Mark Zuckerberg prišiel za jeden deň o 31 miliárd dolárov

Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Hromadný predaj akcií spoločnosti Meta, ako sa odnedávna nazýva materská spoločnosť Facebooku, vyvolal hrozivý pád trhovej hodnoty IT giganta. Korporácia prišla o viac ako 200 miliárd eur, cena jednej akcie klesla vo štvrtok 3. februára o viac ako 26 percent.

Ako informovali americké médiá, prepadu predchádzalo zverejnenie štvrťročných príjmov, ktoré nedosiahli pôvodné očakávania. Soľ do rany vniesla informácia, že sa prvýkrát znížil počet aktívnych denných používateľov Facebooku, z 1,93 miliardy v 3. štvrťroku 2021 na 1,929 miliardy vo 4. štvrťroku. To vyvolalo hromadný predaj akcií.

Nejde však o jediné faktory, ktoré prispeli k takému drastickému prepadu. Facebook uviedol, že zmeny súkromia na telefónoch iPhone od korporácie Apple sťažujú sledovanie používateľov, čo v tomto roku povedie k výpadku príjmov z reklamy vo výške zhruba 8,73 miliárd eur.

Generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg taktiež priznal, že Facebooku sa nedarí úplne konkurovať čínskej aplikácii TikTok založenej na krátkych videách. Do toho treba započítať aj rastúce náklady korporácie, ktorá sa začína orientovať na vývoj pre rozšírenú a virtuálnu realitu so snahou vytvoriť sociálnu sieť novej generácie, takzvaný „metaverse“.

Hodnota majetku Zuckerberga, zakladateľa sociálnej siete Facebook, sa tak za jeden deň znížila až o 31 miliárd dolárov (27,47 miliardy eur). Bol to jeden z najväčších jednodňových poklesov bohatstva a odštartovali ho slabšie ako očakávané výsledky Meta Platforms, materskej spoločnosti Facebooku.

Pre Facebook však nie sú všetky vyhliadky čierne. Ostatné aplikácie v portfóliu, ako Instagram, WhatsApp či Messenger, zaznamenali rast používateľov, aj keď len vzhľadom na celkové čísla len v menšej miere.

Akciový zosuv korporácie Meta sa napriek všetkému radí medzi najväčšie prepady v dejinách Wall Streetu. Pokles materskej spoločnosti Facebooku so sebou tiež stiahol aj mnoho ďalších technologických titulov.

Nejde však o prvý prípad drastických poklesov pre Facebook. Podobná udalosť sa odohrala v marci roku 2018, keď sa akcie IT giganta prepadli o takmer 20 percent. Predchádzal tomu škandál o zbere osobných údajov používateľov Facebooku bez ich súhlasu spoločnosťou Cambridge Analytica.


Ďalšie články