Čínska cenzúra na olympiáde: Reportéra v živom vstupe odviedla služba. Vraj sa to už nebude opakovať

zive-vysielanie-olympiada-cenzura Záznam zo živého vysielania NOS, počas ktorého reportéra odviedla bezpečnostná služba. Foto: Twitter/Disclose.tv

Zdá sa, že zimné olympijské hry v čínskom Pekingu sa nezaobídu bez incidentov súvisiacich s autoritatívnym režimom v krajine. Reportéra holandskej verejnoprávnej televízie odviedla bezpečnostná služba v priamom prenose.

Zimné olympijské hry sa tento rok konajú v čínskej metropole Peking. Obavy súvisiace s pandémiou koronavírusu ustupujú obavám z autoritatívneho režimu a jeho zásahov do práce novinárov. Viacerí sa obávajú, že Čína obmedzí ich slobodu prejavu.

Prvou lastovičkou takéhoto prístupu zo strany štátu môže byť nedávny incident, ktorý sa odohral v rámci živého vstupu holandskej verejnoprávnej televízie NOS. Reportér chcel svojej kolegyni vo vysielaní podať hlásenie zo spustenia olympiády. Avšak prerušila ho bezpečnostná služba, informuje agentúra Reuters.

Na zázname je zreteľné, že jeden z príslušníkov bezpečnostnej služby reportéra chytil a snažil sa ho odviesť preč zo záberu. Medzitým druhý príslušník pristúpil ku kameramanovi a blokoval záber. Živý vstup sa následne skončil a na obrazovkách holandskej televízie zostala iba vystrašená moderátorka.

https://twitter.com/disclosetv/status/1489576100569174024?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1489576100569174024%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fecho24.cz%2Fa%2FSwip3%2Fcinska-cenzura-v-primem-prenosu-vysilajiciho-reportera-odvedla-bezpecnostni-sluzba

K incidentu sa krátko nato vyjadril aj hovorca Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Mark Adams. Celú udalosť označil za poľutovaniahodnú. Spresnil, že bol v kontakte s holandskou verejnoprávnou televíziou a reportérovi neskôr umožnili plánovaný živý vstup. „Ide o ojedinelú udalosť,“ vyjadril sa s tým, že by to nijako nemalo ovplyvniť medzinárodné spravodajstvo.

MOV s hostiteľom podpísal zmluvu, ktorá by novinárom mala zabezpečovať absolútnu slobodu prejavu. Tí sú pre prísne pandemické opatrenia izolovaní od okolitého sveta. Pohybovať sa môžu iba v bublinách v hoteli, v mediálnom centre a na konkrétnych športoviskách.


Ďalšie články