Heger o očakávaných krokoch vlády proti zvyšovaniu cien: Nebudeme populisticky reagovať

Rokovanie vlády SR Eduard Heger. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Opatrení proti súčasnej inflácii bolo dosť už koncom minulého roka, vláda chystá iba kompenzovanie vysokých cien energií pre verejné zariadenia.  

Ako jediný pripravovaný krok smerujúci ku kompenzovaniu cenových nárastov spomenul predseda vlády Eduard Heger v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy chystané opatrenie súvisiace so znížením nákladov na energie vo verejných službách. Na rokovanie vlády by sa malo dostať budúcu stredu, keď zverejnia podrobnosti.

Na margo krokov prijímaných v Poľsku a Maďarsku, ktoré prinášajú obyvateľom nižšie ceny pri palivách či potravinách a motivujú obyvateľov z prihraničných oblastí Slovenska na nákupnú turistiku, Heger povedal: „Nebudeme populisticky reagovať.“  

Za dostatočné kroky zo strany slovenskej vlády považuje opatrenia prijaté už v závere minulého roka, ktoré stabilizovali ceny elektrickej energie pre domácnosti, priniesli trináste dôchodky penzistom, jednorazové platby štátnym zamestnancom vo výške 350 eur či odmeny seniorom do 300 eur, ak sa dali zaočkovať. To spolu predstavuje zo strany vlády náklady v stovkách miliónov eur.

Tohtoročné znižovanie DPH na potraviny, palivá či ďalšie opatrenia u susedov komentoval Heger výrokom: „Oni nás len dobiehajú.“

Súčasný cenový šok bol vyvolaný pandémiou, oslabením hospodárstva a jeho opätovným nárastom, nazdáva sa Heger. Ďalšie príčiny neuviedol. Pri boji s infláciou spomenul zodpovednosť Národnej banky Slovenska (NBS) a Európskej centrálnej banky. Konať proti inflácii má podľa neho práve centrálna banka. Pritom sa dovolával zodpovednosti guvernéra NBS Petra Kažimíra.

Heger sľúbil, že tento rok by si zdravotníci mali polepšiť v platoch. Už mal rokovanie s Lekárskym odborovým združením a avizoval, že najbližšie týždne a mesiace sa bude ďalej rokovať, a to aj za prítomnosti ministerstiev zdravotníctva a financií.

Peniaze pre zdravotníkov by sa mali nájsť v kvalitnejšej cenotvorbe, pričom zdôraznil, že verejné a súkromné nemocnice by mali mať rovnaké podmienky. To dnes podľa neho neplatí, lebo súkromné zariadenia prenechávajú nevýhodné výkony na štátne nemocnice.

Termín, kedy by sa mohli zdravotníci dočkať lepšieho ohodnotenia, Heger odmietol vysloviť. Ale zvýšenie by malo byť po rokovaniach prezentované ako „konkrétne číslo“.     


Ďalšie články