Kadyrovovo komando zaútočilo na rodinu ruského sudcu. V uliciach Grozného ho podporilo 400-tisíc ľudí a podržal ho Putin

Na snímke tanečníci v čečenských národných krojoch oslavujú znovuzvolenie čečenského regionálneho lídra Ramzana Kadyrova v ruskom Groznom v pondelok 20. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Provládny protest na podporu Ramzana Kadyrova, ktorý Čečensku vládne železnou rukou už 15 rokov, sa konal len deň pred jeho pôvodne neplánovaným stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Načasovanie pozvánky do Kremľa naznačuje možné znepokojenie ruského lídra zo stále asertívnejšieho prenasledovania Kadyrovových oponentov. Trúfol si aj na rodinu ruského sudcu. Hoci si Kadyrov dovoľuje zasahovať aj za hranicami Čečenska, môže sa naďalej spoliehať na podporu Kremľa.

„Chcem vyjadriť svoju vďačnosť a uznanie môjmu čečenskému národu, ktorý dnes jasne a jednoznačne vyjadril svoju pozíciu voči protináboženskému a extrémistickému vystupovaniu. Bez akýchkoľvek pochybností sa dnes každý účastník mítingu stal ochrancom islamu a každý z jeho dnešných krokov bol uskutočnený na ceste ghazavátu,“ napísal v stredu na sociálnej sieti VKontakte Kadyrov. Ghazavát je takzvaný malý džihád, teda ozbrojený boj za vieru. Popri ňom existuje aj takzvaný veľký džihád, ktorý je vnútorným duchovným bojom každého veriaceho za sebazdokonalenie.

Reagoval tak na nepovolenú demonštráciu proti rodine ruského federálneho sudcu Saidia Jangulbajeva, ktorý sa prednedávnom stal terčom hnevu hlavy Čečenskej republiky, ako znie oficiálny titul Kadyrova. Na stredajšom proteste sa podľa odhadov ruských médií zúčastnilo až 400-tisíc osôb, prevažne mužov. Ak by sa číslo potvrdilo, išlo by o prakticky celú mužskú populáciu tejto severokaukazskej republiky. Metropola Groznyj má podľa oficiálnych údajov len 324-tisíc obyvateľov. Hoci demonštrácia bola z pohľadu ruskej legislatívy neohlásená, teda nelegálna, federálne úrady vyhlásili, že nemôžu identifikovať jej organizátorov ani nikoho potrestať.

Impulzom k protestu sa stal nedávny spor Kadyrova s rodinou ruského federálneho sudcu Saidiu Jangulbaieva, ktorého syn Abubakar je známym miestnym ochrancom ľudských práv z organizácie Komisia proti mučeniu. Spor začal eskalovať 21. januára, keď do bytu Saidia Jangulbaieva v Nižnom Novgorode vtrhli príslušníci čečenských bezpečnostných zložiek, sudcu zbili a jeho ženu Zaremu nasilu odvliekli do Čečenska. Saidia Jangulbaiev aj s dcéru hneď na druhý deň opustil Rusko. Tento prípad vyvolal veľký záujem nielen ruských, ale aj zahraničných médií. Hoci Kadyrovove komandá zatýkajú a unášajú odporcov svojho lídra po celom Rusku už roky prvýkrát si trúfli na rodinu vysokopostaveného predstaviteľa ruskej súdnej moci.

Kadyrov v nasledujúcich dňoch svoj nebývalý vplyv a sebavedomie aj mimo hraníc Čečenska demonštroval ešte viac. Za teroristov, ktorých treba zatknúť, označil aj člena Rady pre ľudské práva pri prezidentovi Ruskej federácie Igora Kaľapina a taktiež novinárku denníka Novaja Gazeta Elenu Milašinovú. Milašinová medzitým už v obavách o svoj život ušla z Ruska. Kremeľ ústami hovorcu Dmitrija Peskova reagoval na Kadyrovove vyhrážky mimoriadne mierne, pričom poukázal, že hlava Čečenskej republiky má na ne právo. Viac o prípade si môžete prečítať v predošlom článku Štandardu na túto tému. Rétorika Grozného sa naďalej vyostruje.

