Prezidentkin prejav k Ukrajine vznikol na počítači Tomáša Valáška z PS

Èaputová vystúpila s vyhlásením v súvislosti s napätou situáciou na Ukrajine Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie k situácii na Ukrajine v Bratislave 1. februára 2022. Foto: Jakub Kotian/TASR

Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej k situácii na Ukrajine vznikol na počítači nezaradeného poslanca Progresívneho Slovenska Tomáša Valáška. Valášek v minulosti pôsobil ako veľvyslanec SR pri NATO. Hlava štátu hovorí o nedorozumení.

Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej o napätí na Ukrajine vznikol na počítači poslanca Tomáša Valáška. Upozornil na to portál Refresher, ktorý citujú viaceré médiá.

Zistenie vyplýva z charakteristík digitálneho dokumentu dostupného na oficiálnej webovej stránke prezidentskej kancelárie.

Čaputová sa pred voľbami v roku 2019 sama priznala, že jej najslabšou stránkou je zahraničná politika a že sa v nej spoľahne na poradcov.

Prezidentský palác v reakcii na kauzu uviedol, že ide o nedorozumenie. Prejav vraj písala poradkyňa prezidentky Jana Kobzová, ktorá je manželkou poslanca, a to na počítači, ktorý údajne používajú obaja manželia.

Valášek sa pre Refresher nechcel vyjadriť, či na tvorbe textu participoval. Podľa kritikov je však ťažko uveriteľné, že dvaja vysoko nadpriemerne zarábajúci ľudia používajú na prácu ten istý počítač.

„Nemôžeme si dovoliť vystupovať ako nerozhodný alebo slabý článok na východnom krídle Aliancie. V situácii, ako je táto, potrebujeme v prvom rade podporovať jednotu a súdržnosť a, samozrejme, našu ochotu ďalej prispievať ku kolektívnej bezpečnosti,“ povedala okrem iného v danom prejave.

Tomáš Valášek je bývalým veľvyslancom SR pri NATO a patrí medzi najpresvedčenejších obhajcov atlantického smerovania u nás. Do vysokej politiky vstúpil po boku exprezidenta Andreja Kisku. Neskôr po turbulenciách v strane Za ľudí prestúpil do mimoparlamentného Progresívneho Slovenska.

Progresívne Slovensko je zároveň materskou stranou Zuzany Čaputovej.

Rozhorčenie už prúdi tak z koalície, ako aj z opozície. K téme sa vyjadril aj expremiér a terajší minister financií Igor Matovič (OĽaNO). „‘Nadstranícka‘ prezidentka. Strašná hanba,“ napísal na sociálnej sieti. „Dokazuje to, že má na ňu zásadný vplyv jej domovská neoliberálna strana,“ nechal sa počuť podpredseda Smeru Ľuboš Blaha.


Ďalšie články