Polemika o Ratzingerovi odvracia pozornosť od kardinála Marxa. Ten navrhuje diskusiu o celibáte

pápež Benedikt XVI. narodeniny narodeninová torta Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Do polemiky o emeritnom pápežovi sa zapájajú ďalší vatikanisti, preláti a komentátori. Dominovala nad témami ako eventuálne zmeny v Maltézskom ráde a možné cesty pápeža Františka napríklad do Libanonu a Maďarska. Talianska televízna šou oznámila, že v nedeľu hostí Františka, čo Vatikán nepotvrdil.

Staronové obvinenie voči emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. z krytia sexuálneho zneužívania. Predseda Nemeckej biskupskej konferencie Georg Bätzing povedal, že Joseph Ratzinger by sa mal verejne ospravedlniť za prisudzované zlyhanie, keď viedol arcidiecézu Mníchova a Freisingu.

Keď sa Ratzinger stal prefektom Kongregácie pre náuku viery, bol vraj zdržanlivý voči prípadom zneužívania, problém podceňoval, vnímal ho tak ako mnohí iní preláti ako duchovnú otázku. Vinil z toho sekulárnu spoločnosť, a nie klerikalizmus, hoci obe umožnili pedokriminalitu, myslí si americký publicista, ktorý v minulosti pracoval vo Vatikánskom rozhlase. Priznal, že prelát z Bavorska neskôr začal zneužívanie zásadne riešiť, no stále to podľa neho nebolo a nie je dosť, a preto dúfa, že pre najbližšie konkláve bude toto téma dôležitejšie.

Ratzingerova kauza však nie je čierno-biela. Ktokoľvek hľadá dôkazy či indície, bude ihneď sklamaný, komentoval správu o zneužívaní v Ratzingerovej bývalej arcidiecéze nemecký historik a publicista Michael Hesemann. Podľa dokumentu z dielne právnickej firmy mal arcibiskup zlyhať, teda nekonať „podľa noriem, respektíve vhodne“ v prípade niekoľkých kňazov.

Vtedajšia citlivosť voči tomuto problému i normy však boli úplne iné ako dnes. Otázka skôr stojí tak, či bol arcibiskup vopred a dostatočne informovaný o kňazoch z iných diecéz a jeden sa týka duchovného z iného štátu, vysvetľuje ďalej Hesemann. Ratzinger napríklad umožnil návrat kňaza do rodnej bavorskej diecézy, hoci bol v 60. rokoch minulého storočia vo väzení za „homosexuálnu pedofíliu“. Avšak po odsúdení sa pedokriminality nedopustil a do rodiska išiel hlavne na penziu, dodal historik, ktorého citovalo niekoľko komentátorov.

Navyše, v texte sú „predsudky, nesúlad medzi prezentovanými a známymi faktmi“ a isté miesto pre interpretáciu, a tak sú útoky založené na „dohadoch, ohováraní a skresľovaní“. Podľa historika dokument odvracia pozornosť od zlyhania iných, predovšetkým úradujúceho arcibiskupa Mníchova a Freisingu kardinála Reinharda Marxa. Ten pred rokom ponúkol rezignáciu za nezvládnutie zneužívania v cirkvi a niektoré obete sa pýtajú, či ju ponúkne opäť. Obvinenie sa tentoraz týka priamo aj Marxa, ktorý podľa právnikov osobne zlyhal v dvoch prípadoch.

Kardinál Reinhard Marx. Foto: TASR/AP

Ratzingerova kauza na pozadí kontroverznej synodálnej cesty v Nemecku

Namiesto rezignácie sa Marx zamyslel, či má byť celibát nutnou podmienku pre každého kňaza. „Pre mnohých by bolo lepšie, keby boli ženatí. Nielen zo sexuálnych dôvodov, ale preto, že by to bolo pre ich životy lepšie a neboli by osamelí. Musíme viesť takéto diskusie,“ povedal pre nemecký denník. Spolu s Bätzingom a inými biskupi z najpočetnejšej európskej krajiny razia kontroverznú synodálnu cestu. Tá je pre mnohých konzervatívcov nielen progresívna, ale aj schizmatická a vraj vedie k protestantizácii katolíckej cirkvi. Synodálny súputník z Luxemburska kardinál Jean-Claude Hollerich nedávno pripustil, že by bol otvorený zmene učenia cirkvi o homosexualite.

Terajšia obžaloba je „absurdná, paradoxná a nespravodlivá“, tvrdí bývalý predseda Talianskej biskupskej konferencie kardinál Camillo Ruini. Ratzingera dobre pozná ako úprimného a pokorného človeka. Svedomie by mu nedovolilo prijať vysoké funkcie, ak by mal naozaj výčitky, hájil bavorského pápeža v denníku Il Foglio. Ruini sa sťažoval, že sa mediálny oheň v otázke pedofílie koncentruje na cirkev, ktorá sa má chrániť pred sebapoškodzovaním. Pripomenul i mocenský boj proti vernosti magistériu, ktorý rozdeľuje cirkev.

„Žiaľ, vo vnútri cirkvi v Nemecku je už mnoho rokov silný prúd, ktorý je v rozpore s teologickou, pastoračnou a duchovnou orientáciou emeritného pápeža. Takáto atmosféra prispieva k možným obvineniam, ktoré by inak len ťažko mali priestor.“

Svojho učiteľa sa zastali aj jeho bývalí žiaci a nasledovníci združení v takzvanom „Schülerkreis“ (okruh študentov), pre ktorých bol Ratzinger vždy verný svojmu mottu „Spolupracovník pravdy“.

Nové správy o zneužívaní a výročia

Správu o zneužívaní v cirkvi od roku 1950 tento týždeň predstavili na Novom Zélande. Pedokriminality sa malo dopustiť 14 percent kňazov, no dokument píše, že viacerí agresori neboli identifikovaní. Hlásenia o kňazoch neviedli vždy k žalobe alebo k preskúmaniu ich správania. Na vypracovanie podobnej správy sa pripravuje Talianska biskupská konferencia, naznačil jej predseda kardinál Gualtiero Bassetti.

Spomedzi výročí, ktorým sa venovali vatikanisti, pripomeňme Medzinárodný deň ľudského bratstva zo 4. februára, a to, že 6. februára pred 100 rokmi sa pápežom stal Achille Ratti. Zvolil si meno Pius XI.

Citát týždňa

Vyberáme z komentára historika Hesemanna, ktorý obvinenia voči Ratzingerovi považuje za nepodložené:

„V každom prípade ukazujú, že cirkev sa stala citlivejšou pri riešení zneužívania, čo je dobre. A to sa stalo vďaka činnosti Benedikta XVI. O to absurdnejšie a zákernejšie je, ak sa teraz považuje za vinníka.“


Ďalšie články