Veľmi ťažké dni pred nami. Nemocnice budú žať úrodu oneskorených reakcií, píše primár Kulkovský

prvé oèkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Foto: Ján Krošlák/TASR

Necelé dva mesiace po prvom celoplošnom testovaní, ktoré malo byť podľa premiéra atómovou zbraňou na nový koronavírus, počty pozitívne testovaných aj hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19 narastajú a unavení zdravotníci volajú v zúfalstve o pomoc.

Od začiatku pandémie do 27. decembra sa novým koronavírusom nakazilo na Slovensku dovedna viac ako 168-tisíc ľudí. 120-tisíc sa už vyliečilo, ale aktívnych prípadov po novembrovom poklese opäť pribúda a je ich momentálne takmer 47-tisíc. Z toho vyše 2 400 je v nemocniciach, čo popri iných hospitalizáciách predstavuje veľký nápor na slovenské zdravotníctvo.

Na pľúcnu ventiláciu je napojených 209 ľudí. Na oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) leží 150 pacientov s ochorením Covid-19 a na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je ďalších 190 chorých.

Čo sa týka hospitalizácií, najhoršie sú na tom na Slovensku Nitriansky a Trenčiansky kraj, kde sa nemocnice boria s najvyšším počtom pacientov s diagnostikovaným novým koronavírusom.

Primár Interného oddelenia NsP v Považskej Bystrici Milan Kulkovský, ktorý upozorňoval, že antigénové testy robia nemocniciam problémy, teraz prináša svedectvo z nemocnice, kde sa starajú o pacientov s Covid-19.

Svedectvo z prvej línie

„Ťažko hľadám slová, ktorými by som opísal svoje pocity. Ono by to až také ťažké nebolo, keby som nechcel byť slušný. Pár slov by stačilo,“ píše Kulkovský v úvode svojho povianočného facebookového statusu. V ňom opisuje službu, ktorú mal v nemocnici na Štefana. Preberal ju s tým, že jeho kolegovia za predošlých 24 hodín prijali dovedna 16 akútnych pacientov s Covid-19. Z nich väčšina mala zápal pľúc a dvaja do rána zomreli.

Primár Interného oddelenia NsP v Považskej Bystrici varuje, že v nemocnici im zostáva už len minimum lôžok pre akútnych pacientov.

„Na urgentom príjme sme až na malé prestávky nonstop. Oddelenie riešime cez telefón. Okolo obeda si uvedomím, že som ešte nepil. Kolegyňa je na tom ešte horšie. Covid pacienti sa striedajú s tými negatívnymi, fiktívnu hru v počte vyhrávajú tí covidoví,“ píše Kulkovský.

K pacientom pozitívnym na Covid-19 musia zdravotníci pristupovať v ochrannom obleku, k ostatným „len“ s respirátorom a v rukavičkách. Primár priznáva, že zdravotníkom je už občas do plaču. „Zvonček, ktorým nám svoj príchod oznamujú zakuklení záchranári, nám už pekne lezie na nervy. Darmo lovím v pamäti, na tak zlú službu si nespomínam. Rezignujem. Ventilujem sa podstatnými menami,“ opisuje lekár svoje pocity z prvej línie.

Všetci lekári sú zrazu infektológovia

Akútny infarkt odoslaný kolegom v martinskom kardiocentre Kulkovský označuje za „príjemné necovid osvieženie“ služby a spomína na časy, keď skutočne v nemocnici robil to, na čo sa celý život špecializoval, teda internistu.

„Teraz sme všetci infektológovia. Bez atestácie, bez skúsenosti, ale s odhodlaním. Prispôsobujeme sa aktuálnej situácii. Reprofilizovať môžeme aj celú nemocnicu. Kvantita nad kvalitu. Hanbím sa za to, že som toho súčasťou,“ priznáva Kulkovský.

Na druhej strane však primár dodáva, že pri tom, v akom stave je zdravotníctvo na Slovensku, sú výsledky priam čarovné. Nevyhýba sa pritom veľmi tvrdým a priamym vyjadreniam, ktoré netreba dešifrovať medzi riadkami.

„Do stroja hádžeme exkrementy, vychádzajú z neho zlaté sošky, možno aj OTO. Keby som bol cholerik, čo nie som, zjem rúško, zapijem ho dezinfekciou a rozkopem dvere. Snažím sa mať nadhľad. Flegmatik prežije, ostatní sa zbláznia a zošedivejú,“ píše Kulkovský.

Úroda neskorých reakcií zodpovedných

Ako závan pozitivity v súčasnej situácii označil fakt, že sa na Slovensku začalo s očkovaním proti ochoreniu Covid-19. Kulkovskému však prekáža, že vakcína sa reálne dostane na verejnosť až o niekoľko mesiacov, keďže prednosť má kritická infraštruktúra štátu, ku ktorej patrí okrem zdravotníkov, polície, záchranných zložiek aj prezidentka, členovia vlády či poslanci Národnej rady.

Kulkovského hnevá, že poniektorí ľudia nerešpektujú nariadenia vydané v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu na Slovensku. Nahnevaný je však aj na samotný systém a jeho údajnú nespravodlivosť.

Pozitívne naopak pôsobia podľa primára rozhodnutia regionálnych hygienikov a komunálnych politikov v Trenčianskom samosprávnom kraji. Pripomína však, že zdravotníci sú už zo zvýšeného náporu na nemocnice veľmi unavení.

„Čakajú nás veľmi ťažké dni. Nemocnice budú žať úrodu oneskorených reakcií zodpovedných. Teraz neviem, či bol horší Kramárov ukazovák na zadku vizážistky alebo ten premiérov ukazujúci na všetkých okolo. Mám obavy z toho, či zdravotníkom zostanú sily na to, aby medicínu i naďalej milovali. Zatiaľ to vyzerá tak, že pred nemocnicami budú horieť fakle vyhorených…,“ varuje Kulkovský.

Nepochopiteľný je pre primára úmysel tých, ktorí spochybňujú existenciu Covid-19 a očkovanie proti tomuto novému ochoreniu. Spochybňovanie očkovania, ktoré je podľa neho jedinou cestou k porazeniu Covid-19, považuje za trestuhodné a egoistické.

„V službe nám zomreli traja pacienti na Covid, jeden resuscitovaný ešte žije. Tri osudy, tri životy, tri rodiny. Jeden vrcholový politik povedal, že ho názory odborníkov nezaujímajú. Politik je obrazom svojich voličov… Kde sa stala chyba?“ kladie si Kulkovský otázku v závere svojej úvahy.


Ďalšie články