ZOH: Medlová si na tréningu zranila koleno. Máme päť dní, aby sme ju dali dokopy, vraví tréner

Klaudia Medlová, tréning Klaudia Medlová pri akrobatickom skoku. Foto: Michal Svítok/TASR

Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová napokon neštartovala v disciplíne slopestyle na ZOH v Pekingu. V príprave na preteky utrpela zranenie kolena. Jej tréner Matej Matys verí, že sa dá dokopy pred svojím druhým štartom na ZOH v Big Air.

Dvadsaťosemročná pretekárka si zranila koleno počas tréningu pred súťažou v strednej časti trate. Následne išla k fyzioterapeutovi a neskôr ju čaká vyšetrenie magnetickou rezonanciou. V štartovke pôvodne ešte figurovala s číslom 15, no po prvých pretekárkach sa pri jej mene objavilo „DNS“.

„Stalo sa mi to po tréningu krátko pred súťažou,“ povedala Medlová. „Pri prvom skoku som zle dopadla a zvrtlo sa mi ľavé koleno, teda v mojom prípade zadné. Je to koleno, s ktorým mávam chronické problémy. V prvej chvíli to bolelo ukrutne a zľakla som sa, že som si natrhla väz.

Sťažka som odkrivkala do priestoru ‚lounge‘ a pri pohyboch nohy do strán som cítila ostrú bolesť. Potom sa mi však hodinu venoval fyzioterapeut a bolesť do značnej miery ustúpila. Bolo to oveľa lepšie. Uvidíme, čo ukáže vyšetrenie. Možno po ďalších fyzioterapiách a po zatejpovaní kolena to pôjde,“ uviedla pre olympic.sk.

Rotácia bola príliš veľká, dopadla na nesprávne koleno

Tréner Matys odhlásil Medlovú iba desať minút pred začiatkom súťaže v Genting Snow Parku. „V polovici tréningu pred kvalifikáciou, okolo desiatej hodiny, preletela skok ďalej, ako väčšinou dopadávala, a tým pádom sa namiesto rotácie o 540 stupňov pretočila až do 720 stupňov. Dopadla tak väčšou váhou na koleno, ktoré má zranené a s ktorým máme problémy. Zranila si vnútorný meniskus. Keďže s vonkajším má problémy už dlhodobo, tak bolo to koleno nestabilné a neodjazdila by preteky. Potrebuje to pár dní regenerácie a uvidíme, či tam nie je aj niečo s väzmi. Takže musíme ísť na magnetickú rezonanciu a potom uvidíme, čo sme schopní urobiť s tým kolenom,“ uviedol Matys.

Spolu s Medlovou dúfajú, že sa stihne dať dokopy pred súťažou Big Air, ktorá je na programe 14. a 15. februára na pekinskom predmestí Šou-kang. „Zatiaľ to vyzerá tak, že Klaudia by mohla štartovať v súťaži Big Air. Máme nejakých päť dní, aby sme ju dali dokopy,“ dodal Matys. Pre Medlovú je to druhé vystúpenie pod piatimi kruhmi, pred štyrmi rokmi v Pjongčangu obsadila v slopestyle 24. a v Big Air 23. miesto.

Pri slopestyle sa viac vyhrá, v Big Air má lepšie výsledky

Matys prezradil, že jeho zverenkyňa obľubuje z oboch disciplín viac slopestyle: „Pri ňom sa predsa len viac vyhrá, môže predviesť viac trikov a točiť do rôznych strán. V tejto disciplíne však vo veľkej miere ovplyvňuje trať aj počasie. Podľa toho, čo som videl v prvej kvalifikačnej jazde, tak kvôli vetru dnes baby nešli vôbec naplno, ale tak na 50 až 55 percent toho, čo vedia. Všetky boli opatrnejšie.“

V Big Air však má v uplynulom období lepšie výsledky. „Má ho menej rada, pretože je to monotónnejšie, ale u nás sa to v podstate jazdí dokopy, takže sa to nedá odseparovať. Na druhej strane, výsledky z posledných rokov mala lepšie v Big Air. Ja sa na to teda teším a dúfam, že sa nám ju podarí dostať do stavu, aby odjazdila to najlepšie, čo vie. Disciplíny sú dve a v podstate stále môže predviesť svoje najlepšie triky. Z tohto pohľadu ešte nie je nič stratené a olympijské hry pre ňu môžu dopadnúť stále výborne,“ uviedol na otázku TASR.

(tasr, min)


Ďalšie články