Krvná pomsta a rezanie hláv

Prvého februára vyhlásil poslanec ruskej Štátnej dumy a blízky spolupracovník Kadyrova Adam Delimchanov, že voči rodine Jangulbajevovcov vyhlasuje krvnú pomstu. „Vedzte, že dňom aj nocou, bez ohľadu na naše životy, majetok a potomstvo, vás budeme prenasledovať, až kým vás nepozabíjame a neodrežeme vám hlavy. Medzi nami je nenávisť a krvná pomsta… Týka sa to aj každého, kto toto video preloží do ruštiny,“ vyhlásil vysokopostavený politik na Instagrame s tým, že zamýšľaný čin vykonajú, aj keď proti nim budú „všetky zákony sveta“.

Treba zdôrazniť, že krvná pomsta podľa pravidiel adatu (predislamského kaukazského zvykového práva) je trochu iná, ako ju poznáme z mafiánskych filmov. Kaukazská krvná pomsta sa nevzťahuje len na páchateľa, prípadne páchateľov činu, ktorý ju vyvolal, ale na všetkých mužských príslušníkov ich tajpu, čo je označenie severokaukazského rodinného klanu.

Klan „Keloi“, do ktorého patrí aj Jangulbajevova rodina, na túto situáciu reagoval demonštráciou na podporu Kadyrova v obci Goity. Na akcii členovia tajpu zavrhli Jangulbajevovovcov a oficiálne sa pripojili k lovu na nich. Ide o tradičný spôsob, akým sa slabšie klany podľa adatu môžu vyhnúť krvnej pomste so silnejším tajpom. Kadyrovov klan „Benoj“ pritom patrí k historicky najväčším, pričom za vlády Kadyrovcov sa stal prakticky všemocným.

Na koberčeku či na terapii?

V čase narastajúceho napätia v Čečensku dostal Kadyrov 3. februára pozvánku do Kremľa. Predmetom rozhovorov s Putinom mala byť podľa Peskova ekonomická situácia v Čečensku. Dá sa však predpokladať, že Putina viac zaujímala Kadyrovova narastajúca asertivita. Peskov totiž len niekoľko dní pred stretnutím poprel, že by sa malo konať.

Z hľadiska ekonomickej situácie Čečenska za niekoľko dní nedošlo k žiadnej radikálnej zmene. Masovú demonštráciu možno v tomto kontexte považovať za snahu Kadyrova ukázať, že republiku drží pevne vo svojich rukách a má ju pod kontrolou. To je primárna úloha, ktorú od neho Kremeľ očakáva. Skutočnosť, že nebola ohlásená, v kombinácii s jej rozsahom, naznačuje dve veci. Kadyrovov režim narýchlo improvizoval, pričom dokázal aj v takýchto podmienkach demonštrovať schopnosť rôznymi metódami vrátane nátlakových mobilizovať celú čečenskú spoločnosť podľa svojej vôle.

Aj miestni ruskí experti sa zhodujú, že kým sa Kadyrovovi darí plniť ruské zadanie, nemusí sa o svoju pozíciu báť napriek narastajúcej asertivite. Pozvanie do Kremľa preto hodnotia skôr ako snahu Putina čečenského lídra upokojiť. „Pre Kadyrova to bola určitá psychoterapia. Zároveň si však musíme uvedomiť, že Kadyrov a celý systém riadenia Čečenska je veľmi dôležitým elementom Putinovho štátu ako takého. Bolo by naivné očakávať niečo radikálne. Môžeme očakávať určitú korekciu v správaní. Avšak celkovo má čečenský režim vysoký stupeň stability,“ povedal ruský analytik Jevgenij Minčenko.


Ďalšie články