Dá sa Djokovič napokon zaočkovať? Odpoveď naznačuje jeho životopisec

ATP privítala rozhodnutie súdu v prípade Djokoviè, vyzvala na oèkovanie Foto: TASR/AP

Nechcel sa dať zaočkovať, a tak nemohol hrať na Australian Open. Zdá sa, že tenisová hviezda napokon zmenila názor. Tvrdí to životopisec Novaka Djokoviča.

Pred dvoma týždňami športovým svetom otriasla strhujúca dráma. Srbská tenisová jednotka do Austrálie priletela, ale na turnaji ATP napokon nehrala. Austrália vyžadovala očkovanie, ktoré neabsolvoval.

Djokovič najprv tvrdil, že má zdravotnú výnimku. Potom zas argumentoval tým, že krátko pred turnajom mu vyšiel pozitívny test na covid. Aj táto teória mala nezrovnalosti. Téme sme sa v Štandarde venovali napríklad tu.

Novak Djokovič najprv výnimku dostal od štátu Viktória, napokon ju však po súdnych sporoch federálna austrálska vláda nadobro aj s vízami zrušila. Tenisový fenomén s 20 grandslamovými titulmi bol deportovaný do vlasti, na turnaji si nezahral ani set. Stal sa tým symbolom odporcov vyžadovania očkovania.

Nadal pokoril Djokoviča aj Federera

V strhujúcom finále Australian Open napokon zvíťazil Rafael Nadal. Víťazstvo malo osobitný punc, keďže získal 21. grandslamový titul. Predbehol tým Djokoviča aj Rogera Federera. Všetci traja mali pred turnajom zhodne 20 najcennejších tenisových trofejí.

Práve večné súperenie, v ktorom španielsky tenista získal navrch, údajne viedlo Djokoviča k zmene názoru. Ďalším dôvodom mal byť fakt, že nasledujú ďalšie tenisové turnaje, ktoré si očkovanie stanovili ako podmienku účasti, na jar Roland-Garros, ale neskôr aj US Open.

Životopisec hovorí o zmene názoru

Spisovateľ Daniel Müksch napísal o Djokovičovi biografiu. Tvrdí, že hoci tenista bol predtým proti štepeniu, napokon pod tlakom okolností zmenil názor. „Podľa toho, čo počujete z jeho okolia, si myslím, že sa zaočkuje. Možno k tomu prispelo aj finále v Melbourne. A 21. víťazstvo Rafaela Nadala ho k tomu bezpochyby tlačí,“ povedal pre nemecké médiá životopisec.

Djokovič k víťazstvu Nadalovi na Australian Open zablahoželal. Je však známe, že je veľmi súťaživý a má horúcu krv. Kým pred turnajom bol so Španielom zarovno, po ňom o prvenstvo v počte titulov prišiel.

Podľa životopisca Djokovičovi prekážalo, že jeho otec z neho urobil „mučeníka slobody“, ale neodvážil sa mu verejne protirečiť, pretože je tak vychovaný. Müksch tiež tvrdí, že sa tenistovi nepáčila prehnaná reakcia krajanov, keď sa sporil s austrálskymi úradmi, píše francúzsky denník Le Figaro.

Informáciu zaznamenal aj britský portál Daily Mail. Ten si však zároveň všíma, že Mükschova biografia o tenistovi bude vydaná v marci. Spisovateľ sa na jednej strane dlho pohyboval v blízkosti Djokoviča, prekvapivé tvrdenie o očkovaní je však zároveň garanciou publicity len mesiac pred vydaním knižnej novinky.


Ďalšie články