ZOH: Biatlonovú štafetu ovládlo nórske kvarteto, Slovákov stiahli z trate. Mrzí ma to, skonštatovala Fialková

preteky s hromadným štartom žien na 12,5 km Členka slovenskej štafety Paulína Fialková. Foto: Michal Svítok/TASR

AKTUALIZOVANÉ Zlaté medaily z pekinských olympijských hier si v biatlonovej štafete odnáša štvorica Nórov. Slovenskú zostavu stiahli z trate, zinkasovala deväť trestných okruhov.

To, na čo upozorňovalo mnoho biatlonistov pred štartom pretekov na ZOH v Pekingu, sa do bodky naplnilo hneď v úvodných miešaných štafetách. Areál v stredisku Čang-ťia-kchou predviedol naplno svoju ľadovú silu a „veternú lotériu“ nakoniec vyhrali nórski reprezentanti až s tromi trestnými okruhmi a trinástimi dobíjaniami.

Podobne na tom boli aj druhí Francúzi (3+11). Z dvadsiatky štartujúcich sa vyvarovali trestným kolám len štvrtí Švédi (0+13) a domáci Číňania (0+12), ktorí obsadili 15. miesto. S podmienkami sa nedokázalo vyrovnať kvarteto Slovákov a rovnako ako pred štyrmi rokmi v Pjongčangu neprišlo do cieľa.

Ivone Fialkovej sa v zlom počasí nedarilo

Úvodnú biatlonovú súťaž v najvzdialenejšom centre olympiády v Čang-ťia-kchou sprevádzali náročné podmienky s teplotami hlboko pod bodom mrazu. Na strelnici situáciu komplikoval silný vietor. Veľké problémy spôsobil Ivone Fialkovej, ktorá po ležke musela absolvovať tri trestné okruhy. Slovenská štafeta sa tak prepadla na posledné 20. miesto so stratou 1:50:2 minúty na vedúce Taliansko. Lisa Vitozziová zostala na čele aj po stojke o pol sekundy pred Röiselandovou. Ivona Fialková musela trikrát dobíjať a strelnicu opustila na 19. priečke.

Röiselandová v závere prvého úseku vystupňovala tempo a Eckhoffovej odovzdávala s náskokom 16,7 sekundy. Eckhoffová sa však na ležke trápila. Minula tri terče za sebou, nevyhla sa trestnému okruhu a na čelo sa opäť vrátili Talianky s Dorotheou Wiererovou. Po nevydarenej stojke musela Eckhoffová bežať ďalšie dva trestné okruhy. Simonová vďaka čistej streľbe vytiahla francúzsku štafetu na druhé miesto a ešte pred odovzdávkou predstihla Wiererovú. Paulína Fialková posunula slovenskú štafetu na 17. priečku.

Sklenárik stále čaká na olympijskú premiéru

Francúzi vďaka kvalitnému bežeckému výkonu Jacquelina v úvode tretieho úseku zvyšovali náskok. Na strelnici sa však druhý muž celkového poradia Svetového pohára zasekol a obhajcovia zlata klesli na štvrté miesto. Na čelo sa dostala štafeta Ruského olympijského výboru. Slovenskú štvoricu po troch trestných okruhoch Šimu stiahli z trate, Sklenárik si tak na olympijskú premiéru musí ešte počkať.

Na štvrtom úseku sa Francúzi s finišmanom Fillonom Mailletom i Nóri s Johannesom Thingnesom Böom vrátili do boja o zlato. Bö musel na záverečnej stojke dobíjať a na Latypova strácal takmer 10 sekúnd, dokázal však zlikvidovať manko a vďaka skvelému nástupu v cieľovej rovinke zabezpečil pre svoju krajinu druhé olympijské zlato v miešanej štafete.

TASR pripomína, že mix mal premiéru pod piatimi kruhmi v roku 2014 v Soči. Slovensko v zložení Jana Gereková, Anastasia Kuzminová, Pavol Hurajt a Matej Kazár obsadilo pôvodne 6. miesto, no po následnej diskvalifikácii štvrtého Nemecka sa posunulo o priečku vyššie. V roku 2017 navyše diskvalifikovali aj pôvodne piate Rusko. Paulína Fialková, Kuzminová, Kazár a Martin Otčenáš o štyri roky neskôr v Pjongčangu preteky nedokončili.

„Neviem, ale asi sú pre nás tie mixy zakliate. Na tej ležke bolo ťažké reagovať na vietor. Dúfam, že sa z toho poučíme a nabudúce to bude lepšie. Musím si to vyhodnotiť s trénerom, lebo ani netuším, kam mi tie strely leteli,“ povedala po pokazených pretekoch staršia zo sestier Paulína.

Počasie komplikovalo život všetkým súťažiacim

Mixy sa išli v mrazivej teplote okolo -15°C, no najväčším problémom bol silný vietor, ktorý pocitovo pridával aj desať „mínusových“ stupňov navyše a komplikoval streľbu. „Už pred pretekmi mi bolo jasné, že to bude veľmi ťažké, ale myslela som si, že budem mať väčší problém na stojke. Predpokladala som, že sa budú točiť trestné kolá, už na tréningoch bolo vidieť, že je veľmi ťažké strieľať v takýchto podmienkach. Mrzí ma tá ležka, vôbec neviem, čo sa stalo, ležala som tam dosť dlhý čas, skúšala som mieriť doľava aj doprava, ale vôbec to nepomáhalo. Nevedela som, kde mi odfúklo rany a aká sila toho vetra to vlastne bola. Mrzí ma to,“ vyznala sa po svojej položke Ivona Fialková.

„Včera na tréningu bola ešte väčšia zima, no dnes to bol extrém, čo sa týka vetra. Je taký silný, že už to ani nie je biatlon. Bola to veterná lotéria a pohoreli tu aj najlepší,“ pokračovala Ivona.

Biatlonisti sa počas pretekov bránili pred zimou všetkými možnými spôsobmi, na ich tvárach bolo vidieť tejpy proti mrazu. „Najviac mi zmrzli ruky, i keď ich mám celé oblepené. Prišli sme sem na poslednú chvíľu a možno ešte nie je telo úplne aklimatizované na tieto zimy,“ uviedla Ivona a jej sestra Paulína dodala: „Už sa nemám ako viacej chrániť. Celá som oblepená, ruky, nohy, tvár. Mám na sebe dve ´termá´ pod kombinézou, čo som nikdy nenosila a aj tak ma tu klepe ako osiku.“

S podmienkami sa najlepšie vyrovnali štafety Nórov a Francúzov, ale aj tí prízvukovali náročnosť pretekov. „Biatlon s takým vetrom je šialený. Takéto to bude počas celých olympijských hier,“ povedal Francúz Émilien Jacquelin. Členka víťaznej štafety Tiril Eckhoffová si myslela, že po svojom úseku s troma trestnými okruhmi zmarila Nórom šance na zlato. „Zrazu zafúkalo a ja som tam stála s troma trestnými. Bolo to kruté,“ uviedla pre aftenposten.no.

Všetko však zachránil Johannes Thingnes Bö, ktorý na záverečnom úseku zmazal manko a v dramatickom finiši zdolal Francúza Quentina Fillona Mailleta i Rusa Eduarda Latypova. „Vedel som, že na dvojkilometrovej trati sa to skončí šprintom. Pripravoval som sa na to, odkedy som v pondelok prišiel. Vedel som, čo musím urobiť, a podal som svoj najlepší výkon,“ povedal.

(tasr, min)


Ďalšie články