Nakrútili dokument o islame, vyhrážajú sa im smrťou. Novinárka a právnik dostali policajnú ochranu

Ophelie Ophélie Meunierová. Foto: Facebook

Dvaja aktéri francúzskeho dokumentu o islamizme sa dostali po vyhrážkach smrťou pod policajnú ochranu. Režisérka snímky ľutovala, že ohrozených ľudí sa v istom čase zastali len pravicové a krajne pravicové médiá.

Nárast moslimskej populácie v Európe, predovšetkým v jej západnej časti, je dobre zdokumentovaným javom. Pokiaľ ide o Francúzsko, jeden z najviac dotknutých štátov, podľa stredných odhadov think tanku Pew Research Center môže byť už v roku 2050 zhruba každý šiesty tamojší obyvateľ moslim.

O tom, aký dosah môže mať táto demografická zmena na osudy jednotlivcov, svedčí aj príklad francúzskej novinárky Ophélie Meunierovej, reportérky v snímke mapujúcej islamizmus v rámci dokumentárnej série Zakázaná zóna.

Po odvysielaní filmu na televíznej stanici M6 sa totiž dostala policajnú ochranu. Muži zákona k tomuto kroku pristúpili po tom, ako sa Meunierová stala koncom januára terčom vyhrážok smrťou. Informuje o tom portál L’Obs.

Nie je jediná

Terčom vyhrážok a následne políciou chránenou osobou sa stala aj ďalšia z tvárí dokumentárnej snímky, právnik Amine Elbahi. „To, čo som povedal, ľudí rozrušilo. Vzhľadom na vyhrážky, ktoré dostávam, musel byť môj cieľ správny,“ uviedol právnik, ktorého cituje britský Telegraph.

„Hovorím islamistom, ktorí sa nás snažia umlčať, pretože im prekážame, že nebudem ticho,“ povedal Elbahi v rozhovore pre RTL France. V tejto súvislosti sa na Twitteri objavila fotografia právnika a dvoch agentov služby Service de la protection (SDLP) na ulici. SDLP je špeciálny útvar francúzskej polície slúžiaci na ochranu francúzskych občanov a cudzincov.

Režisérka filmu Michaëlle Gagnetová sa sťažovala na pomalú odozvu väčšiny francúzskych médií a nechala sa počuť, že istý čas podporovali ohrozených ľudí len „médiá pravice, dokonca aj extrémnej pravice“. Zároveň dodala, že „je dôležité, aby sme mohli odsúdiť nebezpečnú ideológiu bez toho, aby sme boli obvinení z islamofóbie“.

Podporil ich aj minister vnútra

Sympatie verbálne terorizovaným aktérom vyjadril aj tamojší minister vnútra Gérald Darmanin. „Novinári a ľudia, ktorí v tomto dokumente svedčili, boli podporení, ich sťažnosti boli vypočuté,“ uviedol podľa L’Obs politik Macronovej administratívy.

Darmanin vo svojom vyjadrení doplnil, že podporuje novinársku profesiu. Na identifikovanie autorov vyhrážok chce použiť všetky dostupné prostriedky a dúfa, že budú tvrdo potrestaní. „Vo Francúzsku si môžeme vysielať, čo chceme,“ vyhlásil minister.

Izraelskí Arabi protestujú proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a zverejňovaniu karikatúr proroka Mohammeda. Foto: TASR/AP

Zvolebnieva sa a islamizácia je opäť témou

Téma islamizmu je citlivá obzvlášť v kontexte blížiacich sa aprílových prezidentských volieb. Pokiaľ ide o predikcie výsledku prvého kola, protiimigrační kandidáti Marine Le Penová a Éric Zemmour majú obaja podporu približne 15 percent voličov. Väčšiu šancu na postup do druhého kola má momentálne Le Penová. Akékoľvek eskalovanie situácie smerom od moslimskej menšiny by bolo zrejme v ich prospech.

„Zvyky a obyčaje totalitného Afganistanu tu zapúšťajú korene, pod benevolentným pohľadom verejnej moci,“ napísal Zemmour vo svojom stanovisku po diskusii o obsahu dokumentu.

Dokument venujúci sa situácii v severofrancúzskom meste Roubaix bol čiastočne nakrútený skrytou kamerou. Obsahuje napríklad zábery z obchodu, v ktorom sa predávajú bábiky bez tváre, s odôvodnením, že Korán zakazuje znázornenie tváre, alebo zachytáva združenie na podporu škôl, ktoré vyučuje o Koráne a čerpá na tento účel verejné dotácie.


Ďalšie články