Osamotené Rakúsko ide definitívne nútiť ľudí, aby sa dali zaočkovať

Alexander Van der Bellen. Foto: TASR/AP Alexander Van der Bellen. Foto: TASR/AP

Zákon o povinnom očkovaní proti covidu nadobudol účinnosť. Na jeho dodržiavanie bude dozerať polícia.

V Rakúsku začalo v sobotu platiť pre všetky osoby od 18 rokov povinné očkovanie proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19, v opačnom prípade im hrozí vysoká pokuta.

Pre členský štát Európskej únie ide o bezprecedentné opatrenie, informuje tlačová agentúra AFP.

Nové opatrenie, ktoré dolná komora parlamentu (Národná rada) schválila 20. januára, vo štvrtok podporila aj horná komora – Spolková rada.

Zákon v piatok podpísal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Bola to kulminácia procesu, ktorý sa začal vlani v novembri na pozadí rýchlo sa šíriaceho variantu omikron. Vláda sa rozhodla presadiť tvrdší prístup aj napriek kritike.

Žiadna iná krajina v Európe nenasleduje náš príklad povinnej vakcinácie,“ vyhlásil Manuel Krautgartner, ktorý viedol kampaň proti tomuto novému prístupu rakúskej vlády.

V susednom Nemecku sa o podobnom zákone presadzovanom novým kancelárom Olafom Scholzom diskutovalo v januári v Spolkovom sneme – dolnej komore parlamentu, ale vzhľadom na rozpory medzi politikmi k výraznejšiemu posunu zatiaľ nedošlo.

Miera zaočkovanosti v Rakúsku sa však ani napriek avizovanému prísnemu opatreniu nezvýšila a je stále pod úrovňou, akú registrujú úrady vo Francúzsku alebo v Španielsku.

Povinné očkovanie proti covidu sa bude týkať všetkých osôb starších ako 18 rokov s trvalým pobytom v Rakúsku. Výnimku budú mať tehotné ženy, ľudia, ktorým v očkovaní bráni ich zdravotný stav, a tí, ktorí sa nakazili vírusom za uplynulých 180 dní.

Kontroly začne polícia vykonávať v polovici marca, pričom výška pokuty sa pohybuje od 600 do 3 600 eur. Ak sa prichytená osoba nechá zaočkovať do dvoch týždňov, finančné sankcie budú zrušené, dopĺňa AFP. Nezaočkovaní Rakúšania sú momentálne vylúčení zo stravovacích, športových a kultúrnych zariadení.

Všeobecnú očkovaciu povinnosť Rakúsko schválilo ako prvá krajina v rámci Európskej únie.

Návrh zákona vypracovala vládna koalícia zložená z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených spoločne s dvoma z troch opozičných strán – sociálnymi demokratmi z SPÖ a liberálmi zo strany NEOS. Proti tomuto kroku ostro vystupovala krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

(tasr, joh)


Ďalšie články