Pomáhať, chrániť a lobovať za vojská USA. Polícia SR kritikov obrannej dohody vyháňa z Facebooku

Protivládny protest na Hlavnej ulici v Košiciach Konflikt protestujúcich s policajnými zložkami po skončení protivládnych protestov na Hlavnej ulici v Košciach 1. septembra 2021. Ilustračné foto: TASR/Roman Hanc

Informovanie o masívnych korupčných kauzách, záťahoch na drogových dílerov a extrémnych cestných pirátov správcov facebookovej stránky polície už asi omrzelo. Inštitúcia, ktorú živia peniaze daňových poplatníkov, sa väčšine Slovákov trestuhodne vysmiala do tváre.

Oficiálne facebookové komunikačné kanály Polície SR sú už niekoľko rokov semenišťom pomerne kurióznych príspevkov. Tie ju čoraz viac odkláňajú od úloh taxatívne vymedzených v zákone o policajnom zbore a posúvajú do roviny ideologického aktivizmu.

Niekedy to skončí trápnym pocitom a ťukaním si po čele alebo, ako na to Štandard upozornil v dávnejšom článku, priamo šírením manipulatívnych informácií.

Ako však ukazuje jej najnovší počin, stránka polície stále dokáže prekvapiť. Nech prehovoria géniovia v uniformách sami: „Amerika ďakuje Slovensku! Každý Slovák, ktorý je na americkom Facebooku, zbožne podporuje USA! Slováci, ešte viac používajte Facebook, nech sa Yankees sypú doláre! Thank You, Slovensko!“

Text v tomto znení sa na stránke polície objavil na obrázkovom podklade, ktorý tvorila vlajka Spojených štátov. V popise príspevku sa jej administrátor snažil navodiť dojem, že samotným pôsobením na Facebooku Slováci podporujú americkú armádu. Ako? Táto technologická firma vraj totiž odvádza dane do štátnej kasy, ktoré americká administratíva prerozdeľuje aj ozbrojeným silám.

Na prvý pohľad všetko sedí. Iné je to pri tom druhom a každom ďalšom pohľade, kedy už mozog začína vyvíjať aspoň minimálnu aktivitu.

Tá totiž poodhalí, že tento myšlienkový kvázi humorný konštrukt je tak deravý, že problémom nie je spochybniť ho, ale to, kde pri tom kvante očividných demagogických hlúpostí vôbec začať.

V prvom rade, pôsobením na Facebooku nepodporujete nikoho iného ako Facebook. Medzi ním ako súkromnou firmou a súčasnou/bývalou vládou USA ako zložkou verejnej moci nie je znamienko rovná sa. Naopak, jedna druhej sa v poslednom období okrem iného vyhráža súdnymi procesmi, pričom osobnosti od vládnych demokratov najpoužívanejšiu sociálnu sieť na svete dokonca obviňujú z ničenia demokracie.

Po druhé. Nie je tajomstvom, že technologickí giganti v plnení daňových povinností zrovna neexcelujú. Podľa britského denníka Guardian zaplatil Facebook za poslednú dekádu dane v súčte iba 16,8 miliardy amerických dolárov, teda v priemere 1,68 miliardy dolárov ročne. Aj keby všetky tieto peniaze USA minuli na svoj takmer 800-miliardový ročný vojenský rozpočet, stále by šlo len o omrvinky.

Rovnica, podľa ktorej podpora amerického Facebooku znamená podporu americkej zahraničnej politiky, však nie je dobrá ani len ako vtip. Podľa tejto logiky je slovenská polícia s jej odberom ruského plynu a čínskej elektroniky ukážkovým podporovateľom východných autokracií.

Predstavte si však páni administrátori policajnej FB stránky, že dokonca existujú ľudia, ktorí využívajú aj americké verejné služby ako školy a nemocnice, platia Washingtonu dane, no pritom nie sú so zahraničnou politikou Spojených štátov stotožnení. Šok, však? Volajú sa Američania a žijú v USA. Skúste sa spýtať napríklad konzervatívca Tuckera Carlsona alebo ľavičiara Noama Chomského.

Je škandalózne, že z najdôležitejších inštitúcií štátu, ktorého hlavní predstavitelia majú plné ústa slov o škodlivej polarizácii spoločnosti, prichádza na naše obrazovky takáto prízemná politická agitácia. Pripomeňme tiež, že polícia reagujúca práve na polemiky okolo obrannej dohody s USA týmto ťahom otvorene bojuje proti postoju väčšiny Slovákov. Podľa čerstvého prieskumu si prítomnosť vojsk USA na našom území totiž neželajú takmer dve tretiny z nich.

Horšia vec ako propaganda je stupídna propaganda a horšia ako stupídna propaganda je stupídna propaganda za naše peniaze. Dokonca si ňou nepomáhajú ani samotní ideológovia za policajnou facebookovou stránkou. Ako správne podotkol kolega Daniška, najväčšie antipatie k USA medzi Slovákmi prevládali práve v časoch, keď bola zahraničná politika našej vlády nasmerovaná čo najviac proamericky.

Ak by v alternatívnej dimenzii stránke Polície SR šéfoval proamerický Andrej Danko skrížený s Aeronetom, nevyzeralo by to inak.


Ďalšie články