Šachová veľmajsterka žaluje Netflix za poškodenie mena, súd zamietol žiadosť o zrušenie žaloby

Dámsky_gambit Herečka Anya Taylor-Joy v seriáli Dámsky gambit. Foto: ČSFD.sk

Jeden z najväčších hitov spoločnosti Netflix údajne poškodil meno niekdajšej šachovej veľmajsterky gruzínskeho pôvodu. Ak v súdnom spore uspeje, americká firma jej bude nútená vyplatiť päť miliónov dolárov.

Koncom roku 2020 zažil premiéru sedemdielny seriál Dámsky gambit z dielne Netflixu. Feminizovaný príbeh fiktívnej šachovej hráčky, ktorá súperila s mnohými mužmi o titul veľmajsterky, zaznamenal obrovský úspech. Okrem iného podporil aj záujem o šach, píše Československá filmová databáza.

Zároveň sa seriál stal predmetom súdneho sporu. Americký Netflix zažalovala veľmajsterka z roku 1978 Nona Gaprindašviliová. V seriáli ju vykresľujú ako šachovú hráčku, ktorá nikdy nesúperila s mužom. V čase, keď sa odohráva dej Dámskeho gambitu, mala pritom za sebou 28 partií s mužmi. Vyhlásenie považuje za urážlivé a od Netflixu žiada päť miliónov dolárov.

Súdny spor sa začal žalobou zo strany Gaprindašviliovej ešte v septembri minulého roku. Diskusiu teraz osviežilo rozhodnutie súdu, ktorý zamietol žiadosť Netflixu o zrušenie žaloby. Nasledovať tak môže mimosúdne vyrovnanie sporiacich sa strán alebo súd pred porotou. Hoci sa Netflix obhajoval umeleckou licenciou, sudkyňa spoločnosti nevyhovela, pretože pre takýto spor neexistuje precedens.

Päťnásobná majsterka sveta v šachu Nona Gaprindašviliová sa narodila v roku 1941 v dnešnom Gruzínsku, uvádza Wikipédia. Najvyšší šachový titul medzinárodného veľmajstra získala ako prvá žena v histórii v roku 1978. Dodnes zostáva významnou osobnosťou vo svete šachu i v domovskej krajine. Mimo iných foriem ju poctili tým, že vyrobili parfum Nona s tvarom figúrky šachovej kráľovnej.


Ďalšie články