať slalomovú trať ihneď po vypadnutí, slovenská lyžiarka na ňu pôjde v utorok. „Teraz si musím trochu oddýchnuť a zajtra ideme na slalom.“

(tasr, fed)


Ďalšie články