Zaspávajú vaše deti pri svetle alebo pozerajú pred spaním do obrazovky? Robíte chybu

23270719822_253c099ea7_o Ilustračný obrázok. Foto: Donnie Ray Jones/Flickr.com

Nedávna štúdia z University of Colorado naznačuje, že aj mierne vystavenie slabému svetlu môže narušiť spánok dieťaťa.

Patríte k tým, ktorí zaspávajú s mobilom v ruke alebo pri pozeraní seriálu? Ak chcete mať skutočne kvalitný spánok, s týmito návykmi by ste mali prestať. Zloženie aj intenzita svetla, ktorému vystavujete svoje telo pred spánkom, negatívne ovplyvňujú jeho kvalitu.

Najnebezpečnejšie je v tomto smere takzvané modré svetlo z digitálnych technológií. Zamedzuje vyplavovaniu melatonínu (hormón spánku). Najmenej melatonínu máme počas dňa a najviac (80 percent) ho produkuje telo v čase medzi 22:00 až 2:00 ráno. Čím je tma okolo nás väčšia, tým viac melatonínu prúdi v tele.

Keď máme v tele málo melatonínu, máme problém zaspať alebo trpíme nekvalitným spánkom. Tento hormón tiež prispieva k vyrovnaniu hladiny kortizolu, ktorý je zodpovedný za stres. Vysoká hladina kortizolu narúša spánkové vzorce. Okrem toho upravuje melatonín náš cirkadiánny rytmus – systém, ktorý riadi cyklus spánku a bdenia.

Deti sú ešte citlivejšie, upozorňujú odborníci

Mnoho rodičov zvykne nechať pri malých deťoch zapnutú nejakú formu svetla, aby sa tie nebáli alebo sa nezľakli pri prebudení. Z výskumu publikovaného v Journal of Pineal Research však vyplýva, že svetlo pred spaním negatívne ovplyvňuje kvalitu detského spánku.

Keď svetlo dopadne na sietnicu oka, signál sa prenesie do časti mozgu nazývanej suprachiazmatické jadro. To koordinuje veľa vecí vrátane nočnej produkcie melatonínu. Ak sa vystavíme svetlu večer, keď sa melatonín prirodzene zvyšuje, môže to spomaliť alebo zastaviť jeho produkciu. Tým sa oneskorí schopnosť tela prejsť do biologickej noci.

Citlivosť na svetlo môže byť u detí väčšia ako u dospelých. Naši najmenší majú paradoxne väčšie oči. Ich zreničky a šošovky dokážu zachytiť viac svetla. Nedávna štúdia ukázala, že cez oko deväťročného dieťaťa prechádza 1,2-krát viac modrého svetla ako cez oko dospelého človeka.

„Deti nie sú len malí dospelí,“ vysvetľuje vedúca výskumu Monique LeBourgeoisová, ktorá sa zaoberá cirkadiánnou biológiu malých detí. „Táto zvýšená citlivosť na svetlo ich môže urobiť ešte náchylnejšími na poruchy spánku a cirkadiánneho systému,“ upozorňuje špecialistka.

Pred spaním uberte svetlo a deťom nepovoľte pozerať do mobilu

Tím zaradil do deväťdňovej štúdie presne 36 detí vo veku od troch do piatich rokov. Na zápästie im dali náramky na monitorovanie spánku a vystavenia svetlu v noci. Prvých sedem dní udržiavali rodičia u detí stabilný spánkový režim, aby sa ich cirkadiánne rytmy zladili a aby sa im každý večer v rovnakom čase zvyšovali hladiny melatonínu.

Na ôsmy deň tím umiestnil na okná čierny plast, čím minimalizoval prísun svetla do miestnosti, kde deti spali. Každému dieťaťu odoberali vedci každú pol hodinu od skorého popoludnia až do spánku vzorku slín. To im umožnilo získať základnú predstavu o tom, kedy sa prirodzene začala biologická noc detí a aké mali hladiny melatonínu.

Posledný deň sa každé dieťa hodinu pred spaním hralo hru na svetelnom stolíku v polohe, ako keď niekto pozerá na rozsvietený telefón alebo tablet. Výsledky ukazujú, že toto vystavenie svetlu znížilo u detí hladiny melatonínu o 70 až 99 percent v porovnaní s predchádzajúcou nocou.

Ani 50 minút po zhasnutí svetla nezačalo množstvo melatonínu u väčšiny testovaných detí stúpať.

„Naše zistenia dokopy naznačujú, že u detí predškolského veku vedie vystavenie svetlu pred spaním, dokonca aj pri nízkej intenzite, k silnému a trvalému potlačeniu melatonínu,“ hovorí Lauren Hartsteinová z Laboratória spánku a rozvoja americkej University of Colorado.

Čo teda majú rodičia robiť, ak chcú, aby im deti kvalitne spali? Podľa autorov štúdie určite nemusia držať deti pred spaním v absolútnej tme. Mali by však obmedziť svetlo na minimum a dozrieť na to, aby sa deti aspoň tri hodiny pred spaním nepozerali do žiadnej obrazovky.


Ďalšie články