Fico obviňuje vládu z ignorovania vysokých cien palív. SaS mu pripomína ceny, keď bol premiérom

Robert Fico a Erik Kaliňák. Foto: reprofoto/Facebook Robert Fico a Erik Kaliňák. Foto: reprofoto/Facebook

Za koho vlády bol drahší benzín a na koho pleciach leží vina? Opozičná strana Smer-SD obviňuje súčasnú slovenskú vládu z ignorovania vysokých cien pohonných hmôt. Koaličná SaS pripomína Ficovi ceny benzínu za jeho jednofarebnej vlády v roku 2012.

Rastúce ceny pohonných hmôt sa stali predmetom politického boja. Opozičný Smer na sociálnych sieťach kritizuje súčasnú vládu, ktorá vraj kašle na Slovákov a nechráni občanov pred vlnami zdražovania.

Vo videu uverejnenom na Facebooku je bývalý premiér a predseda Smeru Robert Fico spolu s Erikom Kaliňákom na čerpacej stanici Slovnaft. Na snímke upozorňujú na cenu benzínu na Slovensku v porovnaní s okolitými krajinami, kde sa prijímajú opatrenia proti zdražovaniu.

Na Slovensku natankoval líder Smeru liter 95-oktánového benzínu za 1,53 eura, zatiaľ čo podľa fotiek z Poľska stojí u našich severných susedov liter rovnakého paliva 1,15 eura. „Slováci oddnes zaplatia pri natankovaní plnej nádrže o 20 eur viac ako naši susedia v Poľsku, kde vláda nekompromisne bojuje so zdražovaním,“ uvádza sa v príspevku, ktorý uverejnil Erik Kaliňák.

Na video reagovala nasledujúci deň koaličná Sloboda a solidarita, konkrétne ich mládežnícke krídlo. Mladí Saskári upozornili, že v roku 2012 za jednofarebnej vlády Smeru dosahovali ceny pohonných hmôt ešte vyššiu úroveň.

Odvolávajú sa na údaje Štatistického úradu SR na stránke Benzin.sk, podľa ktorých stál 25. mája 2012 liter benzínu 95 až 1,568 eura. Situáciu dali zároveň do kontrastu so vtedajšou a terajšou priemernou mzdou.

„Ujo Robo si trochu strelil do kolena… Bohužiaľ, v samom rozrušení, ako to zasa dobre vymysleli, zabudli na to, že za Ficovej jednofarebnej vlády v roku 2012, boli pohonné hmoty ešte drahšie ako sú dnes. A, samozrejme, ani vtedajšie platy sa na tie dnešné nechytali,“ napísala stránka Mladí SaSkári. Priemerná mzda v roku 2021 predstavovala 805 eur, za rok 2021 to bolo 1 163 eur.

Treba ešte podotknúť, že kým priemerná ročná cena ropy Brent na svetových trhoch v roku 2012 bola 111,7 amerického doláru za barel, jej cena na začiatku februára roku 2021 bola 89,5 dolára za barel.

Ceny palív rastú už dlhé mesiace a lacné tankovanie zo začiatku pandémie koronavírusu sa zrejme tak skoro nevráti. Zdražovanie podľa analytikov súvisí s obnovovaním ekonomickej a priemyselnej činnosti, svoju rolu hrá aj rastúca inflácia.

Zásah do cenovej hladiny urobila aj dohoda kartelu OPEC, ktorý počas pandémie znížil ťažbu ropy so snahou stabilizovať trh. So stúpajúcim dopytom sa ťažba opäť rozbehla, nedokáže však ešte adekvátne pokryť súčasnú spotrebu. K ďalším faktorom drahších palív patrila aj minuloročná hurikánová sezóna či efekt zelenej politiky Európskej únie.


Ďalšie články