Majster alkohol v novom dánskom filme Chľast

chlast Mads Mikkelsen vo filme Chľast. Foto: ČSFD

Alkoholu rozumejú Škandinávci azda ešte lepšie ako kriminálnym trilerom. Dôkazom je aj nový film Chľast. V Dánsku patrí medzi najnavštevovanejšie filmy. Rýchlo pochopíte prečo.

Napriek obmedzeniam sa počas prvého víkendu predalo viac ako 100-tisíc vstupeniek, čo je v Dánsku najviac za posledných sedem rokov. Je to tohtoročný film, na konte má viacero ocenení za najlepší film, scenár, réžiu a hlavný hrdina Mads Mikelsen získal aj ocenenie v kategórii najlepší herec. Ceny zbiera po viacerých festivaloch vrátane Európskych filmových cien či festivalu San Sebastián.

Už podľa názvu je jasné, čo nás čaká. Martin, učiteľ na strednej škole, je znudený svojím životom. Rozpadá sa mu manželstvo, žiaci sa sťažujú, že ich nevie pripraviť na skúšky. Do toho mu príde nová životná výzva, hlavný hrdina filmu sa jej chytí a vyzerá to tak, že všetko sa obracia k lepšiemu. 

Martin s jeho troma kamarátmi začnú testovať teóriu nórskeho psychológa, podľa ktorej by sa mal človek narodiť s určitou dávkou alkoholu. Psychológ tvrdí, že pol promile alkoholu zmierňuje problémy, znižuje stres a otvára našu kreativitu. Ľudia sú vtedy uvoľnenejší a pohotovejší. Príkladom sú pre nich známi a úspešní ľudia, ako napríklad Ernest Hemingway, ktorý vraj pil do ôsmej hodiny večer, potom prestal, aby mohol na druhý deň písať. 

Takto nejako to mali pôvodne naplánované aj štyria učitelia strednej školy. Piť mali iba počas dňa, išlo predsa o výskum. Po ôsmej hodine a cez víkendy nemali piť vôbec. Zo začiatku sa všetko javilo nádejne. Každý z nich dokonca cítil určitý úspech pri svojej práci.

Martin opäť hľadá cestu aj k svojej manželke, s ktorou sa odcudzili. Vďaka pol promile v krvi zarezervuje pre svoju rodinu plavbu kajakom. Inak by sa k tomu asi neodhodlal. Napriek tomu, že počas dovolenky nepije a neudržuje si hladinku ako počas týždňa, je komunikatívny, spoločenský, zjavne to teda nie je len v alkohole, ako si pôvodne myslel. Len to Martinovi v tej chvíli akosi nedochádza. 

Výskum prechádza postupne do ďalšej fázy, v ktorej už naši kamaráti testujú novú hranicu, že na každého môže pôsobiť iné percento alkoholu. Martin začína piť viac. Do školy nejde s pol promile, ako to bolo doteraz, ale už je to 1,2 promile. Znovu mal náš hrdina pravdu, vyššie percento alkoholu mu dodalo väčšiu odvahu. Ale už to na ňom začína byť vidieť. Vidíme nekoordinované pohyby, ale inak to v triede funguje: medzi žiakmi sa stáva ešte viac úspešnejším a obľúbenejším. 

Ako to už pri vytváraní závislostí býva, človek chce stále viac a viac. Štyria kamaráti prechádzajú do tretej fázy, ktorú nazvali Škodlivá konzumácia alkoholu. Presúva sa to mimo pracovnej doby. Presne tak, ako by ste čakali, pijú viac, majster alkohol sa prejavuje. Keď sa pri pol promile zdali byť na svojom vrchole, pri nadmernom pití, to bol presný opak. Neovládajú svoje telo a robia veci, ktoré by za iných okolností neurobili, nepovedali. 

Výskum sa končí. Je len tenká hranica medzi ovládaním pitia alkoholu a medzi tým, keď už vládne alkohol. A nie každý túto hranicu dokáže ustrážiť. V tej chvíli cítime prázdnotu ako hlavní predstavitelia filmu.

Film Chľast. Foto: ČSFD

Napriek tomu, že vo filme je alkohol predstavený aj ako zdroj zábavy, poukazuje aj na jeho temnejšie stránky. Naše domáce štatistiky hovoria jasne. V minulom roku bolo na Slovensku v psychiatrických ambulanciách vyšetrených 30 203 osôb, z ktorých bolo viac ako 75 percentám diagnostikovaný syndróm závislosti od pitia alkoholu.

Alkohol zvyšuje aj riziko samovrážd. V roku 2019 spáchalo samovraždu 498 ľudí, z toho 40 percent bolo vykonaných s alkoholom alebo inou návykovou látkou v krvi. 

Tento končiaci sa rok, môžu byť štatistiky aj pre koronakrízu, ktorá postihla Slovensko, ešte vyššie. Ročne sa na alkohol minie viac ako jedna miliarda eur, čo v priemere vychádza 200 eur na slovenskú domácnosť. 

Optimálna hladinka zjavne stále láka mnohých. Nielen im sa oplatí pozrieť si dánsku drámu.


Ďalšie články