Oči len pre Pfizer. Súboj s covidom sa mal viesť na viacerých frontoch

S tým, ako sa – verme – končí pandémia čínskeho koronavírusu, pribúdajú takzvané revizionistické správy. Podľa metaštúdie vedcov z americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (celosvetové prehľady z tejto univerzity sa od začiatku používali ako jedna z ústredných databáz koronavírusovej nákazy naprieč svetom) mali celoplošné opatrenia, teda lockdowny, na šírenie infekcie zanedbateľný vplyv.

BSK opä otvorilo ve¾kokapacitné oèkovacie centrum na NFŠ Bratislavský samosprávny kraj (BSK) po letnej prestávke opäť obnovilo činnosť veľkokapacitného očkovacieho centra na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Teraz prichádza izraelská štúdia, podľa ktorej dostatočná hladina vitamínu D v tele do veľkej miery zabraňuje ťažkému priebehu COVID-19. Vedci z Bar-Ilanovej univerzity k svojej štúdii vymysleli dobrý bonmot: priebeh covidu je možné u pacienta odhadovať kombináciou iba dvoch faktorov – veku a hladiny vitamínu D.

Štúdia môže byť v tom či onom ohľade nedokonalá, je dosť možné, že faktor vitamínu D do nejakej miery nadhodnocuje. Ale vzhľadom na to, aká nenáročná a lacná je prevencia vitamínom D, rovnako šokuje, ako málo sa takýmto odporúčaniam počas posledných dvoch rokov, tejto najpsychedelickejšej doby našich životov, venovala verejná pozornosť. Nie že by to bol objav, o ktorom sme pred Bar-Ilančanmi ani nemohli tušiť. Rôzne hlasy upozorňovali na význam vitamínu D pre imunitu ako na dôvodnú hypotézu, a to fakticky od začiatku. Autor si pamätá príslušné texty na britskom webe Lockdown Sceptics už v lete 2020, v Echu sa na jeseň toho istého roku imunológ Karel Drbal z Prírodovedeckej fakulty UK explicitne čudoval, prečo české vládne inštitúcie ľuďom neodporúčajú viac brať vitamín D.

Vitamín D by zrejme nebol spásonosný sám o sebe. Trochu experimentálnejšie založení lekári vytvárali pre svojich pacientov s covidom rôzne vitamíny, v ktorých mal však vitamín D popri ivermektíne, vitamíne C, zinku a iných svoje pevné miesto.

Vitamín D ešte dopadol dobre, postihlo ho iba mlčanie. Ivermektín sa stal cieľom posmešnej kampane (pozor na spravodajské agentúry, ktoré dodnes referujú o ivermektíne ako o „prípravku pre zvieratá proti parazitom“), napriek tomu, že bol ako humánny liek prvýkrát použitý v roku 1987 – na onchocerkózu – a od tej doby bol predpísaný stovkám miliónov ľudí. A že existuje viacero klinických štúdií, ktoré mu pripisujú nejakú účinnosť proti covidu. Široko poňatá kampaň proti liečbe generikami zrejme zabila viac ľudí ako „obľúbená“ dezinformačná scéna so svojimi fake news.

Všetko by sa malo riadne preskúmať, analyzovať, ideálne vyšetriť. Nie je pravdepodobné, že by hypotetickí vyšetrovatelia zistili, že táto škandalizácia normálnej prevencie a liečby bola podmienená korupciou z fondov farmaceutického priemyslu. Skôr za tým bude prirodzená, do značnej miery pochopiteľná potreba politikov, médií a s nimi vedeckého establišmentu priniesť ľudstvu riešenie jedným rozhodným ťahom, zvrhnutím vedeckej atómovej bomby, ktorou mala byť vakcína. Žiaľ, to sa podarilo len čiastočne. Nebude to pôsobiť tak razantne, ale začína byť zrejmé, že súboj s covidom sa namiesto jadrového útoku mal viesť na niekoľkých, aj menších frontoch a všetkými dostupnými zbraňami vrátane starých dobrých vitamínov.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články