Poprava Ujgura na biatlone či súboj hokejistu s Tibeťanom. Čínsky umelec sa pripojil k bojkotu zimnej olympiády

bojkot_peking_titulka Kolekcia NFT tokenov Peking 2022. Zdroj: reprofoto beijing2022.art/Badiucao

Okolo zimných olympijských hier, ktoré sa vo februári konajú v čínskom Pekingu, je permanentný rozruch, ktorý vo viacerých prípadoch vyústil do rôznych foriem bojkotu. Najnovšie sa k odporu pridal umelec Badiucao so svojou zbierkou digitálnych tokenov.

Čína a jej autoritatívny režim sú v poslednom období pod čoraz väčšou paľbou ľudskoprávnych aktivistov a organizácií. Tí využívajú tohtoročnú olympiádu v čínskej metropole, aby poukázali na mnohé praktiky režimu, ktorými vláda potláča základné ľudské práva.

Vizuálny umelec čínskeho pôvodu Badiucao nie je v odpore proti režimu nováčikom a už celú dekádu bojuje z exilu v Austrálii proti cenzúre, píše portál Newsweek. Sám ešte na jar roku 2020 obvinil čínsky režim zo zámerného spôsobenia pandémie.

Svojím najnovším dielom, ktorým je kolekcia NFT tokenov [digitálne umenie fungujúce podobne ako kryptomeny, pozn. red.] s názvom Peking 2022, sa chopil tematiky ZOH 2022 v Pekingu. Na piatich obrazoch poukazuje na najväčšie problémy autoritatívneho režimu.

Kompletnú zbierku si môžete prezrieť na jej oficiálnej stránke.

Tokeny zobrazujú súboj hokejistu s Tibeťanom, popravu príslušníka ujgurskej menšiny na biatlone či hráča curlingu s koronavírusom. Zbierku dopĺňa krasokorčuliar pretínajúci krvavý symbol Hongkongu a snowboardista súťažiaci na bezpečnostnej kamere.

Badiucao pôvodne päticu symbolických diel vystavoval vo viacerých lokalitách v Miami, než sa presunul do talianskeho múzea Museo di Santa Giulia v meste Brescia. Tam požiadala čínska ambasáda o zrušenie výstavy, ktoré starosta obce odmietol, informuje Newsweek. Nakoniec si za výstavisko svojho umenia Badiucao zvolil internet.

Päť digitálnych tokenov je tak možné zakúpiť si kryptomenou Ethereum. Cena bola stanovená na symbolických 0,2022 ETH, pričom desať percent celkového výnosu poputuje ako príspevok na činnosť ľudskoprávnych organizácií. Súčasťou prezentácie tokenov je okrem oficiálnej stránky autora aj jeho príspevok na Twitteri, v ktorom vyzýva olympijských sponzorov, aby si „nešpinili ruky krvou“.


Ďalšie